Quantcast

http://picasion.com/

Διάγγελμα Τσίπρα: Μοιράζει Xριστουγεννιάτικο «μποναμά» 1,4. δισ. ευρώ

Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ εξήγγειλε με έκτακτο διάγγελμά του ο Αλέξης Τσίπρας. «Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω ότι το μέρισμα φέτος θα είναι 1,4 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο δηλαδή σε σχέση με πέρσι» τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος από το
υπερπλεόνασμα. Οπως διευκρίνισε από το ποσό των 1,4 δισ. Ευρώ:
Τα 720 εκατ. θα διανεμηθούν με την μορφή έκτακτης επιχορήγησης, προς 3,4 εκατ, πολιτών, ποσό που θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται το νομοσχέδιο. Μέχρι μέσα Δεκεμβρίου θα έχει κατατεθεί στους δικαιούχους η εφάπαξ ενίσχυση.
315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων.
360 εκατομμύρια θα δοθούν στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. «Με αυτόν το τρόπο διασφαλίζουμε ότι δε θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ» είπε ο πρωθυπουργός.

Κριτήρια

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό τα κριτήρια θα είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης «ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.

Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:

για οικογένειες με 2 παιδιά:
για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 900 ευρώ
για εισόδημα 12.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 700 ευρώ
για εισόδημα 18.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ

για ζευγάρι χωρίς παιδιά:
για εισόδημα 4.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 675 ευρώ
για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 500 ευρώ
για εισόδημα 13.500 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 375 ευρώ

για μονοπρόσωπα νοικοκυριά:
για εισόδημα 3.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 450 ευρώ
για εισόδημα 6.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 350 ευρώ
για εισόδημα 9.000 ευρώ, η ενίσχυση θα είναι 250 ευρώ

Η επιστροφή στους συνταξιούχους

Τα υπόλοιπα από τα 1,4 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας συνταξιούχων (315 εκατ. ευρώ) και στη ΔΕΗ για να καλυφθεί κόστος υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς (360 εκατ. ευρώ).

Στην πρώτη περίπτωση, αφορά παρακρατήσεις από την 1η Ιουνίου 2012 έως τις 30 Ιουνίου 2016 και θα επιστραφούν την ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα.

Τα παραδείγματα που ανέφερε ο πρωθυπουργός:


συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα έχει επιστροφή περίπου 240 ευρώ
για σύνταξη περί τα 1.200 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 370 ευρώ
για σύνταξη περί τα 1.300 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 450 ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη και αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%». Οπως είπε «η ανεργία για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αποκλιμακώνεται, έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων, κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας και 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί». Σημείωσε δε΄οτι «ο προϋπολογισμός θα σημειώσει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα που θα ξεπερνά κατά πολύ το στόχο του 1,75%» και σχολίασε: «Δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτέλεσμα σκληρής και εντατικής προσπάθειας, εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος.Αλλά και αποτέλεσμα του αποφασιστικού περιορισμού της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής».

Επεσήμανε ακόμη: «Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ