Quantcast

http://picasion.com/

Για ποια γυναίκα έγραψε ο Παπάζογλου το τραγούδι «Αύγουστος»;

Αυτή είναι η άγνωστη ιστορία του πιο ερωτικού τραγουδιού
Το 1984 κυκλοφόρησε το τραγούδι "Αύγουστος" του Νίκου Παπάζογλου, το οποίο θεωρείται από τα σπουδαιότερα ερωτικά τραγούδια του ελληνικού μουσικού πενταγράμμου.
Το έχουν τραγουδήσει πολλοί Έλληνες ερμηνευτές και έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.

Ο Παπάζογλου είχε αναφερθεί αρκετές φορές στην ιστορία που τον ενέπνευσε να γράψει το τραγούδι. Ήταν 1978, όταν ο μεγάλος σεισμός που χτύπησε τη Θεσσαλονίκη κατάστρεψε το σπίτι στο οποίο έμενε με τη σύζυγό του και τη νεογέννητη κόρη του την Αδελαϊδα. Για τον λόγο αυτό, αποφάσισαν να φύγουν για λίγο από τη Θεσσαλονίκη. 

Αρχικά ταξίδεψαν στην Αμερική και τον Αύγουστο επισκέφθηκαν στο Πήλιο, τον Διονύση Σαββόπουλο. Τότε, γνώρισε μια πανέμορφη κοπέλα, η οποία τον γοήτευσε. Ωστόσο, δεν μπορούσε να της εκφράσει τον ερωτά του, καθώς δεν ήθελε να χαλάσει το γάμο του.

Σύντομα έφυγε από το Πήλιο και επέστρεψε στην Θεσσαλονίκη, στο κατεστραμμένο του σπίτι, ξεκίνησε να γράφει τον «Αύγουστο»:

Σ’ αγαπάω μα δεν έχω μιλιά να στο πω
κι αυτό είναι ένας καημός αβάσταχτος
λιώνω στον πόνο γιατί νιώθω κι εγώ
ο δρόμος που τραβάμε είναι αδιάβατος
κουράγιο θα περάσει θα μου πεις


Έγραφε στους στίχους του τραγουδιού, το οποίο έμεινε στο συρτάρι δύο χρόνια, μέχρι να μελοποιηθεί από τον Παπάζογλου. Το 1984 συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ "Χαράτσι" και ήταν η αιτία που ο Μάνος Χατζιδάκις τον κάλεσε να εμφανιστεί στις παραστάσεις του στον ''Σείριο'', στο ZOOM, τη σαιζόν 1987 - 88.

Ακούστε το τραγούδι:


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ