Quantcast

http://picasion.com/

Η μεγάλη αλλαγή που έρχεται στις 100 δόσεις - Κανένα περιθώριο για καθυστέρηση

Στενό μαρκάρισμα σε όσους χρωστούν στην εφορία
Περίπου 2,4 δισ. ευρώ υπολογίζει ότι θα πάρει το υπουργείο Οικονομικών ως το τέλος του έτους από φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. Με απλά λόγια, δηλαδή, από τις ρυθμίσεις οφειλών που κρατάνε με νύχια και με δόντια εκατομμύρια φορολογούμενοι, που έχουν ανοικτούς λογαριασμούς με την εφορία. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, παρά το ότι σκάνε «κανόνια» και ανοίγουν «τρύπες» σε βασικούς κωδικούς των φορολογικών εσόδων, η ροή των εισπράξεων από τις ρυθμίσεις- κυρίως από αυτή των 100 δόσεων- παρουσιάζει μια απίστευτη σταθερότητα, καθώς άπαντες γνωρίζουν ότι αν χάσουν αυτή την «ομπρέλα», ο πέλεκυς της εφορίας θα πέσει βαρύς, με δεδομένο ότι καθίσταται απαιτητή όλη η οφειλή και χάνονται όλα τα ευεργετήματα της ρύθμισης.

Με αυτό το σκεπτικό, η συντριπτική πλειοψηφία προτιμά να καθυστερεί τις πληρωμές για τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, βάζοντας ως προτεραιότητα την εμπρόθεσμη μηνιαία πληρωμή της δόσης για τη διατήρηση της ρύθμισης. Αυτή η πρακτική, πλέον, τελειώνει βιαίως, καθώς από την Πρωτοχρονιά δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ούτε μισής ημέρας καθυστέρησης για την εξόφληση των νέων φορολογικών οφειλών και η τιμωρία θα είναι σκληρή: απώλεια της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Επί της ουσίας, πρόκειται για την εφαρμογή των διατάξεων, μέσω των οποίων ξηλώθηκε το πουλόβερ της ρύθμισης των 100 δόσεων, αμέσως μετά από την υπογραφή του 3ου Μνημονίου. Προκειμένου η διατήρηση της ρύθμισης να καταστεί σχεδόν αδύνατη, οι δανειστές επέβαλαν τη σταδιακή κατάργηση της περιόδου χάριτος εντός της οποίας οι φορολογούμενοι οφείλουν να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις. Έτσι το διάστημα των 30 ημερών έγινε πέρσι 15 ημέρες και πλέον από την Πρωτοχρονιά μηδενίζεται.

Στα λογιστικά γραφεία έχει ήδη σημάνει συναγερμός, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η διαχείριση των βαρύτατων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πελατών τους γίνεται ακόμα πιο δύσκολη. Στην πραγματικότητα, η μάχη των φορολογούμενων και ειδικά όσων χρωστάνε- και δεν είναι λίγοι, σχεδόν 4.000.000 πολίτες- θα δίνεται μέρα με τη μέρα, με φόντο τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, που «περιμένει» σχεδόν 1 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα από άμεσους και έμμεσους φόρους στη διάρκεια του 2018.

Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων και δεν θέλουν να τη χάσουν; Επί της ουσίας έχουν δύο επιλογές. Είτε να εξοφλούν εφεξής τις νέες υποχρεώσεις τους χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση π.χ. θα πρέπει να πληρώσουν ως τις 31 Ιανουαρίου την 5η δόση του ΕΝΦΙΑ είτε να εντάσσουν τις νέες υποχρεώσεις τους στη ρύθμιση των 12 δόσεων ΠΡΙΝ την καταληκτική προθεσμία.

Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, θα πρέπει να απευθυνθούν στην εφορία τους, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης βεβαιωμένων αλλά όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών, με δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν την αδυναμία εξόφλησης. Υπενθυμίζεται ότι με βάση την εγκύκλιο (ΠΟΛ.1273) του 2015, η ρύθμιση ΔΕΝ χορηγείται εάν οι συνολικές ετήσιες υποχρεώσεις του οφειλέτη είναι μικρότερες του 30% του συνολικού δηλούμενου εισοδήματός του, όπως αυτό προκύπτει από την ετήσια δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ