Quantcast

http://picasion.com/

Capital controls: Έρχεται χαλάρωση για επιχειρήσεις

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΕΣ
Εντός των προσεχών εικοσιτετραώρων, ενδεχομένως έως αύριο, ανακοινώνεται ένα νέο " κύμα" χαλάρωσης πιστωτικών περιορισμών (Capital controls) για τον επιχειρηματικό κόσμο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη αποστείλει την εισήγησή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο , ο οποίος είναι ο καθ ύλην αρμόδιος υπουργός για την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Επόμενο βήμα που θα δώσει το "πράσινο φως " για μια περαιτέρω άρση των περιορισμών για τις επιχειρήσεις - και όχι ακόμα για τους ιδιώτες - θα αποτελέσει η δημοσίευση της επικείμενης υπουργικής απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Λογικά, τα μέτρα που αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος αφορούν στην άρση του περιορισμού για άνοιγμα νέων λογαριασμών, και στο βασικό αίτημα των επιχειρήσεων για αύξηση του ορίου για τη διενέργεια εισαγωγών. Βέβαια, δεν μιλάμε για πλήρη χαλάρωση των capital controls καθώς σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει σχεδιάσει η Τράπεζα της Ελλάδος από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών, τα επόμενα βήματα θα γίνουν προσεκτικά και σταδιακά, ανάλογα με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κλειδί για το επόμενο βήμα, θα αποτελέσει η ουσιαστική και σταθερή έξοδος της χώρας (Δημοσίου και τραπεζών ) στις αγορές, η επάνοδος των καταθέσεων (πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή είδαμε τον Ιούνιο) και φυσικά, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οικονομικοί και τραπεζικοί παράγοντες ερμηνεύουν την πρόθεση για περαιτέρω χαλάρωση των πιστωτικών περιορισμών στις θετικές εξελίξεις που αποτυπώθηκαν στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κατά κύριο λόγο, καθώς και στην πρόσφατα επιτυχή έξοδο στις ξένες αγορές.

Για τους ιδιώτες...αναμονή!

Με τους γνωστούς πιστωτικούς περιορισμούς, θα κάνουν...καλοκαίρι τα ελληνικά νοικοκυριά. Άμεσα δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο χαλάρωσης για λόγους....προφανείς. Μία ανάλογη κίνηση προϋποθέτει επιστροφή σημαντικών κεφαλαίων στις τράπεζες, από το εξωτερικό ή τα στρώματα.....

Βέβαια από πλευράς τους, οι τράπεζες έχουν ζητήσει:

1. Τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης ως και 2.000 ευρώ κατά τη διάρκεια ενός ημερολογιακού μήνα,
2. Το άνοιγμα λογαριασμού και την προσθήκη συνδικαιούχων ακόμη κι αν δημιουργείται νέος κωδικός πελάτη
3. Την αύξηση στο 60% του ποσοστού των εμβασμάτων από το εξωτερικό που μπορεί να αναληφθεί σε φυσική μορφή και
4. Τον διπλασιασμό του ορίου ελεύθερης αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό, στις 2.000 ευρώ.

Πρόθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γ.Στουρνάρα, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη άρση των περιορισμών, αρκεί να εξασφαλισθεί η χρηματοπιστωτική ευστάθεια. Λογικά, το πλάνο προβλέπει επαναξιολόγηση των μέτρων στο τέλος του έτους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ