Quantcast

http://picasion.com/

Η παράσταση ο «Ματωμένος Γάμος» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Η Θεατρική Ομάδα της Νέας Πέλλας «Πελλαία Μούσα» παρουσιάζει, την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017, στις 6:30 το απόγευμα, το αφηγηματικό θεατρικό έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Ματωμένος Γάμος». Η παράσταση θα δοθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, με ελεύθερη είσοδο. Ο «Ματωμένος γάμος» του Λόρκα, θα αποδοθεί με την
προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης και σκηνοθετικής ερμηνείας της κ. Βούλας Αργυράκη.
Πρόκειται για ένα διαφορετικό «αφηγηματικό θεατρικό ταξίδι». Η διασκευή των κειμένων είναι της κ. Μάγδας Κοσσίδα μέλος του Κέντρου Προφορικής Λογοτεχνίας στη Γαλλία. Το έργο ντύνει μουσικά με τη φυσαρμόνικα ο Κώστας Μητσιάνης, o Mανώλης Παναγιωτίδης στην κιθάρα και στο τραγούδι. Σκηνοθετεί και προσεγγίζει αφηγηματικά η κ. Βούλα Αργυράκη μέλος του πειραματικού εργαστηρίου προφορικής λογοτεχνίας Π.Ε.Π.ΛΟ. υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας Νέας Πέλλας «Πελλαία μούσα» και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΣΤΡΑΝΤΖΑ» στα Γιαννιτσά.

O ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ από την κυρία Αργυράκη έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα στην Θεσσαλονίκη την Έδεσσα στα Γιαννιτσά την Νάουσα και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους της Πέλλας.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου
Ματωμένος Γάμος ή Ματωμένα Στέφανα, όπως είναι επίσης γνωστό στα ελληνικά είναι ο τίτλος θεατρικού έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα εμπνεύστηκε από ένα άρθρο εφημερίδας που ανέφερε ένα έγκλημα κάπου στην Ανδαλουσία . Ο Ματωμένος Γάμος είναι ένα από τα τρία τραγικά θεατρικά έργα της "ισπανικής υπαίθρου" τα άλλα δυο είναι η "Γέρμα" και "Το Σπίτι της ΜπερνάνταΆλμπα". Και τα τρία υπογραμμίζουν την πειθήνια υποταγή των γυναικών που αποζητούν ελευθερία στην παραδοσιακή κοινωνία της ισπανικής υπαίθρου, η οποία τους αρνείται την κοινωνική ή ερωτική ισότητα. Ένα θεατρικό έργο, πρέπει και αξίζει να θεωρείται πολιτισμικό κείμενο , μία φωτογραφία μίας συγκεκριμένης εποχής της κουλτούρας και της ιδεολογίας.

Η Μάνα, πικραμένη από το θάνατο του συζύγου και του μεγαλύτερου γιου της από το χέρι των Felix, δίνει την ευχή της στο μικρότερο γιο της για να παντρευτεί μια κοπέλα που ζει κοντά στην πόλη . Η Μάνα μαθαίνει πως η Νύφη ήταν παλιά αρραβωνιασμένη με το Λεονάρντο, συγγενή των Felix που σκότωσαν την οικογένειά της. Ο Λεονάρντο είναι τώρα παντρεμένος με την ξαδέρφη της Νύφης Όταν μαθαίνει για τις προετοιμασίες του γάμου του Γαμπρού με τη Νύφη, ο Λεονάρντο όλο οργή τρέχει κάτω από το παράθυρο της νύφης , τη συναντά και της εκμυστηρεύεται τον πόθο του και το λόγο που δεν την παντρεύτηκε παλιότερα. Η Νύφη επιχειρεί να τον κάνει να σωπάσει, αλλά δεν αρνείται ότι ακόμα έχει αισθήματα γι' αυτόν. Ο γάμος γίνεται και ,όλος ο κόσμος γυρίζει στο σπίτι της Νύφης για το γαμήλιο γλέντι. Εκεί, ανακαλύπτουν ότι oι δυο παλιοί εραστές το έσκασαν με το άλογο. Ο Γαμπρός εξοργισμένος βγαίνει να κυνηγήσει και να σκοτώσει το Λεονάρντο, μαζί και ο κόσμος .Το Φεγγάρι εμφανίζεται σαν χαρακτήρας και σε ένα μονόλογο πενθεί την μοναξιά του και δηλώνει την επιθυμία του να χυθεί αίμα. Λίγο πιο μακριά, ο Λεονάρντο και η Νύφη αγκαλιάζονται σ’ ένα ένοχο πάθος αλλά ακούγονται τα βήματα που πλησιάζει ο Γαμπρός με το Θάνατο. Θυμωμένη και πικραμένη η Μάνα βλέπει τη Νύφη να γυρίζει, με το νυφικό της γεμάτο αίματα από τους δυο άνδρες που αλληλοσκοτώθηκαν στο δάσος.. Η αυλαία πέφτει, όσο η Νύφη και η Μάνα απαγγέλλουν την τραγωδία του Ματωμένου Γάμου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ