Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

11 λόγοι γιατί αγαπάμε την Ημαθία

Ο Νομός Ημαθίας ήταν ένας από τους 51 νομούς της Ελλάδας, ενώ από το 2011 αποτελεί μία από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας. Βρίσκεται στη Μακεδονία και υπάγεται διοικητικά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα του νομού είναι η Βέροια. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Πέλλας, στα 
ανατολικά με το Νομό Θεσσαλονίκης, στα νότια με το Νομό Πιερίας και στα δυτικά με το Νομό Κοζάνης. Ημαθία ονομαζόταν απ΄ αρχής η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας. Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία, επειδή υπήρξε ο πυρήνας του Βασιλείου, ονομάστηκε επίσης και Μακεδονία (Ηρόδοτος Ζ 127). Η Ημαθία αυτή περιελάμβανε τις Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και ιερή πόλη της Μακεδονίας, την πόλη Βέροια, το Κίτιον (σημ. Νάουσα) κ.ά. 

Στο παρακάτω κείμενο μπορείτε 11 βασικούς λόγους που αγαπάμε Ημαθία:


1. Το όρος Βέρμιο. Ιδανικός προορισμός για τους λάτρεις της φύσης αλλά και των χειμερινών σπορ.Το βουνό του Βερμίου χαρακτηρίζεται από πυκνή και ποικίλη βλάστηση, προσφέροντας έτσι ένα μοναδικό τοπίο στους επισκέπτες, ενώ τον χειμώνα αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό με τα τρία χιονοδρομικά κέντρα που διαθέτει (3-5 πηγάδια, Σέλι, Χρυσό Ελάφι).

2. Στην πλαγιά του Βερμίου, στο χωριό Καστανιά βρίσκεται από το 1951 η μονή της Παναγίας Σουμελά. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα και πιο γνωστά προσκυνήματα της Ελλάδας, ενώ αποτελεί το ιερό σύμβολο και το πνευματικό κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού!

3. Η Βεργίνα και ο αρχαιολογικός χώρος των Αιγών. Η αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας, το ανάκτορο των Αιγών και οι τρεις βασιλικοί τάφοι, ένας εκ των οποίων ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο Β’, αποτελούν μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και αξίζουν οπωσδήποτε μία επίσκεψη. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης και το μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών.

4. Μία ενδιαφέρουσα πτυχή του νομού είναι αναμφίβολα οι τέχνες, ο πολιτισμός και η ιστορία. Για αυτούς λοιπόν που θέλουν να έχει το ταξίδι τους και έναν εκπαιδευτικό χαρακτήρα θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα τους και τα δύο μουσεία της πρωτεύουσας, το Βυζαντινό και το Αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας.

5. Η σχολή του Αριστοτέλη. Βρίσκεται λίγο έξω από την Νάουσα, στην περιοχή Ισβόρια και αποτελεί έναν ιερό χώρο παγκόσμιας ιστορικής σημασίας, που σε συνδυασμό με το πανέμορφο φυσικό τοπίο θα σας μεταφέρουν χιλιάδες χρόνια πίσω, τότε που οι προσωπικότητες που συναντιόνταν στον χώρο αυτό, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του δυτικού πολιτισμού.

6. Αράπιτσα-Χώρος θυσίας.Ένας πολύ σημαντικός για την περιοχή ποταμός που αφενός διασχίζει ένα απαράμιλλου φυσικού κάλλους τοπίο και αφετέρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την εποχή του ολοκαυτώματος της Νάουσας, οι τραγικές διαστάσεις του οποίου οδήγησαν τις γυναίκες της πόλης στην απόλυτη ηρωική πράξη της αυτοθυσίας.

7. Απαραίτητη είναι μια επίσκεψη στην πόλη της Βέροιας, μια σύγχρονη πόλη κτισμένη στους πρόποδες του Βερμίου, με πολλές παραδοσιακές γειτονιές, όπως αυτή των Εβραίων(«Μπαρμπούτα») και η συνοικία «Κυριώτισσα». Σεργιανίστε στα σοκάκια της παλιάς πόλης με τα πέτρινα κτίρια που θα σας ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή!

8. Τα πανέμορφα χωριουδάκια που είναι διασκορπισμένα μέσα στην ολοζώντανη φύση. Πέρα από τις τρεις μεγάλες πόλεις (Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια), στο νομό Ημαθίας βρίσκονται συνολικά 102 (!!) χωριά. Ήσυχα, γραφικά και με μία άλλη αύρα είναι ιδανικά για τις εξορμήσεις σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

9. Το «Βήμα του Αποστόλου Παύλου» είναι το σπουδαιότερο και μακροβιότερο σημείο αναφοράς της εκλησσιαστικής και τοπικής ιστορίας της Βέροιας!

10. Η πόλη της Νάουσας! Γοητευτική, αρχοντική, ιδανικός προορισμός για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, η Νάουσα, με τα περίφημα «κλασάτα» κρασιά της, γοητεύει με την πρώτη ματιά κάθε επισκέπτη! Μιλάμε για μια καταπράσινη πόλη με ένα θαυμάσιο πάρκο, το πάρκο του Αγίου Νικολάου, όπου ο ποταμός της Αράπιτσας σχηματίζει μικρές λιμνούλες και ορμητικούς καταρράκτες, προσφέροντας ένα πανέμορφο θέαμα!

11. Δώστε μια διαφορετική νότα στο ταξίδι σας ζώντας για λίγες μέρες «τη ζωή του χωριού» σε ένα από τα αγροτουριστικά καταλύματα της περιοχής. Δοκιμάστε εξαιρετικά αγνά παραδοσιακά προϊόντα, όπως φρούτα και μέλι μέχρι ντόπια γλυκά και τυροκομικά. Περιπλανηθείτε στις υπαίθριες αγορές και στα παζάρια της περιοχής ενώ μπορείτε να πάρετε λίγο «χωριό» μαζί σας από τα καταστήματα λαϊκής τέχνης και τους γυναικείους συνεταιρισμούς της περιοχής.
Lovelovetip: το γλυκό της Ημαθίας και πιο πολύ της Βέροιας είναι το ακαταμάχητο ραβανί! Μην παραλείψετε να φάτε ένα-δύο… κιλάκια!

Πηγή: lovelovegreece.com panos_pissas

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ