Quantcast

http://picasion.com/

Πως θα ενισχυθεί το εισόδημα των ροδακινοπαραγωγών

Υπό την κρίση της Κομισιόν θα τεθεί, τελικά, αν οι Έλληνες ροδακινοπαραγωγοί αποζημιωθούν μέσω de minimis ή ΠΣΕΑ για τις φετινές απώλειες εισοδήματος, δεδομένου ότι διανύουμε μία από τις δυσκολότερες εμπορικές περιόδους των τελευταίων ετών. Εν τω μεταξύ, στα 12,8 εκατ. ευρώ πρόκειται να ανέλθει η πρόσθετη ενίσχυση για Έλληνες, Ιταλούς και Ισπανούς παραγωγούς, με βάση την απόφαση της ΕΕ για επιπλέον απόσυρση 35.020 τόνων από την ευρωπαϊκή αγορά (σ.σ. η απόφαση δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ στις 8/9).

Η χρηματοδοτική αυτή αντιστάθμιση θα ισχύσει αναδρομικά από τις 3/8 και ουσιαστικά προστίθεται στα 70 εκατ. ευρώ που δόθηκαν την 1/7/17. Η επιπλέον επιλέξιμη ποσότητα προϊόντων, όσον αφορά την Ελλάδα, ανέρχεται σε 10.710 τόνους, ενώ η συνολική ποσότητα ροδάκινων – νεκταρινιών για τη χώρα μας ανέρχεται, ως εκ τούτου, στους 16.065 τόνους.

Αποζημιώσεις και ενισχύσεις

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, λίγο πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, οι παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας, που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου του 2017, θα αποζημιωθούν σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο Πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, που συστήθηκε από τον ΕΛΓΑ για να διερευνήσει τις επιπτώσεις. Όσον αφορά την απόφαση της Κομισιόν να αυξηθούν οι ποσότητες της απόσυρσης, η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 26,9 λεπτά ανά κιλό, σύμφωνα με τις τιμές του παραρτήματος ΙΙ του ΚΑΝ 2017/1165. Η τιμή των 37,5 λεπτών ανά κιλό αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων μετά το 2018.

Χυμοποίηση

Επίσης, η αποσυρόμενη ποσότητα μπορεί να οδηγηθεί στη χυμοποίηση στο σύνολό της. «Οι μόνες προϋποθέσεις είναι να προβλεφθεί το πλαίσιο αυτής της δράσης σε εθνικό επίπεδο και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί αθέμιτα ο τομέας του χυμού ροδάκινου (θεωρώ ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε και γραπτή απάντηση για το θέμα)», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστόλου για το ζήτημα. Για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα, η Επιτροπή εξακολουθεί –σύμφωνα με τον υπουργό– να είναι αρνητική. Επιχειρήματά της είναι ότι μια τέτοια τροποποίηση θα «άνοιγε» τον δρόμο και σε άλλα κράτη-μέλη να ζητήσουν τέτοιες αλλαγές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επηρεαστεί προς τα πάνω ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός.

Συνδεδεμένη

Για τη ροδακινοκαλλιέργεια ως γενικά μέτρα ενίσχυσης προβλέπονται –σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τον Β. Αποστόλου– η ενιαία ενίσχυση και το πρασίνισμα. Ειδικότερα, μέτρα όπως η ενίσχυση για τα βιολογικά και άλλες δράσεις θα συνδράμουν στην ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος από τη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση, αποφασίστηκε η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 16,9 ευρώ ανά στρέμμα, ενώ η αντίστοιχη για το 2016 ανήλθε στα 16,7 ευρώ ανά στρέμμα. Σημειώνεται ότι το μέτρο παρουσιάζει υπoαπορροφητικότητα και δεν έχουν γίνει αλλαγές για το 2017-2020.

Άλλο πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο για την προώθηση και την προβολή των οπωροκηπευτικών στις αγορές, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και των τρίτων χωρών, αποτελούν –όπως επεσήμανε ο αρμόδιος υπουργός– τα προγράμματα προώθησης. Ήδη, υλοποιούνται συνολικά 17 προγράμματα προώθησης που αφορούν οπωροκηπευτικά, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, για τα επιτραπέζια ροδάκινα εφαρμόζονται τρία προγράμματα προώθησης, προϋπολογισμού 13 εκατ. ευρώ, και για την κομπόστα ροδάκινου τέσσερα προγράμματα προώθησης, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων προκηρύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες συγκεκριμένη δράση (10.1.08 «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδόπτερων – Κομφούζιο του Μέτρου 10), με προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης ανέρχεται στα 38,7 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής και στα 45,4 ευρώ ανά στρέμμα ετησίως για τα τελευταία τρία. «Από όλα αυτά, αν προστεθούν και οι πωλήσεις, θα προκύψει ένα ποσό που θα δείχνει τα σίγουρα έσοδα της χρονιάς», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ