Quantcast

http://picasion.com/

Καύσωνας: Μια επαναλαμβανόμενη έκπληξη

Γράφει ο δικηγόρος Χρήστος Αποστολίδης
Οφείλω να ομολογήσω ότι εκπλήσσομαι. Δεν μπορώ ειλικρινά να αντιληφθώ γιατί προκαλείται τόσο μεγάλη φασαρία με τις υψηλές θερμοκρασίες, γιατί το κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών σε καθημερινή βάση είναι ο καύσωνας, λες και όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που ταλανίζουν την Πατρίδα μας έχουν διευθετηθεί. Μονοθεματικά σχεδόν δελτία ειδήσεων που ασχολούνται επισταμένα με το ύψος της θερμοκρασίας, μεταφέροντας ανταποκρίσεις από το σύνολο της επικρατείας, με κυρίαρχο ζητούμενο της έκπληξη όλων για «το κακό που μας βρήκε». Με μεγάλη προθυμία εμφανίζονται στις τηλεοπτικές οθόνες ξαναμμένοι πολίτες να υποδύονται τους ξαφνιασμένους για τα καιρικά φαινόμενα και να αναζητούν λίγη ανάσα δροσιάς (άκουσον – άκουσον) στα σιντριβάνια των πόλεων. Κατά ευτυχή και τυχαία σύμπτωση η κάμερα ήταν παρούσα και αποθανάτισε τη βουτιά προσφέροντας λίγες στιγμές δημοσιότητας για τον πρωταγωνιστή και διασκέδασης για τον θεατή.

Τι το περίεργο σε όλα τα παραπάνω θα μου πείτε ; Αναρωτιέμαι, δεν βαρεθήκαμε κάθε χρόνο την ίδια περίπου χρονικά περίοδο του καλοκαιριού να ασχολούμαστε με το ίδιο ζήτημα, δίνοντας του τόσο μεγάλη έκταση και αξία, λες και παρατηρείται για πρώτη φορά ; Μα οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ελλάδα, μια χώρα που τουλάχιστον 10 μήνες τον χρόνο έχει έντονη ηλιοφάνεια, είναι μια αυτονόητη κατάσταση με την οποία όλοι όσοι ζούμε σε αυτήν τη χώρα έχουμε μάθει να προσαρμοζόμαστε. Αυτήν ακριβώς την κατάσταση και αυτές τις καιρικές συνθήκες, ειδικά το πεντάμηνο Μαϊου – Σεπτεμβρίου, έχουμε εκπαιδευτεί άριστα να αξιοποιούμε και να «πουλάμε» στους ξένους, ειδικά στους κατοίκους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που κουρασμένοι από τη συννεφιά, τις βροχές και την μουντή καθημερινότητά τους, κατακλύζουν την Πατρίδα μας, σπάζοντας κάθε χρόνο το ένα ρεκόρ μετά το άλλο στις αφίξεις τουριστών, αναζητώντας τον ήλιο και τις ζεστές και καθαρές θάλασσές μας.

Όταν βρίσκεσαι στην Ελλάδα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το αντίθετο αν συνέβαινε, αν δηλαδή οι θερμοκρασίες την περίοδο του καλοκαιριού ήταν χαμηλές, αυτό θα συνιστούσε τεράστια έκπληξη και θα έπρεπε να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και ευρύτερης επιστημονικής συζήτησης για τους λόγους ανατροπής μιας παγιωμένης επί αιώνες πραγματικότητας. Έτσι, σωστά την περίοδο του φετινού χειμώνα, οι πολικές θερμοκρασίες που επικράτησαν, ακόμη και εντός των αστικών κέντρων και η επανειλημμένη και συνεχής χιονόπτωση προκάλεσαν έκπληξη και κυριάρχησαν στην επικαιρότητα.

Δεν θέλω επ’ ουδενί λόγο να μεμψιμοιρώ. Απλά προσπαθώ να αντιληφθώ ποιες είναι οι βαθύτερες επιθυμίες αυτού του ευλογημένου, αλλά διαρκώς ατίθασου και ανικανοποίητου λαού. Ενός λαού που ακόμη και όταν τα στοιχεία της φύσης ενεργούν διαφορετικά από τη βόλεψή του, αυτός βρίσκει πάντοτε την ευκαιρία να καταλογίσει την ευθύνη στην γενική έννοια του κράτους, που δεν επιλαμβάνεται όλων εκείνων των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων που θα επιβάλλουν στον καιρό να παραμένει όλο το χρόνο αμετάβλητος στο βολικό εύρος θερμοκρασιών των 18 – 25ο C.

Η χώρα ακροβατεί επικίνδυνα σε μια εύθραυστη μνημονιακή ισορροπία, ο κοινωνικός ιστός έχει διαρραγεί, η ιδιωτική οικονομία έχει ισοπεδωθεί, οι νέοι επιλέγουν το δρόμο της μετανάστευσης με το όνειρο της εργασίας και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ασχολείται με το αυτονόητο : ότι στην Ελλάδα το καλοκαίρι έχει καύσωνα και ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Μα αν δεν ήταν γνωστή αυτή η δεδομένη και αδιαμφισβήτη πραγματικότητα, τότε γιατί όλοι μας έχουμε στο σπίτι μας τουλάχιστον ένα κλιματιστικό;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ