Quantcast

http://picasion.com/

Τζιτζικώστας: «Το ζητούμενο δεν είναι πότε θα βγούμε από τα μνημόνια, αλλά από την κρίση»

«Για να βγούμε οριστικά από την κρίση χρειάζεται μια κυβέρνηση με ικανούς και αποφασισμένους ανθρώπους, που έχουν τη βούληση να κάνουν γρήγορα τις βαθιές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος, να μειώσουν τους φόρους και να τονώσουν την αγορά», επισημαίνει σε συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» και
στο δημοσιογράφο Σωτήρη Σταθόπουλο, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας στη συνέντευξή του δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ανάγκη για ένα κυβερνητικό σχέδιο που θα καταστήσει την Ελλάδα ελκυστική στις ιδιωτικές επενδύσεις, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την παραγωγή πλούτου, τονίζοντας ότι «δυο χρόνια τώρα αυτά δεν τα έχουμε δει. Αντίθετα η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει πολιτικές ακραίας φορολόγησης, εφευρίσκει και βάζει διαρκώς νέα εμπόδια στις επενδύσεις και δείχνει να μην πιστεύει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο δεν είναι μόνο πότε θα βγει η χώρα από τα μνημόνια, αλλά κυρίως πότε θα βγούμε επιτέλους οριστικά από την κρίση».
Ο κ. Τζιτζικώστας επιμένει στην ανάγκη για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, εξηγώντας ότι αν είχε επιτευχθεί, έστω και μια στοιχειώδης συνεννόηση όταν ξεκινούσε η κρίση οι θυσίες των πολιτών θα έπιαναν τόπο και η χώρα θα ήταν ήδη σε πολύ καλύτερη κατάσταση. «Και σήμερα, αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης στα βασικά ζητήματα, θα μπορούσε να το επιδιώξει και να το πετύχει. Άλλωστε η ΝΔ δεν είναι ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ της αντιπολίτευσης, διαθέτει ιστορικά και υπευθυνότητα και σοβαρότητα και ρεαλισμό», υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τζιτζικώστας τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση μπορεί σιγά σιγά να αλλάζει πολιτική, αλλά δείχνει να μη θέλει να αλλάξει ρητορική, η οποία, όπως σημειώνει, πολλές φορές συνοδεύεται από ακραίες ιδεοληπτικές παρεμβάσεις, που βάζουν σε κίνδυνο μεγάλες επενδύσεις, με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις για τη χώρα.
Για την αντιπολίτευση που ασκεί η ΝΔ, ο Περιφερειάρχης τονίζει ότι «η ΝΔ έχει αφήσει πίσω της τη στείρα αντιπολιτευτική κριτική και διαθέτει πλέον και τις προτάσεις και το σχέδιο και τη βούληση για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και να γίνει μια καλύτερη κυβέρνηση για την Ελλάδα».
Ερωτηθείς για «ακραία ρητορική ορισμένων στελεχών της ΝΔ», με κίνδυνο την απώλεια του ιδεολογικού προσανατολισμού της, ο κ. Τζιτζικώστας επισημαίνει ότι η ΝΔ παραμένει η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, που πιστεύει στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, με αδιαπραγμάτευτο ιδεολογικό προσανατολισμό, όπως διαμορφώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: «Κραυγές, λαϊκιστικές φωνές, ακραίες θέσεις και συμπεριφορές μόνο ζημιά προκαλούν στην παράταξη. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ακρότητες αποτέλεσαν σανίδα σωτηρίας για την κυβέρνηση, που τις χρησιμοποίησε για να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Προσφέρουν κακή υπηρεσία και στην παράταξη και στη χώρα όσοι δεν έχουν καταλάβει ούτε πού ήρθαν, ούτε πού βρίσκονται, ούτε και ποιους εκφράζουν».
Για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξηγεί ότι πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης. Η μεταρρύθμιση, όπως αναφέρει ο κ. Τζιτζικώστας πρέπει να στοχεύει στα εξής:
1.Θωράκιση της διοικητικής ανεξαρτησίας και της θεσμικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης.
2.Φορολογική και οικονομική αποκέντρωση, για να έχουν απευθείας τα δικά τους έσοδα οι Περιφέρειες και οι Δήμοι και να μην εξαρτώνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
«Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να αποτελέσει το ορόσημο της μετάβασης από την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση στην περιφερειακή και τοπική διακυβέρνηση», δηλώνει στη συνέντευξή του ο κ.Τζιτζικώστας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ