Quantcast

http://picasion.com/

Στην κοπή πίτας των Προσφυγικών Σωματείων στη Θεσσαλονίκη οι Μικρασιάτες Ημαθίας

Σε κλίμα ενότητας, 56 Προσφυγικά Σωματεία έδωσαν το παρών σε μια ξεχωριστή βραδιά στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο του Δήμου Νεάπολης Συκεών το απόγευμα της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου. Για τα μικρασιάτικα έθιμα των ημερών μίλησε ο καθηγητής και πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Α. Καραθανάσης, ενώ
παραδοσιακά κάλαντα από τον Πόντο, την Ιωνία, την Καππαδοκία έψαλλαν ο Σύλλογος Ποντίων Πολίχνης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ευόσμου Αγιοι Απόστολοι, ο Μικρασιατικός Σύλλογος Νέας Ευκαρπίας ΟΥΣΑΚ, ο Σύλλογος Καππαδοκών Πλατέως ο Βαρασός, ο Σύλλογος Μικρασιατών Νικομήδειας οι Κιζδερβενιώτες και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυστί Νέου Αγιονερίου Κιλκίς.
Μετά το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ Λουκάς Χριστοδούλου παρέδωσε ειδική τιμητική πλακέτα στην κόρη του συγγραφέα Νίκου Χόρμπου για την προσφορά του στη διατήρηση της μικρασιατικής μνήμης. Την πίτα της ΟΠΣΕ ευλόγησε ο π. Στυλιανός εκ μέρους του μητροπολίτη Σταυρουπόλεως Νεαπόλεως Βαρνάβα και ακολούθησε η κοπή της από τον πρόεδρο της ΟΠΣΕ και τα μέλη του ΔΣ Μαρία Δραγάτση, Αντώνη Οραήλογλου, Απόστολο Δαγδελένη, Γιάννη Τριανταφυλλίδη, Βαγγέλη Δαλκιρανίδη και Δημήτρη Παντέλα.
Από νωρίς το απόγευμα τις αντιπροσωπείες των Σωματείων (σχεδόν όλα της Θεσσαλονίκης, ανάμεσα τους η Ιωνική Εστία, Ενωση Κωνσταντινουπολιτών Βορειου Ελλάδος και η Θρακική Εστία, εκτός Θεσσαλονίκης ο Παμμικρασιατικός Δράμας, ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας,ο Σύλλογος Μικρασιατών Αγίου Ιωάννη Σερρών, η Λαογραφική Εστία Αλμωπίας Αλησμόνητες Πατρίδες, το Κοινό Λαγκαδά, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, Πιερίας, η Ιωνική Εστία Νέας Μαγνησίας κλπ) και τους καλεσμένους (o καθηγητής Νίκος Ιντζεσίλογλου, Ομοσπονδίες Ποντίων, Θρακών κλπ) υποδέχονταν με κεράσματα κοπέλες των Συλλόγων της Θεσσαλονίκης με μικρασιατικές ενδυμασίες.
Το καλοσώρισμα ανέλαβε με επιτυχία η Γενική Γραμματέας της Πανελλήνιας Ενωσης Κουβουκλιωτών Κοζάνης Δήμητρα Καρυπίδου, την παρουσίαση του προγράμματος της εκδήλωσης ο συγγραφέας και ιστορικός Κώστας Νίγδελης, συντονίστρια της εκδήλωσης το μέλος του ΔΣ της ΟΠΣΕ Μαρία Δραγάτση.
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας κόβει τη Βασιλειόπιτά του την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στις 11πμ στην Αντωνιάδειο Στέγη Γραμμάτων κ Τεχνών Βέροιας.Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί η θεία λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου και ο χορός του Αγίου Βασιλείου.Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ