Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Την Πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψαν οι Μικρασιάτες

Την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα έκοψε το πρωί της Κυριακής 14/1 ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας. Νωρίς το πρωί τελέστηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου η καθιερωμένη λειτουργία και στη συνέχεια η εκδήλωση, λόγω του άστατου καιρού, μεταφέρθηκε απευθείας στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Την εκδήλωση τίμησε με την
παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο οποίος ευλόγησε και τη Βασιλόπιτα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Στέλιος Ασλάνογλου, η πρώην Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου και πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα.
Ο Μητροπολίτης στον χαιρετισμό του έκανε αναφορά στο φλέγον ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας, ευχόμενος «να είναι μια καλή χρονιά για όλους μας και για τη Μακεδονία μας που δυστυχώς το όνομά της παζαρεύεται. Πρέπει να είμαστε όλοι σε επιφυλακή, να προσευχόμαστε και να απαιτούμε το όνομά της να μη δοθεί ούτε ως παράγωγο, γιατί το αίμα που έχυσαν οι πρόγονοί μας, δεν μπορεί κανείς, ούτε καν οι δικοί μας άρχοντες, να παίζουν με αυτό. Πρέπει να φυλάξουμε Θερμοπύλες», ανέφερε ο Μητροπολίτης και ευχήθηκε καλή χρονιά με υγεία. 
Στη συνέχεια την πίτα έκοψε η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αναστασία Παυλίδου, με το φλουρί να κερδίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Πλατέος «Βαρασός», που παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Ο χοροδιδάσκαλος Φώτης Πανανόπουλος αναφέρθηκε στο έθιμο του Αγίου Βασιλείου, πως ξεκίνησε δηλαδή η τοποθέτηση νομίσματος μέσα στην Πρωτοχρονιάτικη πίτα και στη συνέχεια μαζί με τον έφορο της χορωδίας κ. Δημήτρη Τελλίδη, τραγούδησαν το «Τ’Ες-Βασίλη», συνοδεύοντας στο δρώμενο το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου. 
Ακολούθησαν τα κάλαντα από τη χορωδία του Συλλόγου, κάλαντα από τις χαμένες πατρίδες, τόσο Μικρασιάτικα όσο και Θρακιώτικα και Ποντιακά, υπό τη διεύθυνση του κ. Τελλίδη. Την έκπληξη έκαναν τα λίγο μεγαλύτερα κορίτσια του χορευτικού, που παρουσίασαν τρεις χορούς, με τα παραδοσιακά μικρασιάτικα βήματα μεν, με εντελώς διαφορετική μουσική υπόκρουση δε, αυτή των αγαπημένων τους σύγχρονων ελληνικών τραγουδιών. 
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με πολύ χορό από το παιδικό τμήμα και το τμήμα ενηλίκων του Συλλόγου, υπό τους ήχους της ορχήστρας «Μελορυθμοί», με τον Αντώνη Καλατή στο βιολί, τον Παρασκευά Βλαχοδήμο στο ακορντεόν και τον Ιορδάνη Κουτσιμανή στο ούτι και τον Φώτη Πανανόπουλο στα κρουστά. Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ