Quantcast

http://picasion.com/

Σε διαδικασία κύρωσης οι δασικοί χάρτες της Ημαθίας

Σαράντα χρόνια μετά τη συνταγματική επιταγή και χάρη στην προσφορά των εργαζομένων στις Δασικές Υπηρεσίες, έγινε χθες η πρώτη μεγάλης κλίμακας κύρωση δασικών χαρτών που καλύπτουν το 31,39% της χώρας. Οι ιδιοκτήτες εκτάσεων σ' αυτές τις περιοχές απαλλάσσονται από τις πολύχρονες ταλαιπωρίες στα Δασαρχεία, ενώ ξεκαθαρίζει
οριστικά το καθεστώς για καλλιεργούμενες εκτάσεις που εντάσσονται σε κοινοτικές επιδοτήσεις. Από το 2010 έως και το 2014 είχαν αναρτηθεί χάρτες μόλις για το 1,12% της χώρας, από το οποίο κυρώθηκε το 0,81%!
Οι νέες περιοχές

Το ξεκαθάρισμα αφορά το 93,58% των εκτάσεων σε περιοχές όπου αναρτήθηκαν χάρτες, από τις οποίες το 60,15% αφορά δασικές εκτάσεις, ενώ το 33,45% μη δασικές ζώνες. Το υπόλοιπο 6,5% αφορά περιοχές για τις οποίες έχουν υποβληθεί πάνω από 134.000 ενστάσεις, καθώς και τις περίφημες «οικιστικές πυκνώσεις», τις διαμορφωμένες περιοχές αυθαιρέτων που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα και θα εξεταστούν χωριστά. Μέσα στο 2018 και έως τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν οι αναρτήσεις στο 17%, με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, που καλύπτουν πολλές περιοχές της χώρας: Πέλλα, Καβάλα, Θεσπρωτία, Ξάνθη, Αρκαδία, Κυκλάδες, Φλώρινα, Λέσβο, Κιλκίς, Θάσο, Χανιά, Σέρρες, Ζάκυνθο, Ημαθία, Χίο, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής.

Στόχος του υπουργείου είναι να καλυφθεί το σύνολο της χώρας ώς το 2020, γεγονός που θα διευκολύνει και το Κτηματολόγιο, όπως τόνισε η Χριστίνα Κλωνάρη, διευθύνουσα σύμβουλος στην κρατική εταιρεία «Κτηματολόγιο Α.Ε.».

«Επιλέξαμε να μην κρύψουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί», τόνισε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, εξηγώντας πως με την κύρωση λύνονται σημαντικά προβλήματα, αλλά και αποκαθίστανται αδικίες:

■ Στις αγροτικές ζώνες που είχαν κηρυχθεί από λάθος αναδασωτέες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 και ώς τώρα δεν είχαν γίνει διορθώσεις. Στην Ηλεία σε αυτή την κατηγορία εντάσσεται το 13,02% των περιοχών που περιλαμβάνονται στους δασικούς χάρτες και στην Αχαΐα το 5,6%.

■ Στις περιοχές όπου υπήρχαν πρόδηλα σφάλματα, τα οποία διορθώθηκαν είτε από τις Δασικές Υπηρεσίες είτε με ενστάσεις που υποβλήθηκαν ατελώς από τους θιγόμενους.

■ Σε πάνω από 2 εκατ. στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που είχαν εκχερσωθεί στο παρελθόν και λαμβάνουν κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Οι εκτάσεις που πρέπει να εξαγοραστούν περιορίστηκαν στα 183 χιλιάδες στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 0,41% των δασικών χαρτών. Τα ποσά για εξαγορά της γης ή της χρήσης της μειώθηκαν έως και 80% σε σχέση με τα προβλεπόμενα από τον νόμο του 2014 και μπορούν να εξοφληθούν σε εκατό δόσεις. Ολοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ήδη λάβει προσωπικά ειδοποιητήρια.

Για την εκδίκαση των ενστάσεων έχουν ήδη συγκροτηθεί 110 επιτροπές και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους, με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα σε τέσσερις μήνες.

Ο Σωκρ. Φάμελλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί δίμηνη παράταση, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο αριθμό ενστάσεων, όπως η Φθιώτιδα, η Λακωνία και η Μεσσηνία.

Εχει ήδη προωθηθεί η πρόσληψη 100 εποχικών υπαλλήλων για την ενίσχυση των Δασικών Υπηρεσιών, με προοπτική να φτάσουν σταδιακά τους 300.

Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για την εκδίκαση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί για τους χάρτες της περιόδου 2010-2014, χωρίς όμως να προχωρήσει η συγκρότηση των επιτροπών.

«Κυρώνουμε τους χάρτες σε μικρό χρονικό διάστημα και με το ελάχιστο κόστος», παρατήρησε ο Κώστας Δημόπουλος, γενικός διευθυντής Δασών, που τόνισε ότι οι εργαζόμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων δούλεψαν με αυταπάρνηση και χωρίς ωράριο. Οι υπηρεσίες στις Κυκλάδες, τη Δράμα και την Καβάλα ανέλαβαν να εκπονήσουν τους δασικούς χάρτες, χωρίς επιβάρυνση για το Δημόσιο.

Η δασική οικονομία

«Οι πυρκαγιές έκαναν ακόμη πιο δύσκολο τον αποχαρακτηρισμό μιας δασικής περιοχής», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, με αφορμή τις πληροφορίες για ιδιωτικά συμφέροντα που κρύβονταν πίσω από τις καταστροφές του καλοκαιριού.

Αναφέρθηκε ενδεικτικά στη Ζάκυνθο και την Ανατολική Αττική, ανακοινώνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις εκδόθηκαν αμέσως οι αποφάσεις για την κήρυξη των αναδασωτέων περιοχών.

Ειδικά στην Ανατολική Αττική εξασφαλίστηκαν 4 εκατ. ευρώ και βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα προστασίας των ορεινών όγκων πάνω από τον Κάλαμο και το Καπανδρίτι.

Ανακοίνωσε επίσης ότι με την προώθηση των δασικών χαρτών ανοίγει ο δρόμος για διάθεση άνω των 300 εκατ. ευρώ σε προγράμματα ανάπτυξης της δασικής οικονομίας, η οποία μπορεί να καλύψει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ).

Οι ενστάσεις σε ποσοστά

Οι περισσότερες ενστάσεις για τους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στη Φθιώτιδα, που καλύπτουν το 40,49% της περιοχής και στα Δωδεκάνησα που φθάνουν το 36,97%.

Στην Αττική υπάρχουν αντιρρήσεις για το 11,73% της έκτασης, ενώ συνολικά σε Λακωνία, Μεσσηνία και Αχαΐα έχουν υποβληθεί 41.000 ενστάσεις, που αφορούν πάνω από το 10% της έκτασης.

Μεγάλες αδικίες εντοπίζονται στη Δράμα, όπου οι διορθώσεις καλύπτουν το 15,25%, ενώ στη Φθιώτιδα το 2,97% είναι αγροτικές περιοχές που έχουν εκχερσωθεί και πρέπει να εξαγοραστούν από αυτούς που τις καλλιεργούν.

Επιτροπή για τις οικιστικές πυκνώσεις

Πάνω από 2 εκατ. αυθαίρετα βρίσκονται σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν γίνει «τσιμέντο» από πολλές δεκαετίες. Οι ζώνες αυτές εξαιρέθηκαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και χθες ο Σωκρ. Φάμελλος ανακοίνωσε τη συγκρότηση 15μελούς επιτροπής που θα υποβάλει μέσα σε τέσσερις μήνες προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ας σημειωθεί ότι στους ήδη κυρωμένους δασικούς χάρτες οι οικιστικές πυκνώσεις (από 120 δήμους) είναι 75.593 στρέμματα και καλύπτουν το 0,16% της συνολικής έκτασης.

«Θα εφαρμόσουμε τη νομοθεσία, αξιοποιώντας όλα τα υπάρχοντα εργαλεία», απάντησε αόριστα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, που δεν θέλησε να δώσει πληροφορίες. Βασικό «εργαλείο» για να ξεπεραστούν οι δεδομένες αντιρρήσεις του ΣτΕ είναι το περιβαλλοντικό ισοζύγιο, μέσω του οποίου θα αποκατασταθεί η οικολογική ζημιά σε άλλη περιοχή. Οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να καταβάλουν κάποιο τέλος για να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», θα δοθεί έμφαση στη συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος, πιθανότατα μέσα από συνεταιριστικές μορφές.

Είναι πάντως δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν «μπουλντόζες» και ότι θα τακτοποιηθούν οι «οικιστικές πυκνώσεις». «Πρωταθλητές» στους οικισμούς αυθαιρέτων σε δάση είναι η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, όπου καλύπτουν 35.000 στρέμματα, σχεδόν το μισό των οριοθετημένων περιοχών αυτής της κατηγορίας. Στις περιοχές της Αττικής ξεπερνούν τα 17.000 στρέμματα, παρ' όλο που έχει ενταχθεί σε δασικούς χάρτες μικρό μέρος της περιφέρειας. Οι δήμοι που με μεγάλη καθυστέρηση υπέβαλαν τις μελέτες για τις «οικιστικές πυκνώσεις» φαίνεται πως θα είναι ο μεγάλος μπελάς του υπουργείου και στην επόμενη φάση των δασικών χαρτών. Επρεπε να είχαν ήδη στείλει τα όρια για τις νέες περιοχές, αλλά υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις και ετοιμάζεται παράταση της προθεσμίας, που έληξε χθες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ