Quantcast

http://picasion.com/

Αύξηση «ΣΟΚ» στο πετρέλαιο θέρμανσης

Την ώρα που γράφεται η υπουργική απόφαση για το «κουτσουρεμένο» κατά 50% επίδομα θέρμανσης, οι Ελληνες καταναλωτές πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα από χώρες όπως η Γερμανία, Αγγλία ή η Αυστρία.
Τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων είναι αποκαλυπτικά για το κόστος

του πετρελαίου θέρμανσης, που λόγω φόρων έχει εκτοξευτεί στα ύψη αναδεικνύοντας την Ελλάδα ως την ακριβότερη χώρα μεταξύ δέκα ευρωπαϊκών χωρών. Με βάση τη μέση τιμή του diesel θέρμανσης από 1.106 πρατήρια πανελλαδικά, όπως καταγράφεται στο Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων, διαμόρφωνεται στα 0,987 ευρώ ανά λίτρο (τιμή στις 17/12/2017). Οι Βέλγοι πληρώνουν το πετρέλαιο σχεδόν στη μισή τιμή αφού διαμορφώνεται στα 0,595 ευρώ ανά λίτρο ενώ λίγο χαμηλότερα είναι η τιμή ανά λίτρο στο Λουξεμβούργο (0,574).

Σε αντίστοιχα επίπεδα είναι οι τιμές και στην Αγγλία (0,602 ευρώ ανά λίτρο) στην Ιρλανδία (0,656 ευρώ ανά λίτρο) και στη Γερμανία (0,639 ευρώ ανά λίτρο). Φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης απ' ότι οι Ελληνες αγοράζουν οι Αυστριακοί, οι Τσέχοι, οι Βούλγαροι, οι Γάλλοι και οι Ρουμάνοι.

Οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες:

Αυξημένο κατά 4% από πέρυσι το πετρέλαιο θέρμανσης
Την ίδια ώρα η τιμή του πετρελαίου φέτος είναι αυξημένη κατά 4% σε σχέση με πέρυσι σύμφωνα με την ΠΟΠΕΚ, η οποία χαρακτηρίζει τη θέρμανση είδος πολυτελείας και ζητά τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει: «Με δεδομένη την επικείμενη μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 50%, παράλληλα με την αυξημένη τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 4% συγκριτικά με την περσινή χειμερινή περίοδο (15/12/16 0,950 – 15/12/2017 0,987), η θέρμανση από κοινωνικό αγαθό γίνεται πλέον είδος πολυτελείας. Η θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) είναι σταθερή, να μειωθεί ο Ε.Φ.Κ στα επίπεδα του 2011».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε τα σχόλια να είναι σύντομα και να χρησιμοποιείτε nickname για τη διευκόλυνση του διαλόγου. Ο «Βεροιώτης» δεν υιοθετεί τις απόψεις των σχολιαστών, οι οποίοι και είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι για αυτές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ