Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού στη Βέροια - Τα βλέμματα στραμμένα στην πρόληψη (φωτο)

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και άκρως ενημερωτική εκδήλωση για τον Καρκίνο του Μαστού, διοργανώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Χώρο Τεχνών. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν o Δήμος Βέροιας, το ΚΕΠ Υγείας, το Ν.Π.Δ.Δ. ΚΑΠΑ, η Κοινωφελής Επιχείρηση ΚΕΠΑ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ημαθίας, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Παράρτημα Βέροιας), ο
Σύλλογος Καρκινοπαθών Ημαθίας «Άγιος Παρθένιος» και ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ημαθίας Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο πρόεδρος του παραρτήματος Βέροιας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ημαθίας Μαρίνα Ψωμιάδου, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Τσιπουρίδου και η Ακτινοδιαγνώστης και υπεύθυνη του Ακτινολογικού Εργαστηρίου του Κ.Υ. Βέροιας Βασιλική Καραδήμου, που ανέλαβε την επιμέλεια και την οργάνωση της εκδήλωσης.
«Αυτή η εκδήλωση είναι το λιθαράκι του δήμου στο κομμάτι της πρόληψης, χωρίς φυσικά να αντικαταστήσει τους άξιους γιατρούς της πόλης μας. Προσπαθούμε όμως να προσφέρουμε κάτι, όπως ενημέρωση για πρόληψη, που σώζει ζωές», ανέφερε ο Δήμαρχος στο χαιρετισμό του.
«Η ημερίδα έχει στόχο να ενημερώσει το κοινό για τον καρκίνο του μαστού, που δυστυχώς είναι ο συχνότερος καρκίνος που εμφανίζεται στο γυναικείο πληθυσμό της χώρας μας. Περίπου 1 στις 8 γυναίκες θα νοσήσει. Όταν διαγνωσθεί όμως σε πρώιμα στάδια, είναι ιάσιμος σε ποσοστό έως και 97%. Άρα η πρόληψη είναι το Α και το Ω που θα σώσει τη ζωή μιας γυναίκας και η πρόληψη είναι απλή», ανέφερε ο κ. Διαμαντόπουλος και έκλεισε με τη φράση του Ιπποκράτη, «Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν».
«Ο Σύλλογός μας βοηθάει τα μέλη του όσο μπορεί και περνάει από το χέρι του. Δεν ανήκουμε στο ιατρικό κομμάτι, είμαστε περισσότερο στο ψυχαγωγικό, να βλέπουν δηλαδή τα μέλη μας τη ζωή από την καλή όψη και αισιόδοξα», είπε η κ. Ψωμιάδου.
«Μια τέτοια διοργάνωση μας αφορά όλους, ειδικά στην Ελλάδα, που οι γυναίκες παρασυρμένες από τα προβλήματα αφήνουν σε δεύτερη μοίρα αυτά της υγείας και της πρόληψης. Όταν φτάσει η στιγμή που χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου τότε συνειδητοποιείς πως ο χρόνος δε γυρίζει πίσω. Γι' αυτό θα μας βρείτε αρωγούς στη διάδοση του μηνύματος της πρόληψης», είπε η κ. Τσιπουρίδου.
Στη συνέχεια προβλήθηκε ένα βίντεο με τις μαρτυρίες πέντε γυναικών της Βέροιας, που έζησαν, πάλεψαν και νίκησαν τον καρκίνο του μαστού.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των ομιλητών. Συγκεκριμένα: 
Ο Χατζηαθανασίου Τηλέμαχος, Γενικός Χειρουργός, με θέμα «Το ταξίδι των γυναικών με τον καρκίνο του μαστού». «Η διαδρομή του καρκίνου είναι λαβύρινθος αλλά δεν οδηγεί στο θάνατο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηαθανασίου. Προσέγγισε το θέμα του καρκίνου του μαστού από την οπτική γωνία του ασθενούς, επιδημιολογικά στοιχεία, την πρώιμη διάγνωση, την έκβαση και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στον ασθενή.
Ο Ευάγγελος Παπαχαραλάμπους, Γυναικολόγος, με θέμα «Ο ρόλος του γονιδιακού ελέγχου στην ερμηνεία του καρκίνου του μαστού». Ανέφερε μεταξύ άλλων πως ο καρκίνος του μαστού δεν είναι αποκλειστικά γυναικεία πάθηση, καθώς 1 στους 800 άνδρες νοσεί. Αναφέρθηκε επίσης σε στατιστικά σχετικά με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού, τα μεταλλαγμένα γονίδια που ενοχοποιούνται για τον καρκίνο του μαστού και για το ρόλο της προληπτικής αφαίρεσης οργάνου.
Η Μαρία Παπαϊωάννου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίες, με θέμα «Νοσηλευτική προσέγγιση στον καρκίνο του μαστού». Αναφέρθηκε στο ρόλο της ανακουφιστικής φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, την προεγχειρητική και μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα, την ψυχολογική προετοιμασία και υποστήριξη του ασθενούς με καρκίνο του μαστού. 
Η Βασιλική Καραδήμου, Ακτινοδιαγνώστης, με θέμα «Η Ακτινοδιαγνωστική - Θεματοφύλακας στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού». Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο της Ακτινοδιαγνωστικής, που μπορεί να αναδείξει μη ψηλαφητούς όγκους και μπορεί να ταυτοποιήσει βλάβες με τη βιοψία, ενώ ενημέρωσε το κοινό σχετικά με πότε και με τη συχνότητα που πρέπει η γυναίκα να κάνει μαστογραφία.
Ο Πρόδρομος Ισαακίδης, Γενικός Χειρουργός, με θέμα «Παθήσεις μαστού - Χειρουργική παρέμβαση». Ξεκινώντας από την ανατομία του μαστού, αναφέρθηκε στα είδη του καρκίνου του μαστού και τα είδη επεμβάσεων στο μαστό.
Τέλος, την εισήγησή του έκανε ο Ιωάννης Μπουκοβίνας, Παθολόγος - Ογκολόγος, με θέμα «Νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού». Αναφέρθηκε σε κάποιες νέες ομάδες φαρμάκων που αποτελούν επανάσταση στην ορμονοθεραπεία, το τεράστιο κόστος στην αντιμετώπιση του καρκίνου καθώς και τις επιπτώσεις της έλλειψης ογκολογικών φαρμάκων στη θεραπεία των ασθενών.
Η εκδήλωση έκλεισε με ερωτήσεις του κοινού, ενώ ακολούθησε μια όμορφη μουσική βραδιά στο Φουαγιές της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με τη Μάγδα Πένσου στο τραγούδι, τον Πέτρο Ρίστα στην κιθάρα, την Νάντια Μοχάμεντ στο βιολί και την Σίσσυ Γεωργοπούλου στο φλάουτο. Εκεί έκαναν και την πρώτη τους εμφάνιση τα παιδιά της χορωδίας της ΚΕΠΑ, που συνόδευσαν τη Μάγδα Πένσου σε κάποια τραγούδια. Δείτε φωτογραφίες:























































ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ