Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Η απλή αναλογική ανακατεύει την τράπουλα στο Δήμο Βέροιας - Κερδισμένοι και χαμένοι

Τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών και των ισορροπιών θα φέρει η εξαγγελθείσα από την κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση. Καθώς εισήλθαμε ήδη άτυπα στην περίοδο της προετοιμασίας για την επόμενη δημοτική αναμέτρηση, η υιοθέτηση ή όχι της απλής αναλογικής συνολικά αλλά και ειδικά στον
Δήμο Βέροιας, μπορεί να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα και να έχουμε ανατροπές και εκπλήξεις. 
Χωρίς να έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, γνωρίζουμε από τις δηλώσεις των αρμοδίων, αλλά και από το πόρισμα της σχετικής εισηγητικής Επιτροπής του ΥΠΕΣ, κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες για την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η κυβέρνηση στο νομοθέτημά της. Αυτές είναι οι παρακάτω: Κατάργηση του «μπόνους» εδρών στον πρώτο συνδυασμό...
Απλή αναλογική σημαίνει πρακτικά ότι όλες οι έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου (στο Δήμο Βέροιας είναι 41) θα υπολογιστούν για κάθε παράταξη με μία κατανομή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αν ίσχυε η πρόταση της σημερινής κυβέρνησης το 2014, ο Κώστας Βοργιαζίδης παρόλο που κέρδισε στον δεύτερο γύρο και αναδείχθηκε δήμαρχος, θα είχε λιγότερες έδρες από την παράταξη Καραπαναγιωτίδη στο Δημοτικό Συμβούλιο, διότι στον α’ γύρο ο νυν δήμαρχος έχασε με 8,5 μονάδες διαφορά.
Ο ισχύων νόμος εγγυάται ότι ο πρώτος συνδυασμός του β’ γύρου, ακόμη κι αν έχει μόλις μία ψήφο παραπάνω, θα λάβει περισσότερες έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η πρόβλεψη αυτή ανέδειξε στη θέση του δημοτικού συμβούλου υποψηφίους που είχαν μέτρια εκλογική επίδοση. Για παράδειγμα στο Δήμο Βέροιας υπάρχει δημοτικός σύμβουλος, ο οποίος εκλέχθηκε με μόλις 350 σταυρούς προτίμησης, ενώ έμεινε έξω υποψήφιος από άλλον συνδυασμό που έλαβε 900 σταυρούς. Η απλή αναλογική σταματά αυτό το φαινόμενο.
Πρόταση της κυβέρνησης είναι να διαχωριστούν τα ψηφοδέλτια των δημοτικών από τους τοπικούς συμβούλους και σε ό,τι αφορά το Δημοτικό Συμβούλιο, να μπει οροφή στον αριθμό των υποψηφίων ίση με τον συνολικό αριθμό των μελών του σώματος επαυξημένο κατά 10%.
Αυτό σημαίνει ότι για το Δημοτικό Συμβούλιο των 41 μελών, κάθε παράταξη μπορεί να κατεβάσει περίπου 45 υποψηφίους. Η ομάδα δηλαδή του 2014 αναγκαστικά θα περικοπεί στο ένα τρίτο! Η επίτευξη πλειοψηφιών για την υιοθέτηση αποφάσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο θα είναι πλέον ένα πρόβλημα προς επίλυση από τον νέο δήμαρχο, μιας και δεν θα έχει εγγυημένα τους περισσότερους συμβούλους με το μέρος του. Με διακηρυγμένο λοιπόν στόχο τις συγκλίσεις και συναινέσεις ευρύτερων δυνάμεων, το νέο θεσμικό πλαίσιο θα επιτρέπει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, στον Δήμαρχο να ορίζει αντιδημάρχους από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.
Η δυνατότητα αυτή θα λειτουργήσει αποσυσπειρωτικά για τις μεγάλες παρατάξεις, αφού αυξάνει εκθετικά το ειδικό πολιτικό βάρος των μικρών παρατάξεων που θα μπορούν να συμμετέχουν στη διοίκηση του Δήμου ακόμη και με μικρό εκλογικό ποσοστό. Με τα δεδομένα αυτά, στο βαθμό που γίνουν νόμος του κράτους και ισχύσουν από την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2019, έχουμε αλλαγή συσχετισμών. Πλέον ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος θα κληθεί να αντιμετωπίσει τους συνυποψήφιους του σ' ένα ψηφοδέλτιο, χωρίς την στήριξη της ομάδας που θα πλαισιώσει το ψηφοδέλτιό του.
Είναι γεγονός ότι στελέχη της ομάδας του Κώστα Βοργιαζίδη με μεσαία έως χαμηλή εκλογιμότητα θα αντιληφθούν αμέσως ότι δεν έχουν ελπίδες ανάδειξης στο Δημοτικό Συμβούλιο με το νέο εκλογικό σύστημα. Αν με την απλή αναλογική τεθεί τέρμα στο σύστημα «ο πρώτος τα παίρνει όλα», οι αντιθέσεις αυτές θα έρθουν στην επιφάνεια εκ νέου και θα εκδηλωθούν πιθανότατα ολοκληρωμένα, αφού το νέο σύστημα διοίκησης ευνοεί τη διαφορετικότητα και όχι την αφομοίωση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ