Quantcast

http://picasion.com/

Οικεία Βελτσίδη: Απομεινάρια της παλιάς Βέροιας

Μια Κυριακάτικη βόλτα στη Βέροια για την αρχαιολόγο Αγγελική Κοτταρίδη, έγινε ταξίδι στο χρόνο, μέσα από τα παλιά κτίσματα της πόλης, που ακόμα στέκονται ανάμεσα στις σύγχρονες ψηλές πολυκατοικίες. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας μας ξεναγεί μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε στον λογαρισμό της στο facebook, στην οικεία
Βελτσίδη, στην οδό Μητροπόλεως, κτίριο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως Γερμανικό Φρουραρχείο κατά τη διάρκεια της Κατοχής και ως Διοικητήριο κατά την περίοδο της διοίκησης της πόλης από το ΕΑΜ. 
Μάλιστα, όπως αναφέρει, στο σπίτι είχε φιλοξενηθεί στις 20 Οκτωβρίου του 1912 (λίγες μέρες μετά την κατάληψη της Βέροιας από τον ελληνικό στρατό) ο διπλωμάτης και πολιτικός Φίλιππος Δραγούμης, αδελφός του Ίωνα Δραγούμη.
Όπως η ίδια γράφει στην περιγραφή της, «Στους ακάλυπτους χώρους των πολυκατοικιών της Βέροιας βρίσκονται αναπάντεχα... Εδώ, στη μια μεριά ένα αρχοντικό σπίτι, κάποτε αισιόδοξο αποτύπωμα της belle epoque, «νεωτερίζον» όταν χτίσθηκε, «περήφανο», ωστόσο σώφρον και σε κλίμακα σωστή προς τον περίγυρό του, άνοιγε το μέτωπο του στον πάλαι ποτέ κεντρικό δρόμο.
Απέναντί του το ίχνος ενός ταπεινού καφενέ... σώζεται ακόμα το τόξο του τζακιού, η θέση της πυροστιάς, οι κόγχες και τα παλίμψηστα ράφια για τα χρειαζούμενα... μάρτυρας μιας εποχής που αγαπούσε τους ίσκιους, τους κήπους και τις ευωδιές, ο καφενές ήταν πολύ παλιότερος από το σπίτι, δεν ξέρω αν πρόλαβε τον Εβλιγιά, πάντως δεν κατάφερε να αντισταθεί στις μπουλντόζες... Το σπίτι, η οικία Βελτσίδη, έγινε φρουραρχείο των Γερμανών και ύστερα διοικητήριο του Δημοκρατικού Στρατού, τώρα «ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ», φυλακισμένο ανάμεσα σε κτίσματα στην κλίμακα της απληστίας...






ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ