Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Γκάζωσε» στη Βέροια ο Ιαβέρης: «Αναιδείς, ανόητοι και ανήθικοι οι οδηγοί!»

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 14/4 η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων μνήμης που διοργανώνονται σε Βέροια και Μακροχώρι, στη μνήμη των 21 μαθητών που πριν 15 χρόνια χάθηκαν στο δυστύχημα των Τεμπών. Οι εκδηλώσεις της πρώτης μέρας που πραγματοποιήθηκαν στη Βέροια, περιελάμβαναν ημερίδα για την οδική
ασφάλεια, με εξαίρετους ομιλητές, όπως τον οδηγό αγώνων Αναστάσιο «Ιαβέρη» Μαρκουΐζο, τον Υποδιοικητή της Τροχαίας Βέροιας Ιωσήφ Παρούτογλου και τον Πολιτικό Μηχανικό και Συγκοινωνιολόγο Βασίλειο Προφυλλίδη. Παράλληλα στην πλατεία Δημαρχείου υπήρχε έκθεση νεοκλασσικού και σύγχρονου αυτοκινήτου.
Χαιρετισμό στην Ημερίδα απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο βουλευτής Ημαθίας και πρόεδρος της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής Γιώργος Ουρσουζίδης, που μετέφερε το μήνυμα του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο βεροιώτης αντιπρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων συγκοινωνιολόγων Δημήτρης Κατσώχης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου Μαρία Βλαζάκη, εκπρόσωπος της εταιρείας Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς». Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε ο Εμμανουήλ Βαρακλής.
«Τα πρόσωπα των παιδιών έχουν μείνει χαραγμένα σε όλους τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμασταν τότε στο σχολείο του Μακροχωρίου και τους είχαμε μαθητές. Μαζί με ένα γιατί και μια ευχή να είναι τα παιδιά μας τα τελευταία θύματα. Δυστυχώς δεν ήταν...», ανέφερε αρχικά ο συντονιστής κ. Βαρακλής, καλώντας στο βήμα τα πρόσωπα για τους χαιρετισμούς και τους ομιλητές.
«Πέρασαν κιόλας 15 χρόνια από την αποφράδα ημέρα. Παρότι το οδικό δίκτυο έχει βελτιωθεί σημαντικά, δυστυχώς κάθε χρόνο θρηνούμε εκατοντάδες θύματα. Και αυτό συμβαίνει καθώς το πρόβλημα είναι περίπλοκο και απαιτεί τη συμμετοχή πολλών αλλά πάνω από όλα είναι ζήτημα παιδείας. Και εκεί θα έπρεπε να εστιάσουμε. Όσα χρήματα και αν επενδύσουμε στο οδικό δίκτυο, όσο και αν ενισχύσουμε τα μέτρα αστυνόμευσης, παράγοντες όπως η καλλιέργεια σωστής κυκλοφοριακής αγωγής μπορεί να έχουν ουσιαστικότερα αποτελέσματα. Κάτι που πρέπει να γίνει από μικρή ηλικία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Βέροιας. 
Τη θετική εντύπωση που του άφησε η οδική συμπεριφορά των Βεροιωτών στο θέμα του σεβασμού των διαβάσεων, μετέφερε ο κ. Κατσώχης. Σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως η βελτίωση του οδικού δικτύου, των αυτοκινήτων με τα σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και του ίδιου του χρήστη - οδηγού, βοήθησε στη μείωση των θυμάτων της ασφάλτου τα τελευταία χρόνια. 
Λίγα λόγια για την ίδρυση του Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου αλλά και για την πρωτοβουλία διοργάνωσης, από το 2016, του αγώνα δρόμου 21 μαθητών, θέλησε να αναφέρει η κ. Βλαζάκη. «Φέτος αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε και την ημερίδα για την οδική ασφάλεια, που εύχομαι να είναι επιτυχημένη και να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους, καθώς καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ατυχημάτων και δυστυχημάτων».
Την Ημερίδα έντυσαν μουσικά η Σχολική Χορωδία Βέροιας υπό την διεύθυνση της Ελένης Αναγνώστου και τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Βέροιας με το τραγούδι «Σούπερ 8», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Ecomobility 2018.
Το λόγο αρχικά πήρε ο Τάσος Μαρκουΐζος, που με το γνωστό του χειμαρρώδη λόγο, έκανε λόγο για οδική γενοκτονία. «Χάνονται στο δρόμο άνθρωποι που δεν έχουν προλάβει καν να κάνουν παιδιά. Όπως και οι 21 μαθητές. Αυτό ονομάζεται μείωση πληθυσμού που είναι γενοκτονία των Ελλήνων με όπλο το αυτοκίνητο και βλήμα τους οδηγούς. Δε θέλουμε καλούς οδηγούς αλλά καλούς ανθρώπους που δεν υποτιμούν τον εαυτό τους. Όλοι είμαστε μοναδικοί και αναντικατάστατοι για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά κάθε μέρα κάνουμε τα πάντα για να μας στερήσουμε από αυτούς και από τις αγκαλιές τους».
Στη συνέχεια «γκάζωσε» κατά των οδηγών, σαν να τους έχει όλους απέναντί του, έναν-έναν, θίγοντας την παιδεία και την κουλτούρα τους που φαίνεται στην άσφαλτο και που δεν δίνουν στα παιδιά τους τη σωστή οδηγική παιδεία. «Στο δρόμο οπτικοποιείται ο πολιτισμός μας και η κουλτούρα μας. Οι οδηγοί είναι αναιδείς, ανόητοι και ανήθικοι». 

Δεν παρέλειψε να σχολιάσει και την κακή οδηγική συμπεριφορά και των βεροιωτών, κάτι που παρατήρησε κατά την κίνησή του στον επαρχιακό δρόμο προς τη Βεργίνα. «Σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης που είσαι άμεσα εκτεθειμένος στον κίνδυνο μετωπικής σύγκρουσης και κινείσαι με την οικογένειά σου με 120, η ταχύτητά διασταύρωσης με τον απέναντι είναι 240, αν κινείται και αυτός με 120. Δεν είδα καμιά προσαρμογή στο συγκεκριμένο δρόμο από τους οδηγούς».

Αναφέρθηκε στη χρήση ζώνης, κράνους και παιδικών καθισμάτων. Στη χρήση κινητών τηλεφώνων κατά την οδήγηση και στην κατανάλωση αλκοόλ. Στην αντικανονική προσπέραση, στην παραβίαση κόκκινου, στην παραβίαση των ορίων ταχύτητας, στην οδήγηση στη ΛΕΑ. Σε όλα αυτά που όπως είπε κλείνουν σπίτια. Παράλληλα πρόβαλε και κάποια soft ομολογουμένως βίντεο, από τροχαία, εικόνες από τα επείγοντα νοσοκομείων και από τις συνέπειες των ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Ο λόγος του έντονος, επικριτικός και σκληρός. Δυστυχώς όμως, φωνή βοώντος εν τη ερήμω.
Ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των υπολοίπων ομιλητών, ο καθένας από τη δική του οπτική, του υποδιοικητή της Τροχαίας Βέροιας, Αστυνόμου Β Ιωσήφ Παρούτογλου και του Πολιτικού Μηχανικού και Συγκοινωνιολόγου Βασίλειου Προφυλλίδη.
Παράλληλα, στην πλατεία Δημαρχείου, υπήρχε έκθεση νεοκλασσικού αυτοκινήτου από την ομάδα «Φίλοι Κλασσικού Αυτοκινήτου» Βέροιας, σύγχρονου αυτοκινήτου, καθώς και προσομοιωτές σύγκρουσης και ανατροπής αυτοκινήτου από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», όπου ο κόσμος μπορούσε να βιώσει έστω και στο ελάχιστο ένα τροχαίο. 
Εκεί ήταν και το Σωματείο «Τα Παιδιά της Άνοιξης», όπου μαζί με το πρόγραμμα της ημερίδας, μοίραζαν ενημερωτικά φυλλάδια για την ταυτότητα και τις δράσεις του Κέντρου, χάρακες και χειροποίητα μπρελόκ με σύνθημα για την οδική ασφάλεια και δροσιστικό fruit punch αλλά και μέλη του Συλλόγου Ντόπιων Μακροχωρίου, εκ των διοργανωτών των εκδηλώσεων, που μοίραζαν φυλλάδια με κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από την εκδήλωση:



























































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ