Quantcast

http://picasion.com/

Κονσερβοποιία Αιγαίου: Από το μπακάλικο της Βέροιας στα ράφια όλου του πλανήτη

Γράφει η Λιλή Καρακώστα
Μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση, η Κονσερβοποιία Αιγαίου (ΚΟΝ.ΒΑ.) μπορεί να ξεκίνησε από δύο ταπεινά μπακάλικα στη Βέροια το 1870, όμως σήμερα παράγει 80 τόνους ιχθυρών ή 200.000 κονσέρβες καθημερινά και εξάγει τα προϊόντα της σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο. Από δύο μπακάλικα ξεκίνησε η ιστορία του Θρασύβουλου και

του Γιώργου Τζίκα, στη Βέροια το 1870, δυο μπακάλικα που φτιάχτηκαν με κόπο και μεράκι και γρήγορα κέρδισαν την αγάπη και την στήριξη των ανθρώπων της γειτονιάς. Οι δουλειές πήγαιναν καλά και τα μπακάλικα Τζίκα αποτέλεσαν την αφορμή για τουςανιψιούς τους, τον Θωμά και τον Μερκούριο να ξεκινήσουν το 1910 στηνΘεσσαλονίκη, μια επιχείρηση τροφίμων με την ονομασία την «ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ Αποικιακά». Η επιχείρηση αυτή που γρήγορα έγινε γνωστή, εκτός των άλλων προϊόντων, διακινούσε και καπνιστές ρέγγες, παστό βακαλάο, αλίπαστα, ταραμά καθώς και διάφορες κονσέρβες ψαρικών.

Την επιχείρηση αναλαμβάνουν στη συνέχεια τα παιδιά του Θωμά (Μιχαήλ και Αντώνιος) καθώς και τα παιδιά του Μερκούριου (Αντώνης και Τάκης) και ιδρύουν το 1945 την εταιρία ΑΦΟΙ ΤΖΙΚΑ στην Αθήνα ξεκινώντας την εισαγωγή κονσερβών κρέατος. Η νεότερη γενιά Τζίκα, καθώς είχε κληρονομήσει το«επιχειρηματικό γονίδιο» δεν επαναπαύθηκε. Έτσι, το 1970, ξεκινούν μια σειρά από συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού προμηθεύοντας καπνιστές ρέγγες, κονσέρβες ψαρικών και κρέατος χώρες όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία και ηΡωσία, τις οποίες και παράγουν στα εργοστάσια των αντίστοιχων χωρών.

Νέα γενιά στο «τιμόνι» ιδρύει την ΚΟΝ.ΒΑ

Το 1972 και 1978 τα παιδιά του Αντωνίου (Θωμάς και Κατερίνα) και τα παιδιά του Μιχαήλ (Ζωή, Νίκος και Θωμάς) ιδρύουν τις εισαγωγικές εταιρίες ΓΕΝΤΡΟ ΕΛΛΑΣ ΑΕ& ΤΡΟΦΙΜ ΕΠΕ, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Η εμπορική δραστηριότητα των εταιριών αυτών, αλλά κυρίως η εξειδίκευση των ιδιοκτητών και η αγάπη τους για το αντικείμενό τους, καθιερώνει τις μάρκεςTRATA, FLOKOS & DAKOR στην Ελληνική αγορά.

Το 1988, ιδρύεται η ΚΟΝΒΑ (Κονσερβοποιία Αιγαίου ΑΕΒΕ) που απορρόφησε τις εταιρίες των ΓΕΝΤΡΟ ΕΛΛΑΣ & ΤΡΟΦΙΜ ΕΠΕ. Την ίδια χρονιά αρχίζει να κατασκευάζεται και η βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών.

Το 1990 ολοκληρώνεται η κατασκευή της βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας και κονσερβοποίησης ψαρικών με έδρα το Κιλκίς. Η εταιρία ΚΟΝΒΑ (Κονσερβοποιία Αιγαίου) πλέον κινείται σε συνεχείς αναπτυξιακούς ρυθμούς κατέχοντας σταθερά την πρώτη θέση στον χώρο της κονσερβοποίησης ιχθυηρών στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Καινοτομίες

Η ΚΟΝΒΑ δεν έφτασε τυχαία στην κορυφή. Ο εξοπλισμός του εργοστασίου της ήταν ο πιο σύγχρονος στον χώρο της κονσερβοποίησης ψαρικών στην Ελλάδα καθώς περιλαμβάνει την πρώτη αυτόματη γραμμή παραγωγής σαρδέλας, αυτόματους φούρνους καθώς και το πρώτο αυτόματο γεμιστικό τόνου.

H ΚΟΝΒΑ ήταν επίσης μία από τις πρώτες βιομηχανίες τροφίμων στην Ελλάδα που εγκατέστησε και εφάρμοσε Συστήματα Ποιότητας, Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων και Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Σήμερα είναι πιστοποιημένη σύμφωνα με τα πρότυπα ISO 9001:2007 και ΙSO 22000:2005.

Eπιπλέον, η εταιρία κατέχει το πιστοποιητικό IFS Ιnt’l Food Standard, προαπαιτούμενο σε συνεργασίες με αλυσίδες Super Market της Γαλλίας και Γερμανίας ενώ πρόσφατα ενεγράφη στον κατάλογο της Αμερικάνικης Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (F.D.A.)

Εξαγωγές σε 20 χώρες

Το 1998, ξεκινάει η πρώτη διεθνής συνεργασία με μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα για την παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σήμερα, η εταιρία διατηρεί μακροχρόνιες και ισχυρές συνεργασίες με σημαντικούς οίκους του εξωτερικού. Πολλές από τις συνεργασίες αυτές εδραιώθηκαν το 2000, όταν η ΚΟΝΒΑ σύναψε συνεργασίες με χώρες του εξωτερικού, φθάνοντας σήμερα να εξάγει τα προϊόντα της με το εμπορικό σήμα TRATA σε 20 Ευρωπαϊκές χώρες στην Ασία και στις ΗΠΑ.

Επέκταση του εργοστασίου

Οι δουλειές πηγαίνουν εξαιρετικά καλά και η μεγάλη ζήτηση δημιουργεί την ανάγκη για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις. Έτσι, το 2005, γίνεται μια σημαντική επένδυσηεπέκτασης του εργοστασίου (3.000.000 ευρώ), όπου πλέον δημιουργούνται τα νέα τμήματα των προϊόντων ψυγείου και κατάψυξης. Το 2009, ολοκληρώνεται επένδυση επέκτασης στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που καταλαμβάνει ενάμιση περίπου στρέμμα, και αφορά την εγκατάσταση σύγχρονου ρομπότ Ταξινόμησης, Καθαρισμού και Γραμμής Συσκευασίας σαρδελών. Όλα τα βήματα επεξεργασίας (καθαρισμός, & τακτοποίηση βάσει μεγέθους) πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας διαλογής και τοποθέτησης, όπου το ρομπότ μεταφέρει το κάθε ένα από τα προϊόντα από έναν ιμάντα τροφοδοσίας στη συσκευασία. Κύριος στόχος της επέκτασης ήταν η έγκαιρη και ορθότερη απορρόφηση των ποσοτήτων ψαριών που οι αλιείς έχουν διαθέσιμες, ο καλύτερος προγραμματισμός της παραγωγής και η ελαχιστοποίηση των «απωλειών» πρώτης ύλης.

Οι αρχές της εταιρίας και οι τιμητικές διακρίσεις


Σήμερα η ΚΟΝΒΑ είναι εγκατεστημένη στην Βιομηχανική περιοχή του Κιλκίς σε έκταση 31.773μ2. Οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, έκτασης 10.500μ2, παράγουν80 τόνους ιχθηρών ή 200.000 κονσερβών ημερησίως ενώ το ανθρώπινο δυναμικό της ανέρχεται σε 170 άτομα προερχόμενα κυρίως από την τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με την αρχή της ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών, οι υπάλληλοι της εταιρίας, προέρχονται κατά 70% από το Νομό Κιλκίς ενώ το υπόλοιπο 30% από την Θεσσαλονίκη και όμορες περιοχές.

Η εταιρία απορροφά το 40% της ετήσιας ελληνικής αλιείας σε σαρδέλα και γαύρο ενώ στα προϊόντα της συγκαταλέγονται πέρα από τα προαναφερθέντα και ο τόνος, η τονοσαλάτα, το μοσχοχτάποδο, το χταπόδι, η ρέγγα, το καλαμάρικαι το σκουμπρί.

H KONBA, πέρα από την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, την οποία και στηρίζει με το πρόγραμμα προσλήψεών της, είναι και εταιρία που πιστεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε στενή συνεργασία με τους τους προμηθευτές της εξετάζει σε τακτική βάση τις πρακτικές τους και τους προτρέπει να ασκούν τις δραστηριότητές τους με τρόπο προσανατολισμένο στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους πολλούς λόγους που έχουν οδηγήσει τηνΚΟΝΒΑ, στην κορυφή όχι μόνο της προτίμησης των καταναλωτών αλλά και του επιχειρείν, μια κορυφή που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί με τιμητικές βραβεύσεις.

Η ΚΟΝΒΑ, το 2013, βραβεύεται με την Τιμητική Διάκριση Βιομηχανικής Αριστείας της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing για την μοναδική πατέντα στην παραγωγική διαδικασία με ένα ρομπότ τελευταίας τεχνολογίας για τη διαδικασία επεξεργασίας ιχθυρών.

Οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά

Τι ήταν αυτό ωστόσο, που έκανε τα προϊόντα της ΚΟΝΒΑ τόσο ξεχωριστά; Μα φυσικά, η αξεπέραστη γεύση τους, καθώς τα καπνιστά προϊόντα TRATA & FLOKOS, δηλαδή καπνιστή σαρδέλα TRATA, καπνιστός τόνος TRATA , καπνιστό φιλέτο σκουμπρί FLOKOS, καπνιστό φιλέτο ρέγγας FLOKOS,καπνίζονται σε ειδικό φούρνο με ξύλα βελανιδιάς στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Αλλά πέρα από τον τρόπο καπνίσματος των ψαριών, στην αξεπέραστη γεύση, συμβάλει και η πλήρης απουσία τεχνητών συντηρητικών καθώς η απουσία αέρα μέσα στο δοχείο και η διαδικασία αποστείρωσης που εφαρμόζει η ΚΟΝΒΑπου εξαφανίζει κάθε αερόβιο και αναερόβιο μικροοργανισμό και συνεπώς δεν χρειάζονται τα συντηρητικά.

Με το βλέμμα στο μέλλον

Όραμά της KON.BA. είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε η βιομηχανική μονάδα της να αποτελέσει για τα Βαλκάνια ένα πόλο μεταποίησης και διάθεσης ψαρικών, με άξονες την συνεχή βελτίωση της τεχνογνωσίας, την καινοτομία, και τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Αλλά και να προσαρμόζεται στα καινούργια καταναλωτικά πρότυπα, διατηρώντας συνέχεια τον Ελληνικό γευστικό χαρακτήρα των προϊόντων της και πάνω από όλα την ποιότητα τους.

Μια εταιρία που ενώ ξεκίνησε από τα ταπεινά μπακάλικα της Βέροιας, εξελίχθηκε σε έναν κολοσσό, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την ελληνική αλιεία αλλά και τους καταναλωτές. Μια εταιρία «αθόρυβη» που ενώ δεν απασχολεί τα πρωτοσέλιδα, εργάζεται σκληρά και μεθοδικά τιμώντας το εγχώριο επιχειρείν αλλά και τον Έλληνα καταναλωτή που την επιλέγει για το τραπέζι του.


Πηγή: businessnews.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ