Quantcast

http://picasion.com/

Αλματώδης αύξηση φυτεύσεων καρυδιάς - Τι ειπώθηκε σε ημερίδα της Νάουσας

Η αλματώδης αύξηση φυτεύσεων καρυδιάς που σημειώνεται την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα γίνεται με λάθος τρόπο, τόσο στην επιλογή των χωραφιών και του τόπου εγκατάστασης, χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές άρδευσης, όσο και στη λανθασμένη, τελικά, επιλογή ποικιλιών. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της καλλιέργειας στη χώρα μας,
σύμφωνα με τα όσα αποτυπώθηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Ημαθία για το παρόν και το μέλλον της καρυδιάς. Την ίδια ώρα, οι ξηροί καρποί, τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν μια μεγάλη δυναμική στην παγκόσμια αγορά, με το καρύδι να εμφανίζεται ως το ελκυστικότερο όλων για τα επόμενα 10-20 χρόνια, αφού κατατάσσεται στην κατηγορία των υγιεινών τροφών, ωστόσο στη χώρα μας από τα σοβαρότερα προβλήματα, σε σχέση με την καλλιέργεια, είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό πολλαπλασιαστικό υλικό για νέες φυτεύσεις, με αποτέλεσμα πολλοί νέοι παραγωγοί να κάνουν λανθασμένες επιλογές.

Έλλειψη πολλαπλασιαστικού υλικού

Σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μίλη, γεωπόνο, φυτωριούχο και έναν από τους διοργανωτές της ημερίδας, παρά τη μεγάλη ζήτηση, π.χ. για 200.000 φυτά, όλοι οι φυτωριούχοι στην Ελλάδα μπορεί να διαθέτουν γύρω στα 50.000.

Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των παραγωγών φυτεύει καρυδιές χωρίς στην ουσία να γνωρίζει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της καλλιέργειας. «Εκτιμώ ότι πάνω από τις μισές εκτάσεις που έχουν μπει σήμερα στην Ελλάδα δε θα μπορέσουν να προχωρήσουν και για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ασθένειες, τις λάθος ποικιλίες, την ανεπάρκεια νερού, αλλά κυρίως για το γεγονός ότι δεν γνωρίζουν την ίδια την καλλιέργεια, που είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μίλης.

Η διαφορά της καρυδιάς από άλλους ξηρούς καρπούς είναι πως έχει μικρότερη ζώνη καλλιέργειας. Όπως αναφέρει ο ειδικευμένος στην καλλιέργεια γεωπόνος και φυτωριούχος από την Ελασσόνα, Πέτρος Μισύρας, εκ των λίγων στα Βαλκάνια που πραγματοποιούν πρωτοποριακούς εμβολιασμούς, οι περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας αποτελούν ιδανικό τόπο ανάπτυξης της καλλιέργειας της καρυδιάς, καθώς πληρούν πολλές εδαφοκλιματικές απαιτήσεις και ταυτόχρονα έχουν πρόσβαση σε νερό άρδευσης, που είναι απαραίτητο για τις υψηλές αποδόσεις της καλλιέργειας.

Παρόλα αυτά, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μίλης, πολλές περιοχές της χώρας, που έχουν παράδοση στη δενδροκομία και οι παραγωγοί γνωρίζουν από δένδρα, όπως στην Ημαθία, που το ροδάκινο δέχεται αρκετές πιέσεις, δεν στρέφονται σε νέες φυτεύσεις με καρυδιές, την ίδια στιγμή που σκόρπια σε όλη την Ελλάδα ασχολούνται άνθρωποι που δεν έχουν καμιά σχέση με το αντικείμενο. «Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι το καρύδι δεν είναι γκότζι μπέρι ή ιπποφαές, έχει παρόν και πολύ μακρινό μέλλον. Χρόνο με τον χρόνο η ζήτηση θα είναι μεγαλύτερη ,ενώ η προσφορά δεν πρόκειται να την καλύψει, αφού δεν υπάρχει διεθνώς κατάλληλο και ποιοτικό φυτωριακό υλικό», αναφέρει ο κ. Μίλης, καταλήγοντας πως η οργάνωση σε ομάδες παραγωγών είναι μονόδρομος, ώστε να μην πωλείται το προϊόν ανώνυμα και στο μέλλον σε χαμηλές τιμές προς τους εμπόρους.


Ενημερώνονται για την καλλιέργεια μέσω Facebook

Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην Ημαθία παρουσιάστηκαν οι τελευταίες εξελίξεις πάνω στην καλλιέργεια της καρυδιάς, ενώ οι παραγωγοί ενημερώθηκαν στην πράξη για τεχνικά και οργανωτικά ζητήματα αλλά και για τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την επένδυση σε ένα καρυδεώνα. Ήταν η δεύτερη κατά σειρά συνάντηση που έγινε με παραγωγούς από πολλές περιοχές της χώρας που, σημειωτέον, έχουν οργανωθεί και επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω Facebook. Η συνάντηση στην Ημαθία ήταν ιδιαίτερα δυναμική από πλευράς προσέλευσης θέτοντας, όπως λένε οι διοργανωτές, σοβαρές βάσεις για μια κοινή και οργανωμένη πορεία όλων των παραγωγών στο μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ