Quantcast

http://picasion.com/

Διχασμένο το Δημοτικό Συμβούλιο για το Αιολικό στο Βέρμιο - Πως τοποθετήθηκαν οι Σύμβουλοι

Με αρνητικές και θετικές τοποθετήσεις τόσο από τους ομιλητές όσο και από τους δημοτικούς συμβούλους, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη λειτουργία Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο. Το σχέδιο της μελέτης της εταιρείας προβλέπει την τοποθέτηση 155 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 468 MW. Ήδη τα 44,4
MW έχουν τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία στον όγκο του Βερμίου, σε Βέροια και Κοζάνη. Σε προηγούμενη ανάρτηση παρουσιάσαμε τις τοποθετήσεις των ομιλητών (δείτε ΕΔΩ), τις οποίες ακολούθησαν αυτές των δημοτικών συμβούλων και η τελική τοποθέτηση του Δημάρχου.
Νίκος Μπέκης
Ξεκινώ με την πολιτική διάσταση του ζητήματος. Μια χώρα και ένα Σύνταγμα που επιτρέπει το μέγιστο επιχειρηματικό και ιδιωτικό κέρδος και από την άλλη να σώσει το περιβάλλον. Πράγματα αντιφατικά μεταξύ τους. Η ανάπτυξη δε μπορεί να μη θίξει το περιβάλλον. Αν δεχθούμε ότι είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει ισορροπία οφέλη - βλάβες; Αν είναι περισσότερα τα οφέλη για την ανάπτυξη, ποια ανάπτυξη όμως;
Τα οφέλη για τον κόσμο δε μπορώ να τα εντοπίσω. Εντοπίζω όμως φόρο για Πράσινη Ενέργεια, που δεν τη βλέπω. Ο φόρος στο λογαριασμό της ΔΕΗ για την επιδότησή της. Οι επιπτώσεις δε φαίνονται στη συγκεκριμένη περίπτωση με τις ανεμογεννήτριες. Θα είναι τόσο μακροπρόθεσμες όσο μια αρρώστια που δεν την καταλαβαίνεις. Συγκρίνω την κατάσταση του περιβάλλοντος πριν 20 χρόνια και τώρα. Και ναι, υπάρχει διαφορά στο περιβάλλον. 
Αισθητικής πλευράς. Βουνό κονδηλογραμμένο πάει να γίνει ένας απαίσιος σκαντζόχοιρος. Η αισθητική μπορεί να είναι υποκειμενική αλλά πρέπει να υπάρχει και το μέτρο. 
Τι θα γίνουν οι τόνοι σίδερου;
Γιώργος Μελιόπουλος
Η όλη κατάσταση είναι στημένη για να προβληθεί μονόπλευρα το πόσο καλό κάνουν στον τόπο μας οι κερδοφόροι όμιλοι. Τα αιολικά πάρκα εμφανίζουν επιταχυνόμενη ανάπτυξη. Ο βαθμός αξιοποίησης κάθε μορφής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με κριτήρια, αν ανταποκρίνονται στις λαϊκές ανάγκες. Η απάντηση δε δίνεται με μι τεχνοκρατική και δήθεν ουδέτερη τοποθέτηση. Γίνεται με γνώμονα των κερδοφόρων ομίλων ή των λαϊκών αναγκών.

Ζήσης Πατσίκας
Έπρεπε να ξέρουμε επίσημα στοιχεία για το τι μιλάμε, πέρα από κάποιους αριθμούς που διαβάσαμε στον Τύπο. Σαφώς σήμερα έχουμε πιο ξεκάθαρες απαντήσεις που κινούνται σε ένα πιο λογικό πλαίσιο για την περιοχή. Ο σκοπός είναι ενημερωτικός άρα τι να επιχειρηματολογήσουμε; Ποια είναι η καλύτερη μορφή ενέργειας; Η ιστορία δε γυρίζει πίσω. Αυτό έχουμε μπροστά μας αλλά είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε κάποια πράγματα για το περιβάλλον ειδικά.
Οι παραδοσιακές μέθοδοι δε μπορούν να πάψουν να υπάρχουν. Μη νομίζουμε ότι με τις Α/Γ θα λύσουμε το πρόβλημα παραγωγής ενέργειας στο 100%. Τα αντισταθμιστικά ας κατευθυνθούν σε έργα για την ομορφιά του Βερμίου.

Γιώργος Γουλτίδης
Στάθηκε στο Βέρμιο και σε μια ιστορία ιδιώτη που έκανε αίτηση εξόρυξης μαρμάρου, αίτηση που απορρίφθηκε λόγω έλλειψης ενός χαρτιού, θέλοντας με την ιστορία να δείξει πόσο πίσω μένει η χώρα μας, όταν η Πολιτεία «φρενάρει» τους επενδυτές. «Οι επενδύσεις, καλώς ή κακώς, γίνονται από τους ιδιώτες και ο ανταγωνισμός φέρνει την πτώση των τιμών».
Γιώργος Ορφανίδης
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να εξετάζονται, η τεχνολογία προχωράει και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε. Ότι και να γίνει το ενεργειακό πρόβλημα δε θα λυθεί αλλά πρέπει να γίνεται προσπάθεια. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το μέλλον, οι τρόποι είναι ζήτημα επιλογών. Μου λείπει το πολιτικό χρώμα στο πάνελ, καθώς τεχνοκρατικά είναι πλήρες. Το κράτος θα έπρεπε να έχει ένα στρατηγικό και επενδυτικό στόχο αλλά το «κάρο» πρέπει να είναι κρατικός φορέας.
Μαρία Παπαϊωάννου
Ακούσαμε υπέρ και κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας του Αιολικού Πάρκου στο Βέρμιο. Το αιολικό δυναμικό του Βερμίου έχει ήδη δεχθεί ένα μεγάλο μέρος της ενεργειακής ισχύος. Δεν πρέπει να σηκώσει το σύνολο της χώρας. Πρέπει να γίνει με μεγάλη φειδώ και προσοχή και να υπάρξει ένα θετικό ισοζύγιο που θα διανεμηθεί ανάλογα στους κατοίκους που απολαμβάνουν το βουνό.
Χρήστος Κούτρας
Η Ελλάδα έχει ισχνό θεσμικό καθεστώς σε σχέση με το περιβάλλον. Κινείται πάντα πελατειακά ακόμα και στο περιβάλλον. Φαίνεται και στα λατομεία γι' αυτό και μας προτιμούν οι ξένοι επενδυτές, που ο καθένας ενεργεί όπως θέλει. Δε βλέπω η επένδυση να καλύψει τον ορισμό «αειφορία». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος σιωπά όταν πρέπει να καθορίσει που θα τοποθετηθούν οι Α/Γ και όχι να το ορίζουν οι εταιρείες.
Θεόφιλος Κορωνάς
Το δημοτικό συμβούλιο το 2012 είχε εγκρίνει τη μελέτη με όρους και προϋποθέσεις. Ποιες Α/Γ κόπηκαν από την μελέτη και από 57 πήγε 55; Έβαλε κάποιους όρους, την εναπόθεση υλικών εκσκαφής σε κατάλληλους θαλάμους, την ύπαρξη περιβαλλοντικής μελέτης και μελέτης για την κτηνοτροφία. Ο πρώτο όρος δεν με ικανοποιεί, ότι θα το δούμε στο μέλλον με το Δασαρχείο. Είμαι μεγάλος όγκος και η εταιρεία δεν απαντά.

Δήμαρχος
Όλοι ψάχνουμε τη βέλτιστη λύση. Χρειάζονται όλα και ο λιγνίτης και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο μείγμα; Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή και στα χρήματα που πληρώνουμε και για τις ΑΠΕ και για τους ρύπους. Το σύνολο του έργου που έχει σχεδιαστεί πιστεύω δε θα υλοποιηθεί. Σίγουρα θα πάμε σε μικρότερο αιολικό πάρκο. Το πόσο θα το δούμε στην πορεία. Να βάλουμε στη ζυγαριά τα συν και πλην. Κάναμε θετική εισήγηση πριν 5 χρόνια, θεωρώντας πως τα θετικά είναι παραπάνω από τα αρνητικά. Συνεχίζω να έχω την ίδια άποψη, βεβαίως πρέπει να συνεχίσουμε τη χρήση λιγνίτη και φυσικού αερίου, αλλά θα πρέπει στα όρια της ισορροπίας να έχουμε τη σημαντικότερη διείσδυση των ΑΠΕ. Άρα θα έβαζα θετικό πρόσημο, με όλες όμως τις δικλείδες ασφαλείας από την πολιτεία για το καλό του δάσους.
Πέτρος Τσαπαρόπουλος
Θεώρησα πως πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη τοποθέτηση όχι μόνο τεχνοκρατική αλλά και από το κράτος. Υπήρξε κάλεσμα, δεν ξέρω τι πρόβλημα προέκυψε. Έχω την αίσθηση ότι όλοι μας θέλουμε το ίδιο πράγμα. Η καθαρότητα της φύσης είναι ανάγκη αλλά και τα αποθέματα ενέργειας κάποτε θα τελειώσουν. Θέλουμε μια ισορροπία στις πηγές ενέργειας, να γίνουν μικρά πάρκα που να μην καταστρέφουν το περιβάλλον και να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ