Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ξύπνησαν μνήμες στην ομιλία του Κωνσταντίνου Βελιάδη στις Βαρβάρες

«Το χώμα που πατάμε έχει ποτιστεί με το αίμα ενός αθώου, που πριν από 76 χρόνια εκτελέστηκε από τους Ναζί Γερμανούς», είπε ξεκινώντας την εξιστόρηση των γεγονότων ο κ. Βελιάδης στα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Χρήστου Γιάννου, κατοίκου της Αγίας Βαρβάρας Βέροιας, που εκτελέστηκε πριν από 76 χρόνια από τους Γερμανούς.
«Όταν το Νοέμβριο του 1941 οι Γερμανοί έπειτα από προειδοποίηση για παράδοση των όπλων, άρχισαν τις έρευνες στα σπίτια της Αγίας Βαρβάρας, με αποτέλεσμα την εύρεση ενός κυνηγετικού όπλου στο σπίτι του Χρήστου Γιάννου, ξεχασμένου και χαλασμένου. 

Την ώρα των ερευνών, όλοι οι κάτοικοι του χωριού ήταν μαζεμένοι στο σχολείο. Οι Γερμανοί άρπαξαν τον Χρήστο τον έστησαν στον τοίχο του σχολείου και 5 Γερμανοί τον εκτέλεσαν μπροστά σε όλους μας. Τελευταία του επιθυμία, να πει τον Εθνικό Ύμνο. Έπειτα μας άφησαν ελεύθερους να πάμε στα σπίτια μας, τα οποία ήταν όλα ανακατεμένα», περιέγραψε συναισθηματικά φορτισμένος, ενώ έκλεισε με μια προτροπή, να μην ξεχνάμε την ιστορία μας και αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και μια ευχή να μην ξαναζήσει η χώρα μας τέτοιες θηριωδίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ