Quantcast

http://picasion.com/

Σε τέλμα η αγορά ροδάκινου, καλύτεροι οιωνοί ελλείψει αποθέματος στο συμπύρηνο

Η κατηφόρα των τιµών στα επιτραπέζια ροδάκινα δεν φαίνεται να έχει τέλος τόσο στη χώρα µας, αλλά και στις άλλες ανταγωνιστικές χώρες του Νότου, µε αποτέλεσµα να κρίνεται επιτακτική η ανάγκη στήριξης είτε µε κοινοτικές είτε µε κρατικές ενισχύσεις. Γι’ αυτό ανακοινώθηκαν από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ
Ροδάκινου στη Βέροια έκτακτα µέτρα στήριξης προς τους ροδακινοπαραγωγούς. Μάλιστα, οι τιµές στο ροδάκινο πέφτουν ακόµη και κάτω από τα 25 λεπτά και η κατάσταση θα πιεστεί ακόµη περισσότερο προσεχώς καθώς µπαίνουν στην αγορά και οι ποικιλίες Royal Jem και Royal Glory, οι οποίες έχουν µεγάλες ποσότητες παραγωγής. Κύρια αιτία για την κατάρρευση της αγοράς τη φετινή εµπορική σεζόν είναι η υπερπαραγωγή σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Μόνο στην Ελλάδα η αύξηση µε βάση τις εκτιµήσεις της Medfel-Europech στο Περπινιάν της Γαλλίας υπολογίζεται στο 64% από το 2016. Λόγω του κρύου κατά τη διάρκεια του χειµώνα τα δέντρα έπεσαν σε λήθαργο, γεγονός που τα ευνόησε πολύ. Να σηµειωθεί ότι, η καθίζηση των τιµών είναι τόσο µεγάλη που παροµοιάζεται µε την πτώση στις τιµές των γαλακτοκοµικών προϊόντων για τα οποία οι Βρυξέλλες κινητοποίησαν πέρσι έκτακτα κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, 1,7 εκατ. ευρώ δόθηκαν σε κτηνοτρόφους στην Ελλάδα.

Σε καλό δρόµο το συµπύρηνο


Από την άλλη πλευρά, η ελλειµµατική περσινή σεζόν και τα µηδενικά αποθέµατα στις βιοµηχανίες στρώνουν το έδαφος για καλύτερες τιµές παραγωγού φέτος στο συµπύρηνο ροδάκινο. Υπενθυµίζεται ότι στο σύνολο της η βιοµηχανία χρειάζεται τουλάχιστον 370.000 τόνους συµπύρηνου για να καλύψει τόσο την εγχώρια ζήτηση αλλά και τις παραγγελίες από το εξωτερικό. Να σηµειωθεί ότι φέτος, σύµφωνα µε την ΕΚΕ, θα φανούν και οι παραγωγικές δυνατότητες των αγρών µε συµπύρηνα που φυτεύτηκαν από το 2012 και µετά.

Πτωτικά νεκταρίνια, βερίκοκα


Στον πτωτικό δρόµο των επιτραπέζιων ροδάκινων κινούνται και τα νεκταρίνια, που τώρα παλεύουν να κρατήσουν τα 35 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα και το επιτραπέζιο βερίκοκο µπήκε στην αγορά µε 2 ευρώ το κιλό και τώρα τα Τιρύνθου υποχώρησαν στα 40 λεπτά το κιλό και τα Orange Red στο 1 ευρώ το κιλό στην Κόρινθο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ