«Μετακομίζει» Ζάππειο η Ημαθία - Παρουσία Παυλόπουλου και Τσίπρα η «Imathia Quality-IQ»

Ο Τουρισμός, η Γαστρονομία και ο Πολιτισμός της Ημαθίας θα βρίσκονται για τρεις ημέρες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην Αθήνα, σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο το τριήμερο 13-15 Οκτωβρίου 2017. Την εκδήλωση «Imathia Quality-IQ» θα χαιρετίσουν μεταξύ άλλων ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος και ο
Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Για τη διοργάνωση της εκδήλωσης συστρατεύθηκαν η Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, οι τρεις δήμοι Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας, το Επιμελητήριο Ημαθίας, η ΑΝ.ΗΜΑ και η Ένωση Ξενοδόχων Ημαθίας. 
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πολλές μαγειρικές από εστιάτορες και σεφ του νομού με βασική ύλη τα τοπικά προϊόντα της Ημαθίας, παρουσίαση των τοπικών προϊόντων, όπως ροδάκινο, ξινόμαυρο, μοσχάρι, ρεβανί και άλλα γλυκά, φρούτα και γαλακτοκομικά. 
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευή 15/9 στην Εληά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης, ο αντιδήμαρχος Νάουσας Στέλιος Δάγγας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι και μέλη της οργανωτικής επιτροπής Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας Δημήτρης Μάντσιος και ο σεφ-μέλος της οργανωτικής επιτροπής Γιώργος Παλησίδης.
«Η Ημαθία για πρώτη φορά συνενώνει στον μέγιστο βαθμό τις δυνάμεις της, για να παρουσιάσει σε έναν ιστορικό χώρο, όπως είναι το Ζάππειο Μέγαρο, το τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό της προϊόν. Οι χιλιάδες επισκέπτες που θα βρεθούν στην έκθεση θα γίνουν πρεσβευτές μας, αφού θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν τις Αιγές, την Μίεζα, την βυζαντινή Βέροια, να γευτούν παραδοσιακές γεύσεις και τον οίνο μας και φυσικά να γνωρίσουν τις Ημαθιώτικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Καλαϊτζίδης.
«Για πρώτη φορά γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια προβολής της πολιτιστικής, γαστρονομικής και τουριστικής Ημαθίας», ανέφερε ο Κώστας Βοργιαζίδης, που αν και όπως είπε, η ημερομηνία δεν είναι η καλύτερη δυνατή, λόγω των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη στα πλαίσια της επετείου της απελευθέρωσης, ο δήμος θα είναι εκεί.
«Η συνεργασία μας θεωρείται δεδομένη και στηρίζουμε προσπάθειες τέτοιου τύπου, από τις οποίες θα βγει η Ημαθία δυνατή», ανέφερε ο Στέλιος Δάγγας.
«Έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια επικοινωνίας με οινοποιούς, συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρηματίες του πρωτογενούς τομέα», είπε η Νίκη Καρατζιούλα.
«Ίσως το Ζάππειο αποδειχθεί μικρό για να χωρέσει το μέγεθος και να αναδείξει τον πλούτο της Ημαθίας. Έχουμε οικουμενικούς μαγνήτες στην Ημαθία. Εκτός από τις Αιγές, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον Αριστοτέλη και τον Αλέξανδρο, για να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα. Είναι δυο προσωπικότητες που τις διεκδικούν πολλοί τόποι και μόνο στην Ημαθία συναντήθηκαν μαζί», είπε ο Δημήτρης Μάντζιος. Έδωσε μάλιστα και μια γεύση από τι θα δει και κυρίως θα γευθεί ο επισκέπτης της έκθεσης, όπως πχ η παρουσίαση ενός Αριστοτελικού μενού και το δέσιμο τοπικών προϊόντων, όπως ένα σορμπέ με τσίπουρο, ροδάκινο και γαλακτοκομικά.
«Την Ημαθιώτικη φιλοξενία θα ζήσουν για τρεις ημέρες οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες της έκθεσης, τα αποτελέσματά της οποίας θα είναι άμεσα στην τοπική κοινωνία. Σκοπός μας είναι να έρθουν μεμονωμένοι τουρίστες και να παρατείνουν την παραμονή τους», είπε αρχικά ο Γιώργος Παλησίδης, ενώ ανέφερε μερικά από τα γνωστά ονόματα στο χώρο της γαστρονομίας που θα συμμετέχουν στις παράλληλες εκδηλώσεις. «Η Ελένη Ψυχούλη, ο Άρης Τσανακλίδης και άλλοι κορυφαίοι Αθηναίοι Σεφ θα μάθουν από τους δικούς μας επαγγελματίες πως να χρησιμοποιούν τα τοπικά μας προϊόντα».




ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ IMATHIA QUALITY I.Q.
Τουριστικές, πολιτιστικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας
ΖΑΠΠΕΙΟ ΜΕΓΑΡΟ ΑΘΗΝΩΝ 13-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

*Στο πρόγραμμα οι θεματολογίες και οι εισηγητές ενδέχεται να τροποποιηθούν

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017
12:00 Άνοιγμα της έκθεσης με τις τουριστικές διαδρομές και τους παραγωγούς τοπικών προϊόντων Ημαθίας.
13:00 Ταξιδεύοντας με τη Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.
•             Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη, κ Θεοφάνης Παπάς Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας.
•             Η αξία της καινοτομίας στον Αγροδιατροφικό και Τουριστικό τομέα, κ Θεόφιλος Τεληγιαννίδης. Πρόεδρος Αναπτυξιακής Νομού Ημαθίας Α.Ε. Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.
•             Θρησκευτικός τουρισμός και γαστρονομία στην Ημαθία. Τα οφέλη στην κοινωνία. Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια Τουρισμού

14:00 Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίστρια: Δρ κ Χαρούλα Σπινθηροπούλου, Οινολόγος, Γεωπόνος
•             Το κόκκινο διαμάντι της Ημαθίας. Αφιέρωμα στο ξινόμαυρο. Ομιλητές: Οινοποιοί της Ημαθίας.
•             Ειδική γευστική δοκιμή ξινόμαυρου σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών Ημαθίας,  κ. Κωσταντίνος Μπαντής-Αλλαντοποιός, κ. Σταύρος Τρεμπελής-Τυροκόμος, κ. Φαρμάκης – Τυροκόμος, Γιάννης Μπέλλας – Τυροκόμος
•             Γευστική δοκιμή ξινόμαυρου και μοσχαριού Ημαθίας. Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας. Νίκος Μαλλιάρας, Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Δημήτρης Μπέλλας, Κτηνοτρόφος Ημαθίας.

16:00-19:00 Εσπερίδα
Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας- Τοπικά προϊόντα και Διατροφή. Στρογγυλό τραπέζι. Συντονίζει Δρ κ. Γεώργιος Μπόσκου, Επίκουρος Καθηγητής και η κα Μάγδα Πειστικού, Καθηγήτρια τουρισμού
•             Παρουσίαση: Η Σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό Μενού. Ομιλητής κ. Δημήτρης Μάντσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας, Γαστρονόμος. Παρουσίαση Μενού και γευστική δοκιμή παρασκευασμένα από το Chef κ Χάρη Αλατσίδη
•             Η διατροφική αξία των φρέσκων φρούτων και τουριστικές διαδρομές με φρέσκα φρούτα. Η εμπειρία του Ημαθιώτικου φρούτου, κα Κατερίνα Γιαζιτζή, Διαιτολόγος Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
•             Επίδειξη πίτας περέκ, ηβριστόν, σιρόν από chef εστιατορίου Ημαθίας, Εμνοστον κ. Κλειώ…..  . Συνοδευτικές προτάσεις οίνου
•             Η διατροφική αξία της μπάμιας. Γευστική δοκιμή παγωτό μπάμιας από τη Chef κα Χριστίνα Μάλιου
•             Ξεστημένο και Χασάπικο στο νταβά. Chef κ Γιάννης Σαμούκας και Φάρμα Μπουτζόλας.
•             Μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chef κ.κ. Βησσαρίων Παρθένη και Θωμά Λεπτοκαρύδη.

19:45  Πέρας προσέλευσης προσκεκλημένων
19:55  Πέρας προσέλευσης επισήμων

20:00 Επίσημη έναρξη - εγκαίνια της έκθεσης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου
Κεντρική παρουσίαση Χρήστος Ζαμπούνης, Δημοσιογράφος

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ:
Της  Α.Ε. του Πρόεδρου  της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου
Του Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα
Του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Αποστόλου
Της Υπουργού Τουρισμού κ. Ελένης Κουντουρά (Εκπρόσωπος από το Υπουργείο)
Του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα
Του Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας κ. Κωνσταντίνου Καλαϊτζίδη
20:30 Gala επαγγελματιών (δημοσιογράφοι, chefs, κάβα, μπακάλικα, διευθυντές ξενοδοχείων)



Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2017 
12:00: έναρξη της έκθεσης
Στρογγυλό τραπέζι «Η τουριστικής ανάπτυξης της Ημαθίας». Συντονιστής κ Νίκη Καρατζιούλα, Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

•Δρ Αρχαιολόγος Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας
•             «Η Μακεδονική Κουζίνα στην πράξη», κ Θεοφάνης Παππάς, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
•             «Η Βυζαντινή Βέροια και η γαστρονομική της εξέλιξη», κ Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, Δήμαρχος Τουρισμού Δήμου Βέροιας
•             «Naoussa sorry… no beaches», κ Νικόλαος  Κουτσογιάννης Δήμαρχος Νάουσας
•             «Κομβικές αγροτοδιατροφικές βιομηχανίες της Αλεξάνδρειας και η σημασία τους στην τοπική οικονομία», κ Παναγιώτης Γκυρίνης, Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
•             «Medeat. Τουριστικές διαδρομές Ημαθίας, κα Έλενα Ατσάλου, ΑΝ.ΗΜΑ. Α.Ε.

14:00 Η Μακεδονική κουζίνα της Ημαθίας. Παρουσίαση κ Γεώργιος Παλησίδης και κα Ελένη Ψυχούλη.
•             Παρουσίαση «Η συμβολή του αγροδιατροφικού τομέα στον Τουρισμό», κ Χρήστος Γιαννακάκης, Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας και στέλεχος του ΑΣ Βέροιας «Venus Growers».
•             Ομιλία για το ξινόμαυρο. Οινοποιοί Ημαθίας.
•             Παρουσίαση τεχνικές σιτέματος και ψησίματος μοσχαρίσιας μπριζόλας, κ. Νίκος Μαλλιάρας Chef Εστιάτορας dry aged local beef steak και κ Γεώργιος Μπέλλας, κτηνοτρόφος Ημαθίας
•             Ταξιδεύοντας στην παλέτα των τυριών της Ημαθίας. Στρογγυλό τραπέζι τοπικών τυροκόμων. Τυριά καπνιστά, με τρούφα, με μπαχάρια, φέτα βουτυράτη, κατσικίσιο τυρί. Γευστική δοκιμή και food pairing με οίνους Ημαθίας.
•             Τουριστική περιπλάνηση. Ταξίδι και εδέσματα με Ημαθιώτικα προϊόντα. Chef κ Ηλιάδης Λάζαρος
•             Ραβανί, η γλυκιά απόλαυση των τουριστών τα μυστικά του διάσημου γλυκού από το σωματείο ζαχαροπλαστών Βέροιας. Συνταγή γευστική δοκιμή και ιστορική αναδρομή στην προέλευσή του.
•             Παραδοσιακός χαλβάς σουσαμιού. Τεχνική και γευστική δοκιμή. Στέλιος Κανδύλας.
•             Η ροδακινόπιτα της Ημαθίας, Ελληνικό Πρωινό super food και sorbet τσίπουρο με ροδάκινο. Επίδειξη και παρουσίαση κ Δημήτρης Μάντσιος, Γαστρονόμος
•             Η διατροφική αξία των κράνων, κ Κωνσταντίνος Ντούλιας.
•             Παρουσίαση η σαλάτα της Ημαθίας «Mix Imathia». Μαθητές ανακατεύουν και μαγεύουν με τοπικά προϊόντα.
•             Μαγειρική με κράνα, κεράσι και μοσχάρι με ω-3 Κουτσιώφτη  από το Chef Βησσαρίωνα Παρθένη, Chef Στέφανο Λαφάρας και κ. Γεώργιο Μπέλλα κτηνοτρόφο παραγωγό

18:00 Πέρας παρουσιάσεων και κλείσιμο έκθεσης


Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017
11:00 άνοιγμα έκθεσης για το κοινό των Αθηνών
11:30 Παρουσίαση των Δήμων της Ημαθίας με τις «Τουριστικές διαδρομές της Ημαθίας» κ Δημήτρης Μάντσιος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ημαθίας και των παραγωγών με τα τοπικά προϊόντα κ Γιώργος Παλησίδης, ερευνητής γαστρονομίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
12:00 Μαγειρικές επιδείξεις από σχολές με τοπικά προϊόντα
13:00 Παρουσίαση των συμμετασχόντων επιχειρήσεων στους δημοσιογράφους απονομή πλακετών και αναμνηστικών δώρων 
16:00 κλείσιμο έκθεσης.




Δημοφιλείς αναρτήσεις