Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Το ήξερες; Ποια είναι αυτή η Γέφυρα της Βέροιας;

Πέτρινο δίτοξο γεφύρι το οποίο πήρε το όνομά του από το φούρνο που υπήρχε πιο πάνω στο δρόμο για την πλατεία Ωρολογίου. Στα τούρκικα είναι Ekmekci (=ψωμά) Kopru. Επίσης λέγεται και γέφυρα στο Μπατάνι, απο το Μπατάνι που υπάρχει ακόμα και σήμερα δυτικά της γέφυρας. Άλλες ονομασίες της ίδιας γέφυρας είναι «Γέφυρα στο Κιόσκι» απο το κιόσκι που υπάρχει δίπλα ή «Γέφυρα του Στρατού» εξ αιτίας της σιδερένιας γέφυρας που τοποθέτησε ο στρατός μετά την καταστροφή της.

Η γέφυρα καταστράφηκε και αυτή απο την μεγάλη πλημμύρα της βραδιάς της Κυριακής 8 προς Δευτέρας 9 Δεκεμβρίου του 1935. Σύμφωνα με μαρτυρίες απο την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου του 1935, μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου χιόνιζε συνεχώς, έριχνε πολύ χιόνι. Ξαφνικά την 8η Δεκεμβρίου ο καιρός άλλαξε. Άρχισε να βρέχει δυνατά και η θερμοκρασία ανέβηκε. Τα χιόνια άρχισαν να λιώνουν και το ποτάμι φούσκωνε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου προς ξημερώματα της 9ης Δεκεμβρίου ο Τριπόταμος έφτανε τα 15 με 20 μέτρα ύψος. 

Το ποτάμι όπως ήταν φυσικό άρχισε να κατεβάζει διάφορα φερτά υλικά τα οποία έφραζαν τα τόξα απο τις γέφυρες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ακούστηκε ένας φορβερός τριγμός και έπειτα όλο εκείνο το γραφικότατο κατασκέυασμα διαλύθηκε είς τα εξ ων συνετέθει καί χάθηκε μέσα στο οργισμένα κύμματα του Φέρωνα-Τριπόταμου. Μαζί με τη γέφυρα του Εκμετζή εκείνη τη βραδιά το ποτάμι πήρε μαζί του όλες τις γέφυρες της Βέροιας εκτός απο την γέφυρα του Καραχμέτ, η οποία γλύτωσε μεν, αλλά με σημαντικές ζημιές δε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ