Quantcast

http://picasion.com/

Σχολιάζοντας... με το νυστέρι!

Από τον Ζήση Χ. Πατσίκα
Καλημέρα και καλή βδομάδα. Στην κατάψυξη μπαίνει η Βέροια για τα επόμενα εικοσιτετράωρα, με τον υδράργυρο να υποχωρεί αρκετές μονάδες υπό του μηδενός. Γίναμε και στην Ελλάδα… Αμερικάνοι, δίνοντας ονόματα (γυναικεία, τυχαίο;) στα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Λητώ» εβαπτίσθη το χαμηλό βαρομετρικό
που βρίσκεται στα μέρη μας. Κάποιοι βλέπουν «άσπρη μέρα», όμως για κάποιους ξημερώνει «μαύρη» και εξηγούμαι:
  • Με τα θερμόμετρα ανά χείρας είναι οι αγρότες, καθώς ο παγετός μπορεί να επιφέρει ανεκτίμητο πλήγμα. Ο χειμώνας άργησε να δείξει τα δόντια του και δυστυχώς τα δείχνει σε πολύ επικίνδυνο σημείο για την αγροτική παραγωγή. Ακόμα δεν ξέρουν καλά – καλά τι θα γίνει με τις περσινές αποζημιώσεις από τη βροχόπτωση και ήδη ανοίγει νέος φάκελος, αυτή τη φορά, παγετού.
  • Μαύρες μέρες και για το Βεροιώτικο ποδόσφαιρο. Διαλύθηκε η ΠΑΕ Βέροια, αποχώρησε από το πρωτάθλημα και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Κακά τα ψέματα, η εξέλιξη ήταν προδιαγεγραμμένη. Ούτε καν στον αυτόματο πιλότο δεν ήταν η ομάδα. Ήταν μάλλον… στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα!
  • Και τώρα; Μαθαίνω ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί κάποιες ενέργειες να συγκεντρωθούν χρήματα, διά της πολυμετοχικότητας, ώστε η «Βασίλισσα του Βορρά» να αναστηθεί ξεκινώντας από τις πιο μικρές κατηγορίες ή/και αγοράζοντας άλλο ΑΦΜ. Ας υποθέσουμε ότι βρέθηκαν τα κεφάλαια, λίγα από πολλούς. Όταν θα έρθει η ώρα των αποφάσεων, ποιος θα διοικεί; Αυτό είναι το θεμελιώδες πρόβλημα των πολυμετοχικών εγχειρημάτων. 
  • Δύσκολα τα πράγματα και για τους παιδικούς σταθμούς. Αύριο ψηφίζεται το επίμαχο νομοσχέδιο που καθιερώνει υποχρεωτική την προνηπιακή εκπαίδευση. Από 4 ετών στα νηπιαγωγεία θα πηγαίνουν τα παιδιά, αφήνοντας πίσω ένα τεράστιο κενό στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.
  • Δομές θα κλείσουν, δουλειές θα χαθούν, αλλά καθώς φαίνεται θα γίνουν διορισμοί νηπιαγωγών. Υπάρχει σχέδιο.
  • Και όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ το σχέδιο, πρόκειται για την πρώτη ξεκάθαρη απόπειρα συρρίκνωσης των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι θα στερηθούν ένα σημαντικό κομμάτι της «πίτας» που σχετίζεται με την κοινωνική πολιτική.
  • Την πλήρη έκταση αυτού του σχεδίου θα την καταλάβουμε όταν διαβάσουμε το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση, το νέο «Καλλικράτη». Εάν τελικά επιβεβαιωθούν αυτά που γνωρίζουμε περί απλής αναλογικής, οι Δήμοι θα οδηγηθούν στην ακυβερνησία. 
  • Ή μήπως όχι; Διότι για όλα έχει λύση ο Νομοθέτης! Θα διορίζονται, λέει, γενικοί γραμματείς στους Δήμους από την κυβέρνηση, οι οποίοι θα κάνουν «έλεγχο σκοπιμότητας» των αποφάσεων Δημάρχου και Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή καπέλωμα!
Παίρνω το καπελάκι μου κι εγώ και σας αφήνω για σήμερα. Καλή συνέχεια.

Ζ.Χ.Π.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ