Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Στον Άγιο Γεώργιο Περιστερεώτα, μαζί οι εικόνες του Βαζελώνος και της Παναγίας Σουμελά

Οι τρεις ιερές και θαυματουργές εικόνες, για πρώτη φορά μετά την ανιστόρηση των Πατριαρχικών και Σαυροπηγιακών Ιερών Μονών, Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, Παναγία Σουμελά και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, θα βρεθούν δίπλα – δίπλα, στον εφετινό εορτασμό του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, την Κυριακή 22 Απριλίου και την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, στο Ροδοχώρι της Νάουσας, στους πρόποδες του Βερμίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα, το οποίο υπογράφουν ο πρόεδρος Επαμεινώνδας Φαχαντίδης και ο γενικός γραμματέας Αριστείδης Ιορδανίδης, αναφέρεται «ότι η ανιστορηθείσα Ιερά, Ιστορική, Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα θα προβεί σε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα (752 μ.Χ.) αποτελεί μια από τις τρεις σημαντικότερες Μονές του Πόντου, μαζί με την Παναγία Σουμελά (386 μ.Χ.) και τον Άγιο Ιωάννη το Βαζελώνα (270 μ.Χ.). Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο Ροδοχώρι Νάουσας, στους πρόποδες του όρους Βερμίου, την 23η Απριλίου 2018. Φέτος γιορτάζουμε την 1221η πανηγυρική επέτειο από την ίδρυση της Μονής στον Πόντο και ταυτόχρονα την 50η επέτειο της ανιστόρησης αυτής στους πρόποδες του Βερμίου. Η πανηγυρική τελετή λαμβάνει χώρα με εξαιρετική λαμπρότητα και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια, με την παρουσία όλων των κρατικών αρχών και χιλιάδων πιστών προσκυνητών από όλα τα διαμερίσματα της χώρας και του εξωτερικού.

Ο φετινός ιστορικός πανηγυρικός εορτασμός ξεχωρίζει λόγω της παρουσίας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και των τριών ιερών και θαυματουργών εικόνων των ανιστορημένων Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Ιερών Μονών Αγίου Ιωάννου Βαζελώνα, Παναγίας Σουμελά και Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, αναβιώνοντας την εθνικοθρησκευτική παράδοση ενότητας και αγάπης, που υπήρχε για αιώνες, μεταξύ των τριών Μονών, στον Πόντο».

Την Κυριακή 22 Απριλίου

Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018, στις 7 το απόγευμα θα γίνει η μεταφορά των θαυματουργών εικόνων της Παγαγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στον Ιερό Ναό. Μέγας πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία. Προσκύνημα των θαυματουργών Εικόνων.

Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί παραδοσιακό παρακάθ’ με επιτραπέζια τραγούδια με τους καλλιτέχνες, Γιώργο Σοφιανίδη, Γιώργο Στεφανίδη και Κώστα Ζώη. Συμμετέχουν, η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας, Άγιος Θεόδωρος Γαβράς.

Δευτέρα 23 Απριλίου

Την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Από τις 7 έως τις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί Όρθρο και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιώλ.

Στις 10.30 το πρωί θα γίνει η λιτάνευση των θαυματουργών εικώνων της Παγαγίας Σουμελά, του Αγίου Ιωάννη Βαζελώνα, και του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.

Στις 11.30 το πρωί θα γίνει δεξίωση των επισήμων και χαιρετισμός από μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα.

Στις 12 το μεσημέρι θα γίνουν οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν, η Εύξεινος Λέσχη Κοπανού, ο πολιτιστικός σύλλογος Μηλοχωρίου «Η Λυγκήστις», ο σύλλογος Ποντίων Δάφνης, Πύρριχος Ακαδημία και σύλλογος Ποντίων Ροδοχωρίου και το σωματείο Παναγία Σουμελά Δήμου Θέρμης. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, στο τραγούδι θα είναι οι, Κ. Καραπαναγιωτίδης, Μ. Κασαμπαλίδης και Δ. Φουντουκίδης.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στη 1.30 το μεσημέρι με γεύμα προσκηνητών.

Πηγή: http://efxinospontos.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ