Quantcast

http://picasion.com/
http://picasion.com/

Επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από αγρότες

Σε εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς και τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που προβλέπει την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη ίδιων αναγκών και τη μείωση με αυτό τον τρόπο του κόστους παραγωγής των αγροτών. Όπως γράφει το Έθνος, οι Έλληνες αγρότες με τον τρόπο αυτό αποκτούν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια, στα θερμοκήπια και στις μονάδες προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους.

Δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκμετάλλευσή τους, με την προϋπόθεση όμως να μην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκμετάλλευσης.

Σε κάθε ρολόι της ΔΕΗ μπορεί να εγκατασταθεί μόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοκατανάλωσης.

Προϋπόθεση βέβαια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι αυτοπαραγωγοί να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του ν. 3874/2010, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται φωτοβολταϊκός σταθμός είτε έχουν τη νόμιμη χρήση του, με έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στο πλαίσιο της δράσης αυτής ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες που αφορούν στις εξής κατηγορίες:

Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου εξοπλισμού για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης.

Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές για τη σύνταξη και υποβολή αίτησης στήριξης και αίτησης πληρωμής, αμοιβές μηχανικών, συμβούλων καθώς και αμοιβές για την έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ