Quantcast

http://picasion.com/

Ποιοι άνεργοι μπορούν να λάβουν ειδικό επίδομα από 300 έως 916 ευρώ

Τη δυνατότητα να λάβουν χρηματική ενίσχυση από 300 έως 916 ευρώ αν υποβάλλουν εγκαίρως τις αιτήσεις τους (μέχρι το τέλος Οκτωβρίου) έχουν χιλιάδες άνεργοι, εργαζόμενοι εποχικής απασχόλησης αλλά και κάτοικοι ορεινών περιοχών από όλη την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, κάτοικοι περιοχών από όλους τους νομούς της Ελλάδος (πλην Αττικής) μπορούν να κάνουν στα ΚΕΠ την αίτησή τους και να λάβουν το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2017 που φτάνει έως και τα 600 ευρώ. Το επίδομα δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται σε:

- 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ 3.000 ευρώ ετησίως και

- 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ 3.000 και 4.700 ευρώ.

Επίδομα έως ότου ξεκινήσει η νέα τουριστική σεζόν μπορούν να λάβουν και 150.000 περίπουυπάλληλοι που εργάζονται στα ξενοδοχεία και στον επισιτιστικό κλάδο, με μια απλή αιτήσή τους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ.

Το επίδομα ανέρχεται σε 458,15 ευρώ το μήνα και αρκεί μια απλή εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ ως άνεργοι.

Τέλος, ειδικό εποχικό βοήθημα έως και 916 ευρώ χορηγείται κάθε φθινόπωρο σε όσους εργάζονται εποχικά και υποβάλουν την σχετική αίτηση στον ΟΑΕΔ. Από μέρα σε μέρα αναμένεται να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, προκειμένου να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους.

Το επίδομα αφορά όσους ασκούν κάποιο από τα παρακάτω επαγγέλματα: Οικοδόμος, λατόμος, ασβεστοποιός, πλινθοποιός, αγγειοπλάστης, δασεργάτης, ρητινοσυλλέκτης, καπνεργάτης, μουσικός μέλος του οικείου επαγγελματικού σωματείου, υποδηματεργάτης, μισθωτός ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστής εκσκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών, γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιός, τεχνικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, χείριστης και βοηθός χείριστης κινηματογράφου, ελεγκτής κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίας κινηματογράφου και θεάτρου και σμυριδεργάτης.

Το ύψος του εποχικού επιδόματος

1. Προκειμένου για οικοδόμους, το επίδομα ορίζεται στο 70% του 37πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (678,06 ευρώ).

2. Για σμυριδεργάτη ορίζεται στο 70% του 50πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (916,30 ευρώ).

3. Για τα επαγγέλματα των δασεργατών - ρητινοσυλλεκτών, καπνεργατών, αγγειοπλαστών -κεραμοποιών-πλινθοποιών και μισθωτών ναυπηγ/κής ζώνης ορίζεται στο 70% του 35πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (641,41 ευρώ).

4. Για τα επαγγέλματα των μουσικών - τραγουδιστών, ηθοποιών, υποδηματεργατών, χειριστών-βοηθών χειριστών κιν/φου, ελεγκτών θεάτρου - κιν/φου, ταμιών κιν/φου - θεάτρου, τεχνικών κιν/φου & τηλεόρασης, ταξιθετών θεάτρου - κιν/φου και χειριστών εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών κλπ μηχανημάτων, ορίζεται στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη (458,15 ευρώ).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ