«Παπουτσάκια με γιαούρτι»: Φοβερή συνταγή για τις μαγείρισσες της Βέροιας

Από τον Σεφ Γιώργο Μεταξά
Κόβετε τις μελιτζάνες κατά μήκος στη μέση χωρίς να κόψετε τα κοτσάνια τους. Χαράζετε την ψίχα τους, τις αλατίζετε και τις αφήνετε για 10΄. Ύστερα τις ξεβγάζετε, τις στεγνώνετε και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί. Αλείφετε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο (στους 200) μέχρι να μαλακώσουν. Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: Ζεσταίνετε
το υπόλοιπο λάδι σε βαθύ τηγάνι και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει ο κιμάς. Όταν αλλάξει χρώμα ο κιμάς σβήνετε με το κρασί, ρίχνετε τον ντοματοπολτό, το ξυλάκι της κανέλας, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνετε λίγο νερό και σιγοβράζετε μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του ο κιμάς. Ετοιμάζετε το μίγμα γιαουρτιού ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι, τη φέτα, τον ψιλοκομμένο δυόσμο, αλάτι ,πιπέρι. Γεμίζετε τις μελιτζάνες με το μαγειρεμένο κιμά, από πάνω τον καλύπτετε με το μίγμα του γιαουρτιού και ρίχνετε στο ταψί λίγο νερό και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο. Ολοκληρώνετε το ψήσιμο στους 180οC μέχρι να πάρει λίγο χρώμα η κρέμα του γιαουρτιού.

Υλικά

5 μελιτζάνες φλάσκες

400γρ. κιμά μοσχαρίσιο

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το ψήσιμο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας

1 κ.γ. ζάχαρη

1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ,αλάτι, πιπέρι

Για την επικάλυψη

250γρ. γιαούρτι στραγγιστό

50γρ. φέτα τριμμένη

2 αβγά

1 κ.σ. δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Δημοφιλείς αναρτήσεις