Quantcast

http://picasion.com/

Αφιέρωμα της «Καθημερινής» στην τρισδιάστατη διάβαση της Νάουσας

Εκτενής αφιέρωμα στην πρωτότυπη «τρισδιάστατη» διάβαση πεζών που δημιουργήθηκε στη Νάουσα έκανε η έγκυρη εφημερίδα της «Καθημερινής». Το ρεπορτάζ είναι της Λίνας Γιάνναρου και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μια «τρισδιάστατη» διάβαση πεζών ξάφνιασε πριν από λίγες ημέρες τους κατοίκους της Νάουσας. Η διάβαση, που βρίσκεται μπροστά από τα
λύκεια, σε μία από τις εισόδους της πόλης, έχει ζωγραφιστεί έτσι ώστε να δημιουργεί την οφθαλμαπάτη ότι «ίπταται» λίγα εκατοστά πάνω από τον δρόμο. Η ιδέα ανήκει στον 36χρονο δήμαρχο Νίκο Κουτσογιάννη και τον αντιδήμαρχο Σταύρο Βαλσαμίδη και υλοποιήθηκε από τους Ναουσαίους καλλιτέχνες της ομάδας Lobart, Kostis Edi και Αλέξανδρο Τσάκωνα. Στόχος, πέρα από τον «καλλωπισμό» της κεντρικής διάβασης, και η προστασία των πεζών, καθώς εξασφαλίζει ότι οι οδηγοί θα κόβουν ταχύτητα θεωρώντας ότι υπάρχει εμπόδιο. Η ίδια πρακτική έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ισλανδία, την Κίνα και την Ινδία.

Το επόμενο διάστημα θα δοθούν στην κυκλοφορία και άλλες «πειραγμένες» διαβάσεις, όχι μόνο με τρισδιάστατο εφέ. «Είναι ένας απλός και εύκολος τρόπος να έχεις ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα στην πόλη», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης. «Ηταν μια ιδέα που είχαμε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για αναβάθμιση του δημόσιου χώρου στη Νάουσα». Οπως λέει, η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, με σκοπό τον περιορισμό του γκράφιτι και του τάγκινγκ που είχαν κατακλύσει τα δημόσια κτίρια. Ο ίδιος είχε φιλικές σχέσεις με νέους καλλιτέχνες της πόλης που ασχολούνται με την τέχνη του δρόμου, όπως τον Κώστα Αντιφάκο και τον Αλέξη Τσάκωνα, οι οποίοι πραγματοποιούν και το γνωστό Lobart Festival. Αναπτύχθηκε καλή συνεργασία μεταξύ του δήμου και της ομάδας των street artists, με τον δήμο να στηρίζει το φεστιβάλ και τους καλλιτέχνες να αναλαμβάνουν την υλοποίηση έργων τέχνης στις όψεις των δημόσιων κτιρίων.

«Ο δήμος τούς παρέχει τα υλικά και εκείνοι υλοποιούν murals, τοιχογραφίες, που είναι πραγματικά έργα τέχνης. Μέχρι στιγμής έχουν δημιουργηθεί έξι μεγάλες τοιχογραφίες σε διάφορα δημοτικά κτίρια, “τρέχει” το πρόγραμμα των διαβάσεων, ενώ το καλοκαίρι θα γίνει και μία ακόμα μεγάλη τοιχογραφία στον δρόμο προς το Αλσος του Αγίου Νικολάου. Στόχος μας είναι τα έργα αυτά να αποτελέσουν σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος». Αποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι ο περιορισμός του γκράφιτι στα δημόσια κτίρια, «όλοι σέβονται τις τοιχογραφίες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ