Ο Σεφ του «Βεροιώτη» μας μαγειρεύει το τέλειο Ριζότο μανιταριών

Ένα αγαπημένο και γρήγορο πιάτο, κρεμώδες και εξαιρετικά θρεπτικό, που ταιριάζει σε όλες τις εποχές. Το ριζότο μανιταριών σερβίρεται ιδανικά τόσο ως πρώτο όσο και ως κυρίως πιάτο. Με λίγη προσοχή στο βράσιμο και τις οδηγίες του Γιώργου Μεταξά, σε λίγο χρόνο θα έχετε στο τραπέζι σας ένα νόστιμο πιάτο. Δείτε τη συνταγή:


Υλικά

3 κ.σ βούτυρο
2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο 
250γρ. μανιτάρια σε φέτες
20γρ. πορτσίνι αποξηραμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
4-5 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου( ζεστό)
1 φλιτζάνι λευκό κρασί 
μερικές σταγόνες λάδι τρούφας
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
½ φλιτζάνι κεφαλοτύρι σε φλούδες
λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι 

Μουλιάζετε τα αποξηραμένα πορτσίνι σε χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Τα σουρώνετε και κρατάτε το νερό τους.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε τη 1 κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε τη μια σκελίδα σκόρδο μαζί με τα μανιτάρια, τα πορτσίνι, αλάτι και πιπέρι, μέχρι να μαραθούν.

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε άλλη μια κουταλιά βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το ρύζι και το σκόρδο και ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το κρασί και αφήνετε να το πιει. Ανακατεύετε κάθε τόσο.

Προσθέτετε το νερό που μούλιασαν τα πορτσίνι και το ζωμό σταδιακά, ένα φλιτζάνι τη φορά, ανακατεύοντας σχεδόν συνέχεια, μέχρι να πίνει κάθε φορά το υγρό του. Όταν το ρύζι αρχίσει να μαλακώνει, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα σοταρισμένα μανιτάρια, μία κουταλιά φρέσκο βούτυρο και ανακατεύετε για 1 λεπτό ακόμα.

Αποσύρετε το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτετε το τριμμένο κεφαλοτύρι και 4-5 σταγόνες λάδι τρούφας.

Σερβίρετε το ριζότο πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό και φλούδες κεφαλοτύρι από πάνω.


Επιμέλεια: Γιώργος Μεταξάς

Δημοφιλείς αναρτήσεις