Quantcast

http://picasion.com/

Αυτές είναι οι δύο γυναίκες που προκάλεσαν «σεισμό» στην Καστανιά

Όσοι τυχεροί βρέθηκαν στον χθεσινό ετήσιο χορό του Τουριστικού Ομίλου της Καστανιάς είχαν την ευκαιρία να δούνε από κοντά ένα γυναικείο δίδυμο που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις. Δύο παραδοσιακές ερμηνεύτριες με σπουδαίο ταλέντο και μεγάλη ποντιακή ιστορία. Ο λόγος για την Αντωνία Καραγιαννίδου και την λυράρισα Πελαγία
Τσοπουζίδου. Οι δύο γυναίκες κατάφεραν να κρατήσουν ολόκληρο το πρόγραμμα μόνες τους και να ξεσηκώσουν τους δεκάδες κάτοικους του χωριού που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα του Τ.Ο.Κ.
Όπως χαρακτηριστικά έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Αντωνία Καραγιαννίδου το ποντιακό τραγούδι αποτελεί κομμάτι της ζωής της, το οποίο βλέπει ως κατάθεση ψυχής, ως έκφραση αγάπης στον παππού και τη γιαγιά που μεγάλωσε μαζί τους, ως φόρο τιμής στην ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό που και η ίδια αγάπησε. «Δεν μπορώ να το δω ψυχρά ως επάγγελμα το ποντιακό τραγούδι, διότι για μένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καταγωγή μου, την παράδοση και τα συναισθήματα που τρέφω για καθετί ποντιακό. Μ’ αρέσει να τραγουδάω, είτε με ακούει ένας είτε με ακούν χίλια άτομα.
Τραγουδάω γιατί μου θυμίζει τα παιδικά μου χρόνια - τα όμορφα χρώματα και τις γεύσεις της ποντιακής παράδοσης που γνώρισα από παιδί - τα τραγούδια που λέγαμε τα πρωινά στα χωράφια και το βράδυ γύρω από τη φωτιά ψήνοντας κάστανα· τους παππούδες μου και τις γιαγιάδες μου. Όταν τραγουδάω, νιώθω ότι απευθύνομαι σε αυτούς κι έτσι βγάζω τον καλύτερο εαυτό μου», τόνισε με τη συγκίνηση και τη νοσταλγία να καθρεφτίζονται στα μάτια της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ