Quantcast

http://picasion.com/

Δύο χρόνια στη Β. Κορέα: Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη παρουσίασε την εμπειρία της στη Βέροια (φωτο)

Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη είναι μια Ελληνίδα που έζησε για δυο χρόνια στη Βόρεια Κορέα, από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι το χειμώνα του 2014. Την εμπειρία της και τις εντυπώσεις από τη ζωή της εκεί, μας μεταφέρει μέσα από το βιβλίο της «Στη χώρα των Κιμ», το οποίο και παρουσίασε το απόγευμα της Κυριακής 19/11 στη Βέροια. Τη συγγραφέα προλόγισε ο
Γιάννης Κρανιάς, ενώ για το βιβλίο μίλησε η Ευγενία Καβαλάρη. Τι μας ενδιαφέρει τελικά μια χώρα τόσο μακρυά από την Ελλάδα; Είναι τα πράγματα όπως μας παρουσιάζονται; Η Φραγκίσκα Μεγαλούδη έζησε τους ανθρώπους της Βόρειας Κορέας για δυο χρόνια και όταν ήρθε η ώρα να φύγει, έκλαιγε.
«Πηγαίνοντας εκεί βρήκα μια κατάσταση διαφορετική από όσα περίμενα, είναι μια χώρα με αρκετά προβλήματα. Από τη μία είναι μια χώρα με ένα καθεστώς που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των πολιτών, δεν υπάρχει ελευθεροτυπία, δεν υπάρχουν εκλογές όπως τις γνωρίζουμε αλλά πρόκειται για μια τυπική διαδικασία με αποτέλεσμα 99,9%, δεν υπάρχει αντίθετη γνώμη. 
Από την άλλη, υπάρχει μια γκρίζα ζώνη. Υπάρχει ζωή, οι άνθρωποι δεν κυκλοφορούν με στολές όπως κάποιοι φαντάζονται, βγαίνουν. 
Είναι μια χώρα που έχει πληγεί από κυρώσεις, το κύριο ανθρωπιστικό ζήτημα, καθώς προκαλούσαν ζητήματα δημόσιας υγείας.
Ήθελα να εξηγήσω πως δημιουργήθηκε το σύστημα της χώρας, πως ο κόσμος ζει μέσα σε αυτό και ποια είναι η αλήθεια, στο βαθμό που μπορούμε να τη γνωρίσουμε, καθώς είναι μια χώρα πολύ κλειστή. Γιατί μας ενδιαφέρει στην Ελλάδα η Βόρεια Κορέα; Είναι μια χώρα πολύ μακρυά αλλά έχει να κάνει με την ποιότητα της ενημέρωσης. Ζούμε σε μια εποχή που την εικόνα τη δεχόμαστε μέσα από τα social media και είναι διαστρεβλωμένη. Για μένα είναι θέμα πληροφορίας και του ελέγχου της πληροφορίας γιατί αυτό ελέγχει την καθημερινή μας ζωή. Ελέγχει τον τρόπο που αντιδρούμε, ψηφίζουμε και βιώνουμε μέσα στην κοινωνία. 
Ήθελα λοιπόν μέσα από το βιβλίο να αναρωτηθούμε όλοι την ποιότητα της ενημέρωσης που δεχόμαστε καθημερινά. Βομβαρδιζόμαστε από πληροφορία και επιλογές και στην ουσία βομβαρδιζόμαστε από καμία πληροφορία και δεν έχουμε καμία επιλογή. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και την επόμενη φορά που θα διαβάσουμε κάποιο άρθρο να σκεφτούμε περισσότερο τι αποσκοπεί αυτός που μας παρέχει την ενημέρωση», ανέφερε, ενώ ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις από το κοινό. Δείτε φωτογραφίες:





















ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ