Quantcast

http://picasion.com/

Αποφασισμένοι να πάρουν τη δικαστική οδό οι ροδακινοπαραγωγοί

Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες στα ροδάκινα εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Ιουλίου, είναι οι παραγωγοί της Ημαθίας. Παραγωγοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ενώ αντιπροσωπεία τους είχε και συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος υπέγραψε απόφαση για τη σύσταση και συγκρότηση 9μελούς ομάδας εργασίας με θητεία διάρκειας τριών εβδομάδων, με στόχο την τεκμηρίωση των αιτιών των πρόσφατων ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες.

«Η επιτροπή αυτή πήρε την εντολή να εκδώσει απόφαση σε τρεις εβδομάδες.Αν με την απόφασή της δε γίνει δεκτό το αίτημά μας για την καταβολή αποζημιώσεων, θα πάρουμε τη δικαστική οδό. ‘Ηδη, από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την αγωγή μας», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών, Χρήστος Γιαννακάκης. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ενώ σε ορισμένα αγροτεμάχια στην Ημαθία η μείωση της παραγωγής ροδακίνων εξαιτίας της καρπόπτωσης φτάνει μέχρι και στο 70%, ο ΕΛΓΑ επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μην δώσει αποζημιώσεις.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ για τη «Ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντώμενη καλυπτόμενη ζημία».«Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το «συνήθως», που προφανώς δεν σημαίνει «αποκλειστικά», προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι «οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση», ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις μέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν», τόνισε ο κ. Γιαννακάκης.





Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη υπάρχει γνωμοδότηση – τεκμηρίωση του Ινστιτούτου Φυλλοβόλων Δένδρων Νάουσας, που αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα ροδάκινα οφείλονται στην έντονη βροχόπτωση, με άμεσες ζημιές την προσυλλεκτική καρπόπτωση και τη συρρίκνωση του φλοιού των καρπών, ζημιές δηλαδή που καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ