Quantcast

http://picasion.com/

Αποκλείει ο ΕΛΓΑ αποζημιώσεις για την καρπόπτωση στα ροδάκινα

Να μην υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς καλεί ο ΕΛΓΑ τους καλλιεργητές ροδάκινου των Νομών Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από καρπόπτωση και ποιοτική υποβάθμιση του προϊόντος τους λόγω των πρόσφατων βροχοπτώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού ο οποίος επικαλείεται τον Κανονισμό Ασφάλισης της φυτικής παραγωγής και το
Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα ροδάκινα, πρόκειται για άμεσες ζημιές οι οποίες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΓΑ αναφέρει τα εξής:

Μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν φορείς των ροδακινοπαραγωγών των Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας στα γραφεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας αλλά και την συνάντηση που είχαν, στις 20/07/2017, βουλευτές των περιοχών αυτών με την Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., σχετικά με τις επιπτώσεις που είχαν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην παραγωγή ροδάκινων, η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. κρίνει σκόπιμο να διευκρινίσει τα παρακάτω.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης της φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α., και το Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα ροδάκινα, για το ζημιογόνο αίτιο των υπερβολικών ή άκαιρων βροχοπτώσεων καλύπτονται ασφαλιστικά οι άμεσες ζημιές και συγκεκριμένα το «σκάσιμο» των καρπών (διάρρηξη του φλοιού και της σάρκας). Η καρπόπτωση που παρατηρήθηκε και η ποιοτική υποβάθμιση των καρπών δεν είναι άμεσες ζημιές και δεν καλύπτονται ασφαλιστικά.

Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να μην υποβληθούν άσκοπες δηλώσεις ζημιάς, οι οποίες θα δυσχεράνουν την ήδη βεβαρημένη, λόγω αυξημένου όγκου εργασιών, θέση του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Βέροιας.

Τέλος, και παρά το γεγονός, ότι δεν είναι στις αρμοδιότητες του ΕΛ.Γ.Α., η Διοίκηση δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με τα ινστιτούτα της χώρας, να διερευνήσει το φαινόμενο της ποιοτικής υποβάθμισης της παραγωγής, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ