Quantcast

http://picasion.com/

Τα τρία «λαγωνικά» της Κεντρικής Μακεδονίας στην υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ - Δείτε φωτο & video

Είναι ο Ακύλας, ο Άτλας και ο Άις που ξετρυπώνουν ναρκωτικά από τα πιο απίθανα σημεία, βρίσκουν εκρηκτικά, μυρίζουν από χιλιόμετρα εγκληματίες και εντοπίζουν ανθρώπους που αγνοούνται και βρίσκονται σε κίνδυνο. Είναι οι τρεις σκύλοι-αστυνομικοί, οι φύλακες της Κεντρικής Μακεδονίας που καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Ελληνική
Αστυνομία.

Ο Ακύλας, ο Άτλας και ο Άις υπηρετούν σε Χαλκιδική, Κιλκίς και Σέρρες αντίστοιχα, ωστόσο, βάζουν τη... μύτη τους και σε άλλες περιοχές, όταν απαιτηθεί.


Κατά τη διάρκεια του 2017 τα τρία λαγωνικά συμμετείχαν σε 299 έρευνες και στους επτά νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά από τη βοήθειά τους οι αστυνομικές αρχές κατασχέθηκαν πάνω από 12 κιλά ηρωίνης, 358,2 γραμμάρια κοκκαΐνης και πάνω απο 69 κιλά κάνναβης.

«Είναι τόσο σημαντική και χρήσιμη η συμβολή των σκύλων αστυνομικών, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις ερευνών τα ναρκωτικά δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα, αφού είναι είτε θαμμένα στη Γη, είτε έχουν τοποθετηθεί σε έπιπλα, σε χαραμάδες, σε διάφορα σημεία. Με την ειδική εκπαίδευσή τους οι σκύλοι μπορούν να υποδείξουν τα σημεία», δήλωσε, στη Voria.gr, o Πέτρος Τάνος, προϊστάμενος του Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων, της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά από ειδική εκπαίδευση τα λαγωνικά έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν όχι μόνο ναρκωτικές ουσίες αλλά και εκρηκτικά, ανθρώπους και άλλα αντικείμενα, καθώς και να καθοδηγήσουν τις έρευνες στη σωστή κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ.Τάνο, οι σκύλοι αστυνομικοί βοηθούν και στις αναζητήσεις εξαφανισμένων προσώπων, αφού έχουν την ικανότητα να εντοπίσουν ανθρώπινες μυρωδιές και να κατευθύνουν τις έρευνες – αναζητήσεις σε συγκεκριμένα σημεία.

Ο μικρός Ακύλας στο πόδι του συνταξιούχου Jackie
Ο Ακύλας είναι ένας 16 μηνών γερμανικός ποιμενικός που υπηρετεί στη Χαλκιδική στο Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου με τον συνοδό αστυνομικό του Βασίλη Αναστασιάδη. Έχει ειδίκευση στην ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών και έχει μπει στο Σώμα μετά την εκπαίδευσή του στην Αθήνα εδώ και λίγους μήνες αντικαθιστώντας τον Jackie που συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, μετά από επτά χρόνια προσφοράς στην Ελληνική Αστυνομία αλλά παραμένει με τον αστυνομικό συνοδό του.


«Με τον Ακύλα έχουμε το καθημερινό μας πρόγραμμα, τις βόλτες μας, την εκπαίδευσή μας και το ωράριό μας στην υπηρεσία. Ως σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών συνδράμει, όποτε χρειαστεί και στον στρατό και στο λιμενικό», δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Αναστασιάδης.
Όπως εξήγησε, η εκπαίδευση για τους τετράποδους αστυνομικούς είναι μέσα από το παιχνίδι και είναι κάτι που χαίρονται να το κάνουν. «Υπάρχει μια διαδραστικότητα μεταξύ συνοδού και σκύλου».


Ο Ακύλας, λόγω ηλικίας, έχει ακόμα μικρή εμπειρία, σε αντίθεση με τον Jackie που υπηρετούσε επί επτά χρόνια στην Αστυνομία. «Σε μια έρευνα, που κληθήκαμε, ο Jackie εντόπισε κάτω από το δάπεδο του αυτοκινήτου ποσότητα κάνναβης. Ήταν τόσο καλά κρυμμένη που ήταν δύσκολο να εντοπιστεί από τους αστυνομικούς αλλά ο Jackie την βρήκε πολύ γρήγορα», θυμάται ο Βασίλης Αναστασιάδης.
Κάθε αστυνομικός σκύλος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της οικογένειας του συνοδού. «Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τους δύο σκύλους, τον Jackie και τον Ακύλα», λέει ο κ.Αναστασιάδης. 


Άις ο φόβος των λαθροδιακινητών

Ο φύλακας των Ευζώνων, στο νομό Κιλκίς, είναι ο Άις, 3,5 ετών, γερμανικός ποιμενικός, που προσφέρει τις υπηρεσίες του για την ενίσχυση περιπολίας - ιχνηλασίας. Εντάχθηκε στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Παιονίας, τον Αύγουστο του 2016 και από τότε μαζί με τον αστυνομικό συνοδό του Βαγγέλη Τσιολάκη, συνδράμουν καθημερινά σε όποια περιστατικά απαιτείται.
Ο Άις και ο αστυνομικός συνοδός του πραγματοποιούν συνεχώς περιπολίες στην Ειδομένη, στα βαγόνια στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, στα σύνορα, στο τελωνείο. Χάρη στη συνδρομή του στον Σιδηροδρομικό Σταθμό έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα όπου διακινητές έκρυβαν μη νόμιμους μετανάστες στο κάτω μέρος των τρένων για τη μεταφορά τους.


Όπως εξήγησε, «ο σκύλος περιπολίας αναζητά τα ίχνη ανθρώπων είτε πρόκειται για εγκληματίες είτε όχι, σε δασώδη – αγροτικές περιοχές, ενώ συμμετέχει επίσης σε έρευνες ατόμων που έχουν χαθεί (Silver Alert)».

Ο Άϊς είναι κοινωνικός και εδώ και δύο χρόνια δουλεύει στο πλευρό του κ. Τσιολάκη. «Δεν είναι λίγες οι φορές που με έχει κάνει περήφανο. Όπως το Νοέμβριο του 2017, που κατάφερε και εντόπισε σε μια χαράδρα, δύσβατο και δύσκολο μέρος, στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, έναν άνδρα με άνοια που ήταν αγνοούμενος», σημείωσε ο κ.Τσιολάκης.

«Είναι διαφορετικό να έχει ένα κατοικίδιο και άλλο να είστε μαζί και στην εργασία. Εγώ βασίζομαι πάνω του και το ίδιο κάνει και ο Άις», πρόσθεσε.

Ο Άτλας των Σερρών

 
Στις Σέρρες υπηρετεί ο Άτλας, ένα λαμπραντόρ, ανιχνευτής ναρκωτικών ουσιών. Από τον Ιούνιο του 2015 έχει ενταχθεί στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών. Κάθε φορά που υπάρχουν πληροφορίες ότι μεταφέρονται και υπάρχουν κρυμμένες ναρκωτικές ουσίες, τότε αναλαμβάνει δράση ο Άτλας με τον συνοδό του Γιώργο Σωτηρίου. 


Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Οι ράτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα είναι Γερμανικοί Ποιμενικοί, Labrador retrievers και Βελγικά Μαλινουά. Η εκπαίδευση διαφέρει στους σκύλους περιπολίας και ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών.

Συνταξιοδοτήθηκε αλλά συνεχίζει την προσφορά του

 
Ο Jackie, ο αστυνομικός σκύλος ναρκωτικών που υπηρετούσε στην Χαλκιδική, μπορεί να συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο, συνεχίζει να προσφέρει κοινωνικό έργο μαζί με τον Βασίλη Αναστασιάδη, εθελοντή στον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Nina Service Dogs».


Μετά από μια ειδική εκπαίδευση και με την παρουσία επιστημονικού προσωπικού ο Jackie προσφέρει θεραπευτική υποστήριξη, κυρίως, σε παιδιά με με αναπηρίες καθώς και με ορατές και μη ορατές παθήσεις.

 πηγή: voria.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ