Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη Βέροιας

Ομιλία για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων πραγματοποίησε ο διακεκριμένος καθηγητής Αστροφυσικής του ΑΠΘ Ιωάννης Σειραδάκης το απόγευμα της Τετάρτης 24/5 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 42ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Πολιτιστικής Ένωσης Εργαζομένων ΟΤΕ, που θα
πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στη Βέροια. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας ακριβής ημερολογιακός μηχανισμός, λίγο μεγαλύτερος από ένα σημερινό laptop, που κατασκευάστηκε το 150-100 π.Χ. και βρέθηκε τυχαίως το 1900 από Συμιακούς σφουγγαράδες σε ένα αρχαίο ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα. 
Ήταν ο πρώτος (αναλογικός) υπολογιστής με τον οποίο υπολογίζονταν οι κινήσεις του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και προβλέπονταν οι ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις. Οι κύριες λειτουργίες του έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 3.400 γράμματα του εκτεταμένου εγχειριδίου χρήσεως που περιείχε, έχουν διαβαστεί (μετά από 2000 χρόνια!) με τη χρήση εξειδικευμένων μεθόδων. 







ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ