Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ερώτηση στη Βουλή για τις τιμές στο ροδάκινο κατέθεσε το ΚΚΕ

Αντιμέτωποι με τις κακές καιρικές συνθήκες (παγετός, βροχοπτώσεις, χαλάζι, ανεμοθύελλες) βρέθηκαν για μια ακόμη χρονιά φέτος οι δενδροκαλλιεργητές και ιδιαίτερα οι ροδακινοπαραγωγοί Ημαθίας και Πέλλας, μετρώντας σημαντικές ζημιές κατά περιοχή στην αναμενόμενη παραγωγή τους. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ συνεχίζει να μην
καλύπτει στο 100% τις ζημιές, παρά τα τσουχτερά ασφάλιστρα των παραγωγών, αφού δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και επιπλέον δεν διασφαλίζει την έγκαιρη - με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από γεωπόνους - και δίκαιη αποζημίωσή τους. Δέχονται έτσι τη «χαριστική βολή», μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2016, ΠΣΕΑ του 2015 κ.λπ., ενώ παράλληλα έχουν να λαβαίνουν από εξισωτικές αποζημιώσεις και επιστροφή φόρου πετρελαίου του 2015. Την ίδια στιγμή, βέβαια, τους κοινοποιούνται τα ειδοποιητήρια πληρωμής των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ και μεγάλο ποσοστό από αυτούς μένει ανασφάλιστο, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Παράλληλα, με τη συνέχιση του εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία και τα ρώσικα αντίμετρα, αλλά και την υπερπαραγωγή, επιβάλλονται εξευτελιστικές τιμές παραγωγού από 20 μέχρι το πολύ 25 λεπτά το κιλό, που σε καμιά περίπτωση δεν ανταποκρίνονται ούτε στο κόστος παραγωγής, την ίδια ώρα που το προϊόν φτάνει στις λαϊκές οικογένειες σε τιμές κοντά στο 1 ευρώ και παραπάνω.

Η κυβέρνηση, μαζί με τα διάφορα επιτελεία, συνεχίζει το γνωστό «γαϊτανάκι» αποπροσανατολισμού, επαναφέροντας τα γνωστά «ψίχουλα» της δωρεάν διανομής και της επισιτιστικής βοήθειας. Πρόκειται για 3,17 εκατ. ευρώ για μια ποσότητα ροδάκινων και νεκταρινιών 6.500 τόνων, όταν η παραγωγή ανέρχεται σε πάνω 200.000 τόνους μόνο στην Ημαθία.

Οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας μια κανονική χρονιά από την άποψη της καρποφορίας να πηγαίνει χαμένη, όχι μόνο από τις καταστροφές, αλλά και από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα από τη Ρωσία, σαν «αντίμετρο» στις κυρώσεις που επιβάλλει η ΕΕ σε αυτή.


Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ 

Γι' αυτά τα ζητήματα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία απαιτούν:
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές στα οπωροφόρα των ΠΕ Ημαθίας & Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.
Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων, καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.
Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των μικρομεσαίων φρουτοπαραγωγών από την εφαρμογή του ρωσικού εμπάργκο το 2014, διεκδικώντας να καλυφθεί από κονδύλια της ΕΕ, που έχει την ευθύνη μαζί με την κυβέρνηση για τη ζημιά του υπέστησαν.
Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους για τις ζημιές τους.
Να διασφαλιστεί η τιμή του παραγωγού, ώστε να μην πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ