«Εγκατάσταση Νέων Γεωργών»: 2.061 οι δικαιούχοι - 1.133 εκτός επιδότησης

ΑΝΑΚΑΤΑΝΟΜΗ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Συνολικά 1.133 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας μένουν εκτός επιδότησης από το σχετικό πρόγραμμα «Εγκατάστασης Νέων Γεωργών», παρότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνει τα περισσότερα κονδύλια από την κατανομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων. Ενδεικτικό του τεράστιου ενδιαφέροντος που υπήρξε στην περιοχή για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το παράδοξο αυτό ήταν αναμενόμενο να συμβεί, καθώς οι όροι ένταξης των νέων αγροτών στο πρόγραμμα (παίρνουν επιδοτήσεις από 17.000 ευρώ έως 22.000 ευρώ), ήταν εξ αρχής στρεβλοί, όπως είχε επισημανθεί κι από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις επαφές και την επιστολή που είχε σταλεί στο υπουργείο τον προηγούμενο Ιανουάριο.

Έτσι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο, οι δικαιούχοι νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας είναι 2.061 και θα επιδοτηθούν με συνολικά 39,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ έχουν μείνει εκτός 1.133 επιλαχόντες, οι οποίοι συγκεντρώνουν μεγαλύτερη βαθμολογία από πολλούς δικαιούχους άλλων Περιφερειών, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το συνολικό ποσό για να καλυφθούν κι αυτοί είναι 4 εκ. ευρώ. Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν γνωστό από την έναρξη των διαδικασιών ότι το ενδιαφέρον θα ήταν πολύ μεγάλο από νέους ανθρώπους που βλέπουν το επαγγελματικό τους μέλλον στον πρωτογενή τομέα, που άλλωστε είναι αναπτυγμένος στην περιοχή περισσότερο από κάθε άλλη Περιφέρεια της χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι σε συνεργασία και συνεννόηση με το υπουργείο και τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και στους επιλαχόντες να ωφεληθούν από το πρόγραμμα, καθώς από την έναρξη της διαδικασίας είχε επισημάνει την αδικία που υφίστανται από το σχεδιασμό του προγράμματος.

«Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την κατανομή των προϋπολογισμών, ώστε να μην υπάρξουν αδικίες και αποκλεισμοί, αλλά και να αξιοποιηθεί στο έπακρο η διαθέσιμη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η ελπίδα για ανάπτυξη είναι στον αγροτικό τομέα και οφείλουμε να μην τη στερήσουμε από τους νέους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, ειδικά σε μια περιοχή με σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα και πολύ μεγάλη συνεισφορά στην εθνική οικονομία από την αγροτική παραγωγή», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας λαμβάνει από το πρόγραμμα 'Εγκατάστασης Νέων Γεωργών' το μεγαλύτερο κονδύλι πανελλαδικά, όπως ήταν αναμενόμενο και έχει τους περισσότερους δικαιούχους νέους αγρότες. Ωστόσο, για εμάς αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν Περιφέρειες, στις οποίες οι δικαιούχοι συγκεντρώνουν πολύ χαμηλότερη βαθμολογία από υποψήφιους που κατέθεσαν αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και τελικά δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα. Αυτό είναι άδικο και το επισημάναμε στο υπουργείο, προκειμένου εγκαίρως να αλλάξουν συγκεκριμένες προβλέψεις και να γίνει ανακατανομή των κονδυλίων, ώστε να μη μείνουν εκτός προγράμματος νέοι άνθρωποι που αξίζουν να ενισχυθούν. Με βάση τα αποτελέσματα του υπουργείου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας περιλαμβάνονται στους επιλαχόντες και δυστυχώς όχι στους δικαιούχους 1.133 νέοι συμπολίτες μας, για τους οποίους προσπαθούμε, σε συνεργασία με το υπουργείο, τελικά να περιληφθούν στη λίστα των δικαιούχων και να μη μείνουν εκτός της χρηματοδότησης. Είναι πολύ κρίσιμο για εμάς να μη στερηθούν της δυνατότητας να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, που είναι βασικός πυλώνας της οικονομίας στην περιοχή μας νέοι άνθρωποι, που ψάχνουν ευκαιρία για επαγγελματική αποκατάσταση και για απασχόληση», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς.

Από τον προηγούμενο Ιανουάριο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε κάνει σειρά επαφών και είχε στείλει σχετική επιστολή προς το Υπουργείο για τη διαδικασία και τους όρους ένταξης των νέων γεωργών στο Υπομέτρο 6.1, επισημαίνοντας ότι ένα μεγάλο μέρος των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο πρόγραμμα από την Κεντρική Μακεδονία αναγκαστικά θα έμενε εκτός επιδοτήσεων, διότι τα προβλεπόμενα κονδύλια για την περιοχή δεν επαρκούσαν για να καλύψουν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε.

Πάγια θέση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν και παραμένει η ορθολογική κατανομή των πόρων ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας και η κάλυψη του συνόλου των υποψηφίων, καθώς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 είναι από τις λίγες πηγές ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και η ευκαιρία για ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, για μείωση της ανεργίας και για ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, που είναι ζωτικής σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Σε μια Περιφέρεια με κατεξοχήν αγροτικό προσανατολισμό δεν μπορείς να αποκλείεις νέους ανθρώπους από το να ασχοληθούν με τη γη. Είχαμε επισημάνει επανειλημμένα στην κυβέρνηση τα μεγάλα προβλήματα στη διαδικασία και τους όρους του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών και επιβεβαιωθήκαμε. Είναι μεγάλη αδικία 1.133 νέοι στην Κεντρική Μακεδονία, που ξεπερνούν τη μοριοδότηση του υπουργείου, που πληρούν όλα τα κριτήρια, που είναι πραγματικοί νέοι αγρότες να χάνουν το δικαίωμα στην ενίσχυση κι από την άλλη να είναι δικαιούχοι υποψήφιοι με χαμηλότερη μοριοδότηση από την προβλεπόμενη, σε περιοχές όπου δεν υπάρχει καν αγροτική γη, όπως η Αττική. Ανακατανομή κονδυλίων και ένταξη όλων των νέων αγροτών της Κεντρικής Μακεδονίας (και όχι μόνο, αλλά και σε Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία, Κρήτη κτλ.) στο πρόγραμμα. Μπορεί να γίνει. Το έχω προτείνει προσωπικά στο υπουργείο, το έχουμε τεκμηριώσει, θα συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να το προσπαθούμε», αναφέρει ο κ. Παπάς.

Πηγή: voria.gr

Δημοφιλείς αναρτήσεις