Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

«Αρκετά πια, κυρία προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας»

Γράφει ο Θεόδωρος Πολυχρονιάδης
Ελπίζω να θυμάστε κα. Αγγελική Κοτταρίδη που μας δεχτήκατε στο νέο γραφείο σας στην οδό Ρήγα Φερραίου, την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, και μάλιστα μετά τη νομική πίεση του δικηγόρου κ. Τόλιου Δημητρίου. Παρούσα ήταν η αρχαιολόγος κα. Μαρία Χειμωνοπούλου και από την Κίνησή μας οι κύριοι
Παύλος Πυρινός, Ορέστης Σιδηρόπουλος, Νίκος Μανούδης και υπογράφων Θεόδωρος Πολυχρονιάδης.

Περιμέναμε 5 μήνες περίπου.
Ο λόγος δόθηκε πρώτα σε εμένα.

Σας ρώτησα αν θα κρατήσετε τα δύο τελευταία κτίσματα που καλύπτουν μέρος του βορινού και μέρους του δυτικού τοίχου του πανέμορφου και μοναδικού βυζαντινού Μητροπολιτικού Ναού που σώζεται στα Βαλκάνια. Μας διαβεβαιώσατε πως θα τα κρατήσετε, αφού πρώτα τα «τροποποιήσετε». Στην ερώτησή μου για το σκοπό της διατήρησης, ενώ γκρεμίσατε τα άλλα έξι κτίσματα, μας είπατε μετά από ολιγόλεπτη σκέψη πως θα τα μετατρέψετε σε εργαστήριο αρχαιολογικών ευρημάτων και για πολιτιστικές δράσεις των νέων.

Στην τρίτη ερώτηση που αφορούσε τη χρονολόγηση των 8 κτισμάτων μας είπατε ξεκάθαρα ότι πρέπει να έγιναν τον 19ο αιώνα, μεταξύ 1860 – 1890. Τώρα στην ιστοσελίδα σας και σε συνέντευξη σε δημοσιογράφο ΤΑ ΑΛΛΑΖΕΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΝΑΒΑΠΤΙΖΕΤΕ. Τα τοποθετείτε πριν από το 1830, ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΣΑΣ ΒΟΛΕΥΕΙ. Ο Νόμος, τα κτίσματα πριν από το 1830, τα χαρακτηρίζει αρχαία και δεν γκρεμίζονται.

Τότε κακώς εξαλείψατε τα άλλα 6 κτίσματα!

Καταλαβαίνουμε την επιστημονική και ψυχική σας αγωνία, όπως και κατά την ταπεινή μου γνώμη την ανάρμοστη συμπεριφορά σας στο εστιατόριο. Ο κ. Νίκος Αντωνιάδης, γνωστός ιατρός γυναικολόγος με μεγάλη επιστημονική και κοινωνική προσφορά στην πόλη που γεννήθηκε και τον ευγενικό και συγκρατημένο χαρακτήρα του, σε καμιά περίπτωση δεν ήθελε να σας προσβάλει.

Όπως και η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Βέροιας, που τόσα πρόσφερε για την εξασφάλιση των χρημάτων για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Παλαιάς Μητρόπολής μας, δεν έχει προσωπικές διαφορές με το άτομό σας, αλλά τις πράξεις σας κρίνει, πάντοτε με ευγενικό τρόπο όπως σύμφωνα ορίζει ο Νόμος και η Δημοκρατία μας για τα δημόσια πρόσωπα.

Ο ιστορικός και αρχαιολογικός πλούτος ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Η επίμαχη και άδικη βρισιά που εκστομίσατε ότι «οι Βεροιώτες είναι όλοι απατεώνες» ακούστηκε ευκρινώς σε όλο το εστιατόριο. Το επιβεβαιώνει και ο συνδαιτημόνας, γνωστός καταστηματάρχης κ. Νίκος Ορδουλίδης με γραπτή επικυρωμένη υπεύθυνη δήλωση. Την κατέθεσα στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας. Όσο για το κοσμητικό επίθετο που με στολίσατε ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ «ΑΝΑΙΔΕΣΤΑΤΟΣ» κρατήστε το.

Έχω εμπιστοσύνη στη μαρτυρία του κ. Νίκου Αντωνιάδη διότι γνωρίζω το χαρακτήρα του, επειδή γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και ζούμε στην ίδια γειτονιά.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα μετά από εξίμιση χρόνια εργασιών, η αποκατάσταση και ανάδειξη του Μητροπολιτικού Ναού του 11ου αιώνα της Βέροιας, με κτήτορα τον τότε Επίσκοπο Βεροίας Νικήτα, ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Κι όμως γνωρίζουμε ότι τα 3.465.000 ευρώ εγκεκριμένα χρήματα, ήταν υπέρ αρκετά για την ολοκληρωμένη αποκατάσταση και ανάδειξη του μνημείου, γεγονός το οποίο δεν βλέπουμε.

Ασφαλώς δεν είμαι αρμόδιος. Οι ειδικές υπηρεσίες του κράτους μπορούν να δώσουν την απάντηση. Πιστεύω πως τα θέμα έχει δημοσιογραφικά εξαντληθεί. Το πινγκ-πονγκ των λόγων δεν ωφελεί κανέναν. Το ποιος έχει δίκιο μπορεί να ερευνηθεί σε ανώτερα επίπεδα και οι δημότες μας να κρίνουν.


Τελειώνω το άρθρο μου μεταφέροντας αυτούσιο τον επίλογο του εξαιρετικού άρθρου του ιατρού ορθοπεδικού κ Αναστάσιου Βασιάδη στην εφημερίδα «Λαός» (29-30 Ιουλίου 2017) με τίτλο «Η Παλαιά Μητρόπολη της Βέροιας και τα προσκτίσματά της»: «Οι κορυφαίοι θεσμοί επιβάλλεται να ενεργοποιήσουν κάθε προβλεπόμενη σύννομη διαδικασία, η οποία θα κατατείνει στην τήρηση του σκοπού της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων προσκτισμάτων, στην απομάκρυνσή τους και στη συνολική ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου του Παλαιού Μητροπολιτικού Ναού της Βέροιας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ