Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Βέρμιον Όρος: Το βουνό που συνδυάζει τη φύση και τα σπορ με την θρησκευτική κατάνυξη

Το βουνό του Βερμίου δεσπόζει επιβλητικό στην Kεντρική Μακεδονία, καταλαμβάνοντας τμήματα του νομού Ημαθίας, Κοζάνης και Πέλλας, με την ψηλότερη κορυφή του να αγγίζει τα 2.065 μέτρα. Οι ήπιες πλαγιές και τα απέραντα λιβάδια το καθιστούν ιδανικό προορισμό για αναβάσεις και πεζοπορίες, ενώ η ποικιλόμορφη βλάστηση συνθέτει ένα μοναδικό τοπίο που ανταμείβει την όποια κούραση.
Οι περιπατητές, ανάλογα με το υψόμετρο, έχουν την δυνατότητα να περιπλανηθούν μέσα σε καταπράσιναελατοδάση, να δροσιστούν κάτω από τα πυκνά φυλλώματα που παρέχουν οι αναρίθμητες οξιές και καστανιές, καθώς και να ξαποστάσουν στα πανέμορφα υψίπεδα μαζεύοντας λίγο από το σαλέπι,το άσπρο τσάι και το χαμομήλι που φυτρώνουν εκεί.

Παράλληλα, η οροσειρά του Βερμίου προσφέρει την απόλυτη χειμερινή εμπειρία, τόσο με τους ζεστούς και φιλόξενους γραφικούς οικισμούς, αλλά και με τα 3 διαφορετικά χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει. 
Σε απόσταση 20 χλμ. από την Νάουσα και σε υψόμετρο 1500 μ. βρίσκεται το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Σελίου. Το πρώτο κέντρο τουριστικής και αθλητικής χιονοδρομίας που λειτουργεί από το 1934 και προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου, χάρη στην άνετη πρόσβαση και τις άρτιες εγκαταστάσεις και υποδομές που διαθέτει. Λίγο βορειότερα στην οροσειρά θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια. 
Ένα από τα πιο σύγχρονα κέντρα της Ελλάδας, με πίστες κάθε δυσκολίας, 7 διαφορετικούς αναβατήρες καθώς και το μοναδικό στην χώρα σύστημα τεχνητής χιόνωσης. Τέλος, σε μικρή απόσταση από το χωριό του Σελίου λειτουργεί από το 1980 το μοναδικό ιδιωτικό χιονοδρομικό κέντρο της χώρας, το Χρυσό Ελάφι. Εκεί, μετά την κατάβαση μιας από τις 5 πίστες που διαθέτει μπορείτε να χαλαρώσετε στην σάουνα του ξενοδοχείου που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Φυσικά, η εξόρμηση σας στο Βέρμιο δεν θα μπορούσε να μην συνδυαστεί με την επίσκεψη σε κάποια από τις 8 μονές (6 κατοικημένες) που φιλοξενούνται στις πλαγιές του. 
Ακόμα και αν δεν πιστεύετε, είναι βέβαιο ότι θα αφήσετε πίσω τα προβλήματα και τις έγνοιες και θα αφεθείτε στην θαυματουργή αγκαλιά του γαλήνιου βουνού, σε μία διαδικασία ενδοσκόπησης στην καρδιά της φύσης. Μία από τις μονές αυτές είναι και η πασίγνωστη Παναγία Σουμελά. Η σύγχρονη Μονή που ιδρύθηκε το 1951 στο χωριό Καστανιά, χάρη στις προηγούμενες ενέργειες του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και του οραματιστή Φίλωνα Κτενίδη. Είναι αναμφίβολα το ιερό σύμβολο που έδωσε δύναμη και ελπίδα στους ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου που συνέρρεαν και συρρέουν στο Μοναστήρι, για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ