Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ροδάκινα: Γιατί οι Ισπανοί κέρδισαν μεγαλύτερες ποσότητες για απόσυρση

Μεγάλοι κερδισμένοι είναι για ακόμη μια φορά οι Ισπανοί που πήραν την μερίδα του λέοντος από τους 35.020 τόνους που αποφάσισε η Κομισιόν προς απόσυρση για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια λόγω του ρώσικου εμπάργκο (από 9.775 ανέβηκε στους 29.325 τόνους). Η Ελλάδα από 5.355 έφτασε στους 16.065 τόνους, ενώ σημαντική αύξηση είχε και η Ιταλία, που από 2.380 ανέβηκε
στους 7.140 τόνους. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης, αυτή έχει ληφθεί ύστερα από ενέργειες του ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Παραγωγών οπωροκηπευτικών (AREFLH) και ευρωβουλευτών. Η χώρα μας απουσίαζε, όπως επισημαίνει ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης. Μάλιστα οι Πολωνοί ζητούσαν να πάρουν μέρος και αυτοί στη διαδικασία, εμφανίζοντας μια ποσότητα 600 τόνων ροδάκινων (από επανεξαγωγή) αλλά ευτυχώς τελευταία στιγμή δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους (θα αφαιρούσαν αυτές τις ποσότητες από εμάς).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΑγροΤύπου», η πρόταση, που είχε κατατεθεί στο παρελθόν από την Ελλάδα, για να αντικατασταθούν οι ποσότητες των δαμάσκηνων προς απόσυρση από τα ροδάκινα, δεν έγινε δεκτή από την Κομισιόν.

Αν ζητάς κάτι σωστά, το κερδίζεις!


Οι Ισπανοί «κερδίζουν» γιατί πρώτον έχουν δημιουργήσει ένα σωστό μηχανισμό «απόσυρσης» των προϊόντων και κάθε έτος καταφέρνουν και με το παραπάνω να τρέξουν αυτή την διαδικασία και να καλύπτουν τις ποσότητες που δικαιούνται από την ΕΕ.


Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι «σε ποσοστιαία βάση» δεν έκαναν τις εξαγωγές που έκανε η χώρα μας στη Ρωσία πριν την επιβολή του εμπάργκο. Καταφέρνουν όμως με τη διαδικασία αυτή να λύνουν το πρόβλημα της υπερπαραγωγής τους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με το ρώσικο εμπάργκο έχασε το 25% των εξαγωγών της (που κατευθυνόταν προς τη ρώσικη αγορά), ενώ αντίστοιχα η Ιταλία έχασε το 3% των εξαγωγών της και η Ισπανία το 8%. Δηλαδή η Κομισιόν πήρε την απόφαση με βάση την εθνική παραγωγή της κάθε χώρας και όχι τις εξαγωγές που έκανε προς Ρωσία.

Όμως οι Ισπανοί έχουν και σωστή καταγραφή των τιμών παραγωγού, που τις ζητά η Κομισιόν για να προχωρήσει σε αποδοχή τέτοιων αιτημάτων. Αντιθέτως η Ελλάδα, επειδή δεν έχει σωστό μηχανισμό καταγραφής των τιμών, στέλνει στοιχεία στις Βρυξέλλες όπου αναφέρει τιμές παραγωγού ανώτερες από αυτές των Ισπανών και συνήθως «εξωπραγματικές». Αυτό συμβαίνει γιατι δεν έχουν οι κατά τόπους ΔΑΟΚ το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και την τεχνογνωσία για να κάνουν την καταγραφή τιμών ανά κάθε προϊόν. Έτσι για φέτος η χώρα μας έδωσε στην ΕΕ τιμές παραγωγού για τα ροδάκινα που κυμαίνονταν στα 69 λεπτά το κιλό. Αν αφαιρεθούν τα έξοδα συσκευασίας (17 λεπτά) τότε έχουμε τιμή παραγωγού στα 52 λεπτά το κιλό (!) Δηλαδή εκτός τόπου και χρόνου, αφού η μέση τιμή επιτραπέζιου ροδάκινου στην χώρα μας φέτος κυμάνθηκε στα 15 λεπτά.

Η ανικανότητα του ΥπΑΑΤ να καταγράψει τις τιμές παραγωγού είχε φανεί και επί υπουργίας Καρασμάνη. Οι τιμές που έστειλε ο τότε υπουργός στις Βρυξέλλες - για να δικαιολογήσει το «πακέτο» των ενισχύσεων προς τους ροδακινοπαραγωγούς - ήταν πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που το ίδιο το Υπουργείο είχε στείλει στην Κομισιόν πριν κάποιους μήνες. Και οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δίνουν μεγάλη σημασία στα «στατιστικά στοιχεία».

Δήλωση Ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τριπλασιάσει τις ποσότητες που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης των ελληνικών ροδάκινων έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε τον τριπλασιασμό των ποσοτήτων που πρόκειται να αποζημιωθούν λόγω απόσυρσης για τα ελληνικά και τα ισπανικά ροδάκινα και νεκταρίνια. Μία απόφαση που ανακουφίζει τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν από το ρωσικό εμπάργκο και τη μείωση των εξαγωγών προς τη Λευκορωσία.

Όπως, όμως, επισημαίνεται στο σχέδιο απόφασής αυτή έχει ληφθεί με παντελή απουσία της χώρας μας και του ελληνικού υπουργείου αλλά ύστερα από ενέργειες του Ισπανικού υπουργείου Γεωργίας, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Παραγωγών οπωροκηπευτικών (AREFLH) και Ελλήνων και Ισπανών ευρωβουλευτών.

Εμείς περιμένουμε με αδημονία τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το «θρίαμβο» όταν με το καλό επιστρέψουν από τις διακοπές τους και μάθουν για την απόφαση. Ευτυχώς, η δική της μακαριότητα δεν έβλαψε αυτή τη φορά τους Έλληνες ροδακινοπαραγωγούς.

Οι ροδακινοπαραγωγοί, όμως, ακόμη περιμένουν από το υπουργείο «Αγροτικής Ανάπτυξης» τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από τη χαλαζόπτωση».

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες του ΥΠΑΑΤ και επαγγελματικών φορέων του κλάδου, η Κομισιόν δέχτηκε να αυξηθούν κατά 35.000 τόνους οι προς απόσυρση και δωρεάν διανομή ποσότητες για τα πυρηνόκαρπα, (ροδάκινα και νεκταρίνια), που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2017/1165 για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία.


Σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, η αύξηση των μέγιστων ποσοτήτων θα διαμορφωθεί - κατανεμηθεί ως εξής:
Ισπανία: από 9.775 στους 29.325 τόνους
Ιταλία: από 2.380 στους 7.140 τόνους
Ελλάδα: από 5.355 στους 16.065 τόνους

Παρότι το αίτημα της Ελληνικής πλευράς προς την Επιτροπή αφορούσε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, το ΥΠΑΑΤ θεωρεί θετική την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και την σχετική κατανομή των ποσοτήτων βάσει παραγωγικής δυναμικότητας.

Η αύξηση των προς απόσυρση και δωρεάν διανομή ποσοτήτων αποτελεί ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλές αγοραίες τιμές, κάτω του κόστους παραγωγής, αφενός λόγω υπερπαραγωγής, αφετέρου επειδή έκλεισαν σημαντικές εξαγωγικές αγορές.

Ο Κανονισμός θα δημοσιευθεί την 9η Σεπτεμβρίου στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εφαρμογή του θα είναι αναδρομική από την 3η Αυγούστου.

Το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς φορείς και τις Οργανώσεις των Παραγωγών και θα εκδώσει άμεσα σχετική Υπουργική Απόφαση όπου θα προβλέπεται και η εσωτερική κατανομή ανά Οργάνωση Παραγωγών.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, έχει προγραμματίσει ειδική σύσκεψη στη Μακεδονία εν όψει της ΔΕΘ, κατά την οποία θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις του Υπουργείου σχετικά και με άλλα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών από ζημιές η απώλεια εισοδήματος.

Πηγή: agrotypos.gr  Ρεπορτάζ: Σταύρος Παϊσιάδης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ