Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Αυτό είναι το σπίτι με την μεγαλύτερη ιστορία στη Βέροια

Το εικονιζόμενο σπίτι βρίσκεται βορειοδυτικά της Βέροιας. Για χάρη του μια ολόκληρη περιοχή πήρε το όνομά της. Μέσα σ' αυτήν την οικία, διέμενε ένας από τους σπουδαιότερους Βεροιώτες, που έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του έθνους. Ήταν εκείνος, που εξελέγη πρώτος πρόεδρος της Διεθνούς
Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και συνετέλεσε στην αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και στην διοργάνωση της πρώτης σύγχρονης Ολυμπιάδας στην Αθήνα το 1896.  
Ο λόγος φυσικά για τον Δημήτριο Βικέλα (γεννήθηκε στην Ερμούπολη Σύρου, 15 Φεβρουαρίου 1835 και απεβίωσε στην Αθήνα, 20 Ιουλίου 1908). Η οικογένεια του πατέρα του, Εμμανουήλ Βικέλα, ήταν σπουδαία εμπορική οικογένεια με καταγωγή από τη Βέροια. 

Κατοικούσαν στο εν λόγω σπίτι, το οποίο να σημειωθεί είχε δύο εισόδους. Μια κεντρική βορειοανατολικά από τα Παπάκια και η άλλη που «έβλεπε» το Πασακιόσκι. Το μεγάλο προτέρημα του σπιτιού αυτού, ήταν το ιδιωτικό του «δάσος» (δεκάδες δέντρα στην αυλή) και η απεριόριστη θέα με φόντο τον κάμπο της Ημαθίας. Να σημειωθεί πως εκείνη την εποχή στην γύρω περιοχή, δεν υπήρχαν σπίτια, ούτε κεντρικοί δρόμοι. 

Είναι χτισμένο επάνω στο λόφο, με τον μεγάλο λογοτέχνη, να θεωρεί το συγκεκριμένο μέρος, ως τον επίγειο παράδεισό του! Η παραπάνω φωτογραφία προέρχεται από το μακρινό 1980.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ