Quantcast

http://picasion.com/

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού τιμήθηκε στη Βέροια

Ημερίδα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού που γιορτάζεται στις 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 21/3 στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Βέροιας. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Βέροιας, η Δημοτική Κοινότητα Βέροιας, η Δ.Ε.Υ.Α. Βέροιας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
(ΠΟΕ) στις Δ.Ε.Υ.Α, ενώ συμμετείχαν το 1ο ΕΠΑΛ, ΕΚΦΕ Βέροιας, Κέντρο Μέριμνας, Φίλοι του ποταμού Τριποτάμου Βέροιας, Φωτογραφική ομάδα «Αντίθεσις», Discover Veroia. Ομιλητές ήταν ο Δήμαρχος Λαρισαίων και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δ.Ε.Υ.Α. κ. Απόστολος Καλογιάννης και ο πρόεδρος Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Π.Ο.Ε.- ΔΕΥΑ) Παύλος Δραγκόλας.
Τον συντονισμό της ημερίδας ανέλαβε η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βέροιας Ελένη Γκόγκα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. Αρχικά προβλήθηκε ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με θέμα «τι συμβαίνει με το νερό;», που αφορούσε τόσο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων όσο και στην ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης και ακολούθησαν οι ομιλίες.
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Βέροιας ανέφερε πως η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στη διαχείριση των υδάτινων πόρων. «Οι προβλέψεις για το μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές και το μέγεθος του προβλήματος επιτάσσει να δράσουμε άμεσα. Ο δήμος Βέροιας και η ΔΕΥΑΒ, έχουν υλοποιήσει τα τελευταία χρόνια μικρά και μεγάλα έργα τόσο για την παροχή ποιοτικού νερού στους δημότες όσο και για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων, για την ύδρευση και την άρδευση. Πέρα από τα έργα, απαιτείται η συνεισφορά όλων μας, να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση και να αναλογιστούμε το χρέος απέναντι στα παιδιά μας».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κεντρικός ομιλητής κ. Καλογιάννης, ξεκινώντας την ομιλία του με το μότο «Μη σπαταλάς το νερό σήμερα για να μη σου λείψει αύριο», σύνθημα επίκαιρο που μεταφράζεται στην ορθολογική χρήση του νερού. «Το νερό είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να το συνδιαχειριστούμε με απόλυτη ευθύνη και ενότητα όλων μας. Δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από 127 δήμους που εκφράζει η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων, συνεργαζόμαστε σε ουσιαστικά θέματα, που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού και τις επιχειρήσεις που εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και στη μη ιδιωτικοποίηση του νερού», είπε ο κ. Καλογιάννης, κάνοντας στη συνέχεια αναφορά στις επιχειρήσεις, τις προκλήσεις και τους στόχους τους, όπως η σαφέστατη υποστελέχωση, το προσωπικό που δεν ανανεώνεται, η μείωση της εισπραξιμότητας, οι δυσκολίες στην αποκατάσταση και συντήρηση των δομών, η ανάγκη ορθολογιστικής χρήσης του νερού, η αξιοποίηση των τεχνολογιών αλλά και τον καθοριστικό ρόλο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις. 
Θέλησε να τονίσει πως το νερό, μπορεί να είναι κοινωνικό αγαθό, για να φτάσει όμως στην πόρτα των πολιτών, χρειάζονται κάποια έργα, η κοστολόγηση των οποίων είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση ανέφερε πως η μη ιδιωτικοποίηση είναι όρος επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. «Η ανταποδοτικότητα δε θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο, καθώς η κερδοφορία δε θα μεταφέρεται στους πολίτες αλλά στους ιδιώτες, καθώς θα είναι η προτεραιότητά τους».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. Δραγκόλας, ο οποίος έθιξε θέματα διαχείρισης του νερού, προτάσεις καθώς και το επίκαιρο θέμα της ιδιωτικοποίησης. «Το νερό προσφέρεται από τη φύση, είναι η κληρονομιά μας και πρέπει να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές όπως το παραλάβαμε, σε ποιότητα και σε ποσότητα. Το νερό μειώνεται και ταξιδεύει από όλο και πιο μακρυά και από μεγαλύτερα βάθη. Η υγεία του ανθρώπου έχει βελτιωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, όχι μόνο από την πρόοδο της ιατρικής αλλά περισσότερο από τη βελτίωση της ποιότητας του νερού που προσφέρεται στον πολίτη και τα συστήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το νερό προσφέρεται καθαρό και έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες υγιεινής. Στην Ελλάδα οι πολίτες έχουν 100% πρόσβαση σε καθαρό νερό, 90% πρόσβαση σε συστήματα αποχέτευσης και 80% σε βιολογικό καθαρισμό. Γι' αυτό καθάρισαν και οι ακτές μας, κερδίζοντας βραβεία από την ΕΕ».
Χαρακτήρισε αναποτελεσματικό το μοντέλο διαχείρισης υδάτινων πόρων όλα αυτά τα χρόνια, καθώς το νερό μειώνεται χρόνο με το χρόνο. «Στόχος η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης στη ζήτηση του νερού, που να ικανοποιεί τις ανθρώπινες ανάγκες και τις ανάγκες του οικοσυστήματος. Οι επιπτώσεις της κλιματολογικής αλλαγής, της μόλυνσης, της υπεράντλησης και της αλόγιστης σπατάλης, είναι προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε άμεσα». 
Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του νερού ανέφερε «Όχι στην ιδιωτικοποίηση αλλά ναι στην βελτίωση των υπηρεσιών των επιχειρήσεων του δημοσίου, στα χαμηλά τιμολόγια, την ανταποδοτικότητα, την υψηλή ποιότητα νερού».
Στη συνέχεια, ο καθηγητής του 1ου ΕΠΑΛ Βέροιας Παύλος Χαλκίδης, παρουσίασε εργασία του προγράμματος περιβαλλοντικής αγωγής με θέμα «Αλιάκμονας, Υδάτινη πηγή ενέργειας». Το 1ο ΕΠΑΛ Βέροιας συμμετείχε ως συνδιοργανωτής της ημερίδας, ενώ στο ισόγειο του Δημαρχείου, το κοινό μπορούσε να δει και τη μακέτα που αποτυπώνει την κοίτη του Τριποτάμου που κατασκεύασαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του ΕΠΑΛ, καθώς και μια κατασκευή δυο εκπαιδευτικών, ένα υποβρύχιο για τον έλεγχο του νερού στα φράγματα. «Η περιοχή μας είναι ευλογημένη, ο Αλιάκμονας είναι από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Ελλάδας, με αποταμιευτήρες που δεν υπάρχουν αλλού στη χώρα μας», ανέφερε αρχικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην υδροηλεκτρική ενέργεια, τη σειρά μέτρων και δράσεων της ΔΕΗ για την προστασία και την ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων, την τεχνητή λίμνη και τα Φράγματα του Αλιάκμονα, σε Σφηκιά και Ασώματα και τον συμπληρωματικό αναρρυθμιστικό της Αγ. Βαρβάρας. 
Με την ολοκλήρωση της ημερίδας, το κοινό ξεναγήθηκε στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου, όπου υπήρχαν μικρές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίες με θέμα το νερό. Ζωγραφιές από τα παιδιά του Κέντρου Μέριμνας, που αποτύπωναν τις σκέψεις και τις εικόνες των παιδιών για το νερό, εργασίες, ζωγραφιές και φωτογραφίες από μαθητές δημοτικών σχολείων και φωτογραφίες της Φωτογραφικής Ομάδας Αντίθεσης. 
Εκεί ήταν και ο... πανταχού παρών, αεικίνητος Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών και Δοτών Μυελού των Οστών Χαρίεσσας, που τα μέλη του «Χάρισαν Ζωή», ενημερώνοντας και γράφοντας στη λίστα τους νέα μέλη. Η παρουσία του Συλλόγου σε κάθε λογής εκδήλωση, ο διαρκής αγώνας των μελών του για ενημέρωση του κόσμου και λήψη όλο και περισσότερων δειγμάτων, είναι κόπος που ανταμείβεται κάθε φορά που από τις λίστες του βρίσκεται συμβατός δότης για να χαρίσει ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας που παλεύει με τη λευχαιμία. Πριν από λίγες μέρες, βρέθηκε ο 25ος συμβατός δότης μέσα από το Σύλλογο της Χαρίεσσας, ένας άνδρας από το Μακροχώρι, που χάρισε ζωή σε συνάνθρωπο από την Αγγλία. Δείτε φωτογραφίες από την ημερίδα:


































































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ