Quantcast

http://picasion.com/

Στο δημοτικό συμβούλιο για τα ντεσιμπέλ οι καταστηματάρχες Βέροιας

ΔΗΜΟΣ: «ΤΟ ΝΤΕΣΙΜΠΕΛΟΜΕΤΡΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ»
Το Σωματείο Ιδιοκτητών Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Βέροιας βρέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 24/7. Το Σωματείο συνόδευε και ένας μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών αλλά και
εργαζομένων. Ο λόγος της «επίσκεψής» τους είναι η ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο των ντεσιμπέλ στα καταστήματά τους, ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση από τις αρμόδιες αρχές, ο τρόπος εφαρμογής του νόμου και τα εξοντωτικά πρόστιμα που επιβάλλονται. Το λόγο πήρε αρχικά πρόεδρος του Σωματείου Κώστας Σαμανίδης ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους 6 μήνες στη Βέροια, με τους ιδιοκτήτες να οδηγούνται σχεδόν καθημερινά στο αυτόφωρο, στα δικαστήρια και να καλούνται να πληρώσουν εξοντωτικά πρόστιμα.
«Πρόκειται για έναν πανάρχαιο και εξοντωτικό νόμο που ισχύει για τα ντεσιμπέλ. Έχει αλλάξει πλέον και έγινε πλημμέλημα, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στο αυτόφωρο. Το πρόστιμα είναι δυσβάσταχτο, καθώς και η εφαρμογή του νόμου, να καλούνται δηλαδή οι ιδιοκτήτες να πληρώνουν υπέρογκα ποσά και να περνούν την άσχημη διαδικασία του αυτοφώρου. Δεν υπάρχει κάποιος που στη δουλειά του να είναι αλάνθαστος. Ούτε και εμείς είμαστε αλάνθαστοι. Δεν είμαστε εγκληματίες και αλήτες αλλά αν συνεχιστεί αυτό, μαθηματικά θα οδηγηθούμε στο να παραδώσουμε τις ταμειακές μηχανές».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η μέτρηση από τα αρμόδια αστυνομικά όργανα, που πλέον γίνεται εντός του καταστήματος και όπως είπε από σημεία που δεν προβλέπονται από το νόμο. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες διέθεσαν τεράστια ποσά προκειμένου να "θωρακίσουν" την επιχείρησή, ώστε να μην προκαλούν ηχορύπανση και όντως τα παράπονα από τους περίοικους σταμάτησαν. Ήρθε το κράτος και άλλαξε το νόμο λέγοντας πως η μέτρηση θα πρέπει να γίνεται εντός του καταστήματος. Εμείς δεν το βρίσκουμε σωστό.
Η μέτρηση αναφέρεται στον ήχο που πηγάζει από τα μουσικά όργανα για αυτό και ο δήμος μας δίνει την άδεια μουσικών οργάνων με κάποιους όρους. Τα ντεσιμπέλ προέρχονται τόσο από το ηχοσύστημα όσο και από τους θαμώνες. Η μέτρηση δε διαχωρίζει την πηγή του ήχου και έτσι δεν αντιμετωπίζουμε δίκαιη δίκη».
Τέλος, ζήτησε τη συμπαράσταση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αλλαγή της νομοθεσίας. «Ζητάμε τη συμπαράστασή σας για την αλλαγή του νόμου για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε. Συγκεκριμένα, ζητάμε την αλλαγή του νόμου σχετικά με αυτόφωρη διαδικασία, να εκλογικευτεί ή να μηδενιστεί το πρόστιμο, καθώς και τη δίκαιη μέτρηση του ήχου. Από την πλευρά μας έχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές».
Ο Δήμαρχος δήλωσε τη συμπαράσταση της Διοίκησης στους καταστηματάρχες, σε σχέση μόνο με την αλλαγή του τρόπου μέτρησης. Όπως ανέφερε, «Η ουσία δεν είναι εντός του καταστήματος. Δεν τίθεται θέμα ενόχλησης εντός αλλά εκτός της αίθουσας. Να αιτηθείτε την αλλαγή του τόπου μέτρησης. Αν συμφωνούμε ότι αυτή είναι η ουσία είμαστε δίπλα σας σε οποιαδήποτε παράσταση στον Αστυνομικό Διευθυντή και Εισαγγελέα, στα όρια του αλληλοσεβασμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ