Quantcast

http://picasion.com/

Ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Παχέως Εντέρου πραγματοποιήθηκε στη Βέροια

Ενημερωτική Εκδήλωση με θέμα «Ελάτε να κάνουμε τον Καρκίνο του παχέος εντέρου παρελθόν», πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Βέροιας, στο πλαίσιο της εκστρατείας του ΚΕΠ Υγείας του δήμου, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και σε συνεργασία με το Ν.Π. ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και το Γ.Ν. Ημαθίας (παράρτημα Βέροιας). Την
εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, που αμφότεροι τόνισαν τη σημασία της πρόληψης και κλινικής εξέτασης στην καταπολέμηση και ίαση του καρκίνου, κάθε μορφής, ειδικά του παχέος εντέρου.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Χρήστος Κούτρας, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δημοτικού Ιατρείου Βέροιας, «Συντονιστής Δ/ντής Παθολογικής κλινικής Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας)», ο οποίος μεταξύ άλλων απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να επισκεφθούν το ΚΕΠ Υγείας, να κάνουν χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει και που αφορούν στην πρόληψη και προαγωγή της υγείας για όλους τους δημότες. «Ο καρκίνος μπορεί να είναι ιάσιμος αν εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο», ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία των προληπτικών εξετάσεων, ειδικά εάν στο στενό και ευρύτερο οικογενειακό μας περιβάλλον υπάρχουν περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού και του αμφιβληστροειδούς, τρεις μορφές καρκίνου που είναι κληρονομικοί. 
Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου μίλησε ο Αριστείδης Μπεκιαρίδης, Επιμελητής Β΄ του Γαστρεντερολογικού Ιατρείου Γ.Ν. Ημαθίας (Μονάδα Βέροιας). Ξεκίνησε την εισήγησή του λέγοντας πως ο Καρκίνος του Παχέος Εντέρου είναι ο 3ος συχνότερος (ακολουθούν προστάτης, μαστός και πνεύμονας). Αναφέρθηκε στους παράγοντες που πιθανώς επηρεάζουν την εμφάνισή του, ενώ παρουσίασε και πρακτικές οδηγίες για την πρόληψή του, όπως διατροφή, άσκηση, συμπληρώματα ασβεστίου και φιλικού οξέως, ελάττωση κατανάλωσης αλκοόλ και καταπολέμηση παχυσαρκίας. 
Στη συνέχεια, η Αικατερίνη Κόγκα, Ιατρός Βιοπαθολόγος - Μικροβιολόγος, μίλησε για την Mayer κοπράνων και την Κλινική και Διαγνωστική της Σημασία. Αναφέρθηκε σε κάποια στατιστικά στοιχεία εμφάνισης του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου, ως ο τρίτος πιο συνηθισμένος καρκίνος, που «χτυπάει» σχεδόν ισάξια άνδρες και γυναίκες και ανθρώπους κατά 80% ηλικίας μεγαλύτερη των 55 ετών. Στο 1/3 των περιπτώσεων, οδηγεί στο θάνατο, ενώ το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου αναπτύσσεται αργά και κατά τη διάρκεια πολλών ετών, η πρόληψη και η εξέταση τον καθιστούν ιάσιμο. 

Κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να επισκεφθούν το ΚΕΠ Υγείας και να πραγματοποιήσουν την εξέταση Mayer κοπράνων, που είναι μια απλή μέθοδος και στο ΚΕΠ μπορεί κάποιος να την κάνει μόλις με 3€. Απαιτεί μόνο ένα δείγμα κοπράνων 10g που συλλέγονται σε ένα καθαρό πλαστικό δοχείο (ουροσυλλέκτη).Προσφέρει 60% διάγνωση του καρκίνου και 40% διάγνωση των πολύποδων.
Για περισσότερες πληροφορίες www.kepygeias.gr









ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ