Quantcast

http://picasion.com/

Σχέδια για επενδύσεις 1 δισ. σε καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης

Πέντε επενδυτικά σχήματα με σχέδια για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, που υπερβαίνουν –τουλάχιστον στα χαρτιά– το ένα δισ. ευρώ, έχουν χτυπήσει μέχρι στιγμής την πόρτα του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα. Η υπερψήφιση πριν από λίγες ημέρες από τη Βουλή του νομοσχεδίου με το οποίο τίθεται για πρώτη φορά το
πλαίσιο για την παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση τελικών ιατρικών σκευασμάτων που περιέχουν κάνναβη, άνοιξε τον δρόμο για την προσέλκυση επενδύσεων σε μία νέα και αρκετά παρεξηγημένη δραστηριότητα. Βεβαίως, το αν το αρχικό έντονο ενδιαφέρον μετουσιωθεί σε επενδύσεις και οι ενδιαφερόμενοι δεν είναι όλοι ευκαιριακοί επενδυτές, μένει να το δούμε. Εν πολλοίς, πάντως, οι επόμενες εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα έκδοσης της απαιτούμενης δευτερογενούς νομοθεσίας και του περιεχομένου της.

Στους ενδιαφερόμενους για την ανάπτυξη καλλιεργειών ιατρικής κάνναβης περιλαμβάνονται δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου στον Καναδά και παγκοσμίως. Πρόκειται για την Aphria και την Canopy Growth. Η πρώτη ιδρύθηκε το 2013 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο και στην αγορά OTC QB στη Νέα Υόρκη. Το επενδυτικό της πλάνο για την Ελλάδα προβλέπει την ανάπτυξη, σε ορίζοντα τετραετίας, 92.000 τ.μ. θερμοκηπίων με παραγωγική δυναμικότητα άνω των 100 τόνων. Μέσω της επένδυσής της αναμένεται να δημιουργηθούν 450 έως 500 θέσεις εργασίας έως το 2021. Μόλις τον Ιανουάριο η Aphria ανακοίνωσε την εξαγορά της Nuuvera, επίσης καναδική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη φαρμακευτική κάνναβη, έναντι 670 εκατ. δολαρίων.

Η Canopy Growth διερευνά τη δυνατότητα επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εγκαταστάσεων 50.000 τ.μ. που σταδιακά θα φτάσουν τα 100.000 τ.μ. Η επένδυση εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 500 έως 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Canopy Growth πήρε άδεια για την παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε έκταση 40.000 τ.μ. στη Δανία, ενώ έχει προχωρήσει σε συνεργασίες με ολλανδικές και ισπανικές εταιρείες. Ιδρύθηκε το 2014 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Τορόντο.

Την καλλιέργεια κάνναβης σε έκταση 1.000 στρεμμάτων στη Νάουσα της Ημαθίας και την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας και παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων (επένδυση 70 εκατ. ευρώ) προβλέπει το σχέδιο της Golden Greece Cannabis. Σύμφωνα με τις προθέσεις που παρουσίασαν στο υπουργείο, η αρχική επένδυση είναι ύψους 400 εκατ. ευρώ, η οποία σε ορίζοντα διετίας θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ. Η εν λόγω εταιρεία φέρεται να είναι επενδυτική κοινοπραξία με κεφάλαια από Καναδά, ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, Πολωνία και Καζαχστάν και να αποτελεί τμήμα της Golden Greece Holding. Η Golden Greece Cannabis έχει καταχωρισθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο από τον Ιούνιο του 2017 ως ανώνυμη εταιρεία με έδρα τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και τριμελές διοικητικό συμβούλιο.

Επενδυτικό σχέδιο 20 εκατ. ευρώ κομίζει η Europacific Medical, η οποία δραστηριοποιείται στο ιατρικό μάρκετινγκ. Εδρεύει στη Σαγκάη, αλλά διευθυντής της για τις δραστηριότητες στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας Ελληνας, ο κ. Παντελής Στανίτσας. Ενδιαφέρον για επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα έχει εκδηλώσει, τέλος, η Hapa Medical Holdings BV, εταιρεία που ιδρύθηκε μόλις πέρυσι και εδρεύει στην Ολλανδία.

Γιατί στην Ελλάδα;

Η κάνναβη που χρησιμοποιείται ως φάρμακο αφορά θερμοκηπιακή καλλιέργεια, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει υψηλό κόστος θέρμανσης. Ακριβώς στο σημείο αυτό έγκειται το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα αλλά και η ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μειώνουν το κόστος που απαιτείται για τη θέρμανση των μονάδων. Η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη στον Καναδά, τη Χιλή, την Κολομβία, την Κροατία, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Ρουμανία. Στις ΗΠΑ η ιατρική κάνναβη είναι νόμιμη σε 29 πολιτείες, ενώ στην Αυστραλία, σε κάποιες περιοχές της. Δεδομένης της σταδιακής νομιμοποίησης, εκτιμάται ότι έως το 2020 η παγκόσμια αγορά ιατρικής κάνναβης θα αποτιμάται σε 250 δισ. δολάρια.


Πηγή: http://www.kathimerini.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ