Quantcast

http://picasion.com/

Επιτυχημένη εκδήλωση για το Κουτσοβλάχικο ζήτημα από τον Σύλλογο Βλάχων Βέροιας


Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε η ανοιχτή συνάντηση αυτομόρφωσης που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή ο Σύλλογος Βλάχων Βέροιας με θέμα "Το Κουτσοβλάχικο ζήτημα το 19ο και 20ο αιώνα". Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου: Ομιλία με θέμα "η πορεία προς το Ιραδέ του 1905" έκανε ο ιστορικός, με μεταπτυχιακές σπουδές στο
τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Γάππας Χαράλαμπος. Ο εισηγητής, με λόγο σαφή και αποδεικτικό, καθήλωσε κυριολεκτικά το πολυπληθές ακροατήριο. Αξιοποιώντας αξιόπιστες πηγές και πλούσια βιβλιογραφία παρουσίασε με εναργή τρόπο την πορεία του βλαχικού ζητήματος ως το Ιραδέ του 1905. Οι ερωτήσεις που τέθηκαν και οι απαντήσεις που δόθηκαν, καθώς και οι τοποθετήσεις σε επιμέρους ζητήματα συνέβαλαν ώστε να διευκρινιστούν όλες σχεδόν οι πτυχές του θέματος. Με αυτή την εισήγηση, την 5 κατά σειρά, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία ο πρώτος κύκλος των Ανοιχτών Συναντήσεων Αυτομόρφωσης, μια δράση πραγματικά πρωτοποριακή. 

Είχαν προηγηθεί οι δύο εισηγήσεις του φιλόλογου, πρώην προέδρου του Συλλόγου, Τάκη Γκαλαΐτση, η πρώτη (6-10-2017) με θέμα « Η Ιστορική διαδρομή των Βλάχων » και η δεύτερη (20/10/’17) με θέμα « Η βλάχικη γλώσσα: Ιστορική διαδρομή και σημερινή κατάσταση », καθώς και η εισήγηση (3/11/’17) της Αναστασίας Γ. Ταναμπάση, διδάκτορος ιστορίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με θέμα "Νοέμβριος 1940 εξορία ή πρώτη γραμμή στο μέτωπο; " και την Παρασκευή (10/11/’17) η εισήγηση της φιλολόγου, πρώην συντονίστριας εκπαίδευσης προσφύγων Βέροιας και νυν προέδρου της Ε.Μ.Ι.Π.Η. Ολυμπίας Μπέτσα με θέμα "Κοινωνία-Ετερότητα κι Εκπαίδευση. Το παράδειγμα του βλαχόφωνου πληθυσμού της Ελλάδας". 

Οι Ανοιχτές Συναντήσεις Αυτομόρφωσης, σ’ ένα δεύτερο κύκλο, θα συνεχιστούν με τη νέα χρονιά, αφού βέβαια μεσολαβήσει η Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου, την Κυριακή 10-12-2017. Υπενθυμίζεται ότι όποιος ενδιαφέρεται να κάνει κάποια εισήγηση στο δεύτερο κύκλο να το δηλώσει στο Δ/Σ του Συλλόγου για τον έγκαιρο προγραμματισμό".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ