Quantcast

http://picasion.com/

Ανοιχτή επιστολή του Τάσου Μπαρτζώκα προς Bουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας και υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Κατά την περίοδο 2-09-2014 έως 6-04-2015 στο Νομό μας υπήρξαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, ως αποτέλεσμα ισχυρών και επαναλαμβανόμενων βροχοπτώσεων. Αποτέλεσμα αυτών των φαινομένων ήταν η τεράστια σε στρέμματα καταστροφή δενδροκαλλιεργειών. Μάλιστα, η ζημιά που υπέστησαν οι αγρότες ήταν ανεπανόρθωτη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις
καταστράφηκε ολοσχερώς το φυτικό τους κεφάλαιο, ξεράθηκαν οι δενδροκαλλιέργειες, ενώ την ίδια στιγμή είχαν απώλεια παραγωγής για τα επόμενα έτη. Και σ’ αυτήν την καταστροφή ήρθαν να προστεθούν τρεις από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων δεκαετιών, με τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε, με τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, με ακαρπία, χαλαζοπτώσεις και νέες εκτεταμένες καταστροφές από βροχοπτώσεις.

Κύριοι, χωρίς καμία αντιπολιτευτική διάθεση και με μόνη μου επιθυμία να ενώσω τη φωνή μου με την κραυγή απόγνωσης των αγροτών του Νομού μας, οι οποίοι βρίσκονται πλέον ένα βήμα μετά την καταστροφή, δε θα σταθώ στις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις της υλοποίησης του προγράμματος αποζημιώσεων από πόρους ΠΣΕΑ , που μας έφτασαν στην ουσία μια ανάσα πριν εκπνεύσει το καταληκτικό όριο της τριετίας.

Θα σταθώ όμως, στο τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα και θέτω εσάς προ των ευθυνών σας. Έχοντας λάβει γνώση και διαβάζοντας με προσοχή την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για την υποβολή των αιτήσεων για χορήγηση ενίσχυσης και μετά από επικοινωνία με πολλούς από τους παραγωγούς που επλήγησαν, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι τα κριτήρια που μπαίνουν ως προϋποθέσεις είναι άδικα και σε πολλές περιπτώσεις παράλογα, καθιστώντας άμεσο τον κίνδυνο της εξαίρεσης από την ενίσχυση της πλειοψηφίας των αγροτών, που επλήγησαν και έχασαν τις καλλιέργειές τους.

Ενδεικτικά μόνο αναφέρω, ότι εξαιρούνται από τους δικαιούχους, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους, ενώ ήταν ασφαλισμένοι και πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους!!! ενώ μπαίνει και ως βασική προϋπόθεση το επίπεδο ζημιών, να φθάνει στο κατώτατο όριο του 30% των ομοειδών ειδών σε επίπεδο παραγωγού, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινήσεις, όπως επίσης και άλλες πολλές προϋποθέσεις, που στην ουσία αφήνουν εκτός ενισχύσεων την πλειοψηφία των πληγέντων.

Κύριοι, κλείνοντας πιστεύω ότι τις ίδιες τραγικές διαπιστώσεις οφείλατε να έχετε κάνει κι εσείς. Όσο είναι καιρός αναλάβετε τις ευθύνες σας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ