Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το θρυλικό Γρα-Γρου... επέστρεψε σε κόμικ και παρουσιάστηκε στη Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σας μύρισε το χοιρινό με λάχανο, η ζεστή φασολάδα και το ρυζόγαλο με την κανέλα;
Τρία από τα βασικά πιάτα που ζητούσε κανείς στο θρυλικό αυτό εστιατόρια της Καστανιάς, που στα λιγοστά τραπέζια του έχει φιλοξενήσει χιλιάδες ταξιδιώτες, στο δύσκολο, ανηφορικό και γεμάτο στροφές δρόμο τους για Κοζάνη, για Καστοριά,
Γρεβενά, Γιάννενα και αλλού. Αλλά και πολλούς επισκέπτες, ειδικά από τη Βέροια, που ανέβαιναν τακτικά, μόνο και μόνο για ένα από τα πιάτα του.
Το Γρα-Γρου ξαναζωντάνεψε, μέσα από τις σελίδες ενός κόμικ, αποτελώντας το σκηνικό μιας ατμοσφαιρικής ιστορίας. Δημιουργοί του ο Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός, συγγραφείς της ιστορίας και ο Θανάσης Πέτρου που το ζωντάνεψε μέσα από τα σκίτσα του.
Οι τρεις τους βρέθηκαν σήμερα στη Βέροια για την παρουσίαση του κόμικ, μπροστά σε ένα πολυπληθές κοινό, που φάνηκε να περιμένει με λαχτάρα την επιστροφή του «Γρα-Γρου», έστω και μέσα από τις σελίδες ενός κόμικ. Εξάλλου όσοι πέρασαν έστω και μια φορά από εκεί, σίγουρα θα μπορέσουν να ανακαλέσουν από τη μνήμη τους τις μυρωδιές και τις γεύσεις του.
Για την έκδοση μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Καισαρίδης, που έκλεισε τιμώντας όλους τους αυτοκινητιστές που διέσχισαν την Καστανιά, διαβάζοντας ένα απόσπασμα από την «Τελευταία διαδρομή». 
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι δημιουργοί της έκδοσης. «Αυτό το εστιατόριο είχε μια μαγική ιδιότητα, ήταν ένας φάρος στην ομίχλη, ένα καταφύγιο όπου σταματούσες για να φας και να ζεσταθείς. Αυτή τη ζεστασιά του καταφυγίου, με τη σόμπα που μπουμπούνιζε θέλαμε να μεταδώσουμε μέσα από τα κείμενα και τα σκίτσα. Παρότι η ιστορία είναι φανταστική, υπάρχει μια πραγματικότητα μέσα από ιστορίες που εντάξαμε "κρυφά" μέσα στα κείμενα», ανέφεραν οι συγγραφείς Τάσος Ζαφειριάδης και ο Γιάννης Παλαβός.
Τη δυσκολία του να σχεδιάσει το Γρα-Γρου, μέσα από ελάχιστες εικόνες που βρήκε, δεδομένου ότι δεν έχει σταματήσει ποτέ εκεί, διηγήθηκε ο σκιτσογράφος του Θανάσης Πέτρου. «Ακόμα και αν δεν ήταν έτσι τα τέσσερα τραπέζια του και τα τζάμια του, θα διαβάσετε μια ιστορία και θα προβληματιστείτε για τη μοναξιά του ανθρώπου. Έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή του ανθρώπου που θα κληθεί να πάρει μια μεγάλη απόφαση, μόνος του».
Ιστορίες για το θρυλικό Γρα-Γρου μοιράστηκαν και άνθρωποι από το κοινό, άνθρωποι από τη Βέροια αλλά και από μακρυά, που έφτασαν στη Βιβλιοθήκη για μια ακόμα... στάση στο εστιατόριο των αναμνήσεών τους. 
Ιδιαίτερη ήταν η ιστορία του κ. Λιανίδη, της οικογενείας των προτελευταίων ιδιοκτητών του εστιατορίου, που μέχρι και το 1999, δε σέρβιρε μόνο το πιο νόστιμο χοιρινό με λάχανο, φασολάδα και το ξακουστό ρυζόγαλο, αλλά και... ερωτικό καταφύγιο! «Αυτό που χαρακτήριζε το Γρα-Γρου ήταν η ποιότητα στο φαγητό. Ποιότητα που είναι το κοινό στοιχείο της πραγματικότητας και του κόμικ. Πολλοί επώνυμοι επισκέφθηκαν το εστιατόριο όλα αυτά τα χρόνια, ενώ δεν ήταν λίγοι οι έρωτες της εποχής που γεννήθηκαν δίπλα στη σόμπα του. Έρωτες που μετά από λίγο καιρό έβγαιναν στην επιφάνεια. Το όνομά του το πήρε από τον ήχο, το θόρυβο που έκαναν οι μηχανές των αυτοκινήτων», ανέφερε στη διήγηση του.
Στο τέλος της παρουσίασης περίμενε το κοινό μια έκπληξη. Ένα ρυζόγαλο που περίμενε τον κόσμο στην έξοδο, ότι καλύτερο για την όρεξη που άνοιξε σε όλους για ένα από τα πιάτα του Γρα-Γρου. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:















































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ